Finale. Șapte. Consecutiv. Pierdute

Continuând articolul precedent, am menționat mai jos toate cele 49 de finale jucate de nemți la cele cinci competiții importante (Cupa Mondială, Euro, Liga Campionilor / CCE, Cupa Cupelor, Cupa UEFA / Europa League) începând din 1954, anul primului succes major. Cu roșu sunt evidențiate cele 22 de triumfuri. La sfârșitul tabelului am înșirat câteva observații personale, așteptându-le pe ale voastre.

  1. 2012 FC Bayern (pierde Liga Campionilor / Chelsea)
  2. 2010 FC Bayern (pierde Liga Campionilor / Inter Milano)
  3. 2009 Werder Bremen (pierde Cupa UEFA / Şahtior Doneţk)
  4. 2008 Germania (pierde Euro / Spania)
  5. 2002 Germania (pierde Cupa Mondială / Brazilia)
  6. 2002 Bayer Leverkusen (pierde Liga Campionilor / Real Madrid)
  7. 2002 Borussia Dortmund (pierde Cupa UEFA / Feyenoord Rotterdam)
  8. 2001 FC Bayern (câștigă Liga Campionilor / Valencia)
  9. 1999 FC Bayern (pierde Liga Campionilor / Manchester United)
  10. 1998 VfB Stuttgart (pierde Cupa Cupelor / Chelsea)
  11. 1997 Borussia Dortmund (câștigă Liga Campionilor / Juventus Torino)
  12. 1997 Schalke 04 (câștigă Cupa UEFA / Inter Milano)
  13. 1996 Germania (câștigă Euro / Cehia)
  14. 1996 FC Bayern (câștigă Cupa UEFA / Bordeaux)
  15. 1993 Borussia Dortmund (pierde Cupa UEFA / Juventus Torino)
  16. 1992 Germania (pierde Euro / Danemarca)
  17. 1992 Werder Bremen (câștigă Cupa Cupelor / AS Monaco)
  18. 1990 Germania (câștigă Cupa Mondială / Argentina)
  19. 1989 VfB Stuttgart (pierde Cupa UEFA / Napoli)
  20. 1988 Bayer Leverkusen (câștigă Cupa UEFA / Espanyol Barcelona)
  21. 1987 FC Bayern (pierde CCE / FC Porto)
  22. 1986 Germania (pierde Cupa Mondială / Argentina)
  23. 1986 FC Köln (pierde Cupa UEFA / Real Madrid)
  24. 1983 Hamburger SV (câștigă CCE / Juventus)
  25. 1982 Germania (pierde Cupa Mondială / Italia)
  26. 1982 FC Bayern (pierde CCE / Aston Villa)
  27. 1982 Hamburger SV (pierde Cupa UEFA / IFK Göteborg)
  28. 1980 Germania (câștigă Euro / Belgia)
  29. 1980 Hamburger SV (pierde CCE / Nottingham Forest)
  30. 1980 Eintracht Frankfurt (câștigă Cupa UEFA / Mönchengladbach)
  31. 1979 Fortuna Düsseldorf (pierde Cupa Cupelor / Barcelona)
  32. 1979 Mönchengladbach (câștigă Cupa UEFA / Steaua Roșie Belgrad)
  33. 1977 Mönchengladbach (pierde CCE / Liverpool)
  34. 1977 Hamburger SV (câștigă Cupa Cupelor / Anderlecht)
  35. 1976 Germania (pierde Euro / Cehoslovacia)
  36. 1976 FC Bayern (câștigă CCE / Saint-Étienne)
  37. 1975 FC Bayern (câștigă CCE / Leeds United)
  38. 1975 Mönchengladbach (câștigă Cupa UEFA / Twente)
  39. 1974 Germania (câștigă Cupa Mondială / Olanda)
  40. 1974 FC Bayern (câștigă CCE / Atletico Madrid)
  41. 1973 Mönchengladbach (pierde Cupa UEFA / Liverpool)
  42. 1972 Germania (câștigă Euro / URSS)
  43. 1968 Hamburger SV (pierde Cupa Cupelor / AC Milan)
  44. 1967 FC Bayern (câștigă Cupa Cupelor / Glasgow Rangers)
  45. 1966 Germania (pierde Cupa Mondială / Anglia)
  46. 1966 Borussia Dortmund (câștigă Cupa Cupelor / Liverpool)
  47. 1965 TSV 1860 München (pierde Cupa Cupelor / West Ham United)
  48. 1960 Eintracht Frankfurt (pierde CCE / Real Madrid)
  49. 1954 Germania (câștigă Cupa Mondială / Ungaria)

Unu. Nemții au pierdut ultimele șapte finale jucate! Nu una, nu două, nu trei, ci șapte! Recunoașteți că dacă v-aș fi cerut pe nepusă masă să-mi spuneți repede câte au fost, ziceați mai puține? Eu așa am pățit, până le-am pus pe hârtie.

Doi. Prima din cele 7 finale a fost pierdută pe terenul adversarilor (Dortmund la Rotterdam, în 2002), iar ultima a fost pierdută pe terenul nostru (FC Bayern la München, în 2012). Generalizând, nemții au început să piardă finale oriunde, oricum și cu oricine: în deplasare, pe teren neutru sau acasă; după ce au fost conduși, dar și după ce au egalat sau chiar după ce au condus!; împotriva unor adversari teoretic superiori (Brazilia 2002, Real 2002), de valoare oarecum egală (Feyenoord 2002, Spania 2008, Inter 2010) sau teoretic inferiori (Șahtior 2009, Chelsea 2012).

Trei. Până în 2008, germanii nu pierduseră niciodată mai mult de trei finale, una după alta. De atunci, generația actuală a ratat deja patru în patru ani.

Patru. Cei mai crunți ani au fost 1982 și 2002: în ambele cazuri s-au ratat aceleași trei trofee.

Cinci. Dacă anii ’70 ai secolului trecut au reprezentat cea mai bună perioadă pentru fotbalul german, începutul mileniului III pare să fie cea mai proastă, în privința succeselor majore.

Șase. Din totalul celor 22 de finale pierdute într-o singură manșă, adversarii au deschis scorul în 18. Asta apropo de mult lăudata putere de revenire a nemților. O exista, nu zic nu, dar nu când se joacă cu trofeul pe masă. În cazul finalelor, în locul zicalei “pe nemți ești sigur că i-ai bătut, doar după ce s-au urcat în autocar” se potrivește mai bine “ca să-i bați pe nemți, e suficient să marchezi primul”.

Șapte. Dezastrul de la Euro 2004 a provocat o revoluție în fotbalul german. Klinsmann, noul antrenor, a stabilit, de acord cu federația, că nemții trebuie să înceapă să joace și să câștige atractiv, nu oricum. Jürgen a fost primul selecționer care a angajat un psiholog la echipă. Progresul nu s-a lăsat așteptat: naționala și formațiile germane au învățat să joace frumos. Totuși, principala problemă persistă: germanii nu (mai) câștigă. Ironia sorții: ultimele trofee câștigate la nivel de națională (Euro 1996) și de club (Liga Campionilor 2001) au fost cucerite de echipe care nu se sinchiseau prea mult de cum joacă, ci de cum pot să câștige.

15 comentarii la “Finale. Șapte. Consecutiv. Pierdute

  1. Cred ca era si mai interesant sa vedem si dezastrul de la Bayern… adica cate campionate terminate pe 2 si cupe ratate in finala in ultimii ani :) … dar statistica e cat se poate de clara: ne uitam la un grup de loseri si la nationala si la Bayern iar cei care i-au invins au da totul, nemteste, doar pt rezultat

  2. Die Welt, despre Kahn, Effenberg, Breitner, lideri fără echivalent astăzi: ”Să te uiți în ochii lor era ca și cum te-ai uita pe cele două țevi ale unei puști în clipa descărcării. Își ridicau bărbiile, în umflau piepturile și prin simpla lor prezență reușeau să-i facă mai mici pe adversari și mai mari pe coechipieri”. (http://bit.ly/OMIjjg)

  3. Spre deosebire de nemţi, spaniolii au câştigat ultimele 12 finale jucate la Cupa Mondială / Euro / Liga Campionilor / Europa League. Ultima echipă germană care a învins o echipă spaniolă în ultimul act al uneia dintre aceste competiţii este FC Bayern (2001, Liga Campionilor, Valencia).

      • Nu m-au incantat deloc transferurile de mana a 2a facute de cand a venit monsieur Nerlingar. Inafara de Neuer nu-mi amintesc un jucator cu caracter sau clar printre cei mai buni din Europa pe pozitia lui care sa vina in timpul domniei lui :D

        Ma astept sa mai vezi transferuri esuate, dar nu un transfer reusit printre esecuri

      • bun asa ! nici eu nu prea il apreciam pe Nerlinger. .. sa speram ca se va simptii influentza lui Sammer ! Recunosc ca numarul finalelor pierdute consecutiv ma lasat cu gura cascata !

  4. Haha, inceputul degringoladei coincide cu startul zonei Euro si stabilirea mea in zona vorbitoare de germana, ti-am spus ca port ghinion Germaniei si echipelor germane:-) desi anul asta am tinut cu ei in finala CL iar la Euro nu m-am mai obosit sa fac voodoo:-)
    Serios vorbind pot veni cu doua motive clare ptr. care nu te mai temi de Zee Germans asa cum o faceai in trecut:
    1. Schimbarile profunde la nivelul societatii germane. Pana la inceputul secolului era cam tabu sa afirmi ca societatea germana e una multiculturala, insa deschiderea si ‘emanciparea’ emigrantilor a facut posibila aparitia multor jucatori de un alt background etnic. De asemenea, chiar si ‘bastinasii’ au primit multe influente din exterior in era internetului, a MTV-ului si a McDonalds-ului astfel ca e mai greu sa vezi jucatori fiorosi gen Rummenigge sau Kaltz. Acum infuziile de Ozili si Khedira au creeat un flair nemaintalnit in fotbalul german inainte, dar si reversul medaliei, chokers-ii. Pana si tabara germana, a disparut disciplina aia cazona si a fost inlocuita cu buna dispozitie. La urma urmei nici masinile germane nu mai sunt ce-au fost odata:-)
    2. The rise of Spain. Totusi germanii au mai reusit calificari in finale/semifinale, insa trebuie recunoscut ca spaniolii sunt intr-o liga a lor anume. Adauga la asta ascendentul moral al italienilor (niciodata Germania nu a invins Italia intr-un turneu final), adica singurele natiuni ce au batut Germania oriunde au prins-o din 2006 incoace (italienii cam tot timpul). Nici fiorosii de Kahn sau Effenberg n-ar fi facut nimic in fata Spaniei, si probabil nici a Italiei. Din cele 7 finale consecutive pierdute, doar cea de anul asta a Bayern-ului putea fi castigata si inca lejer. Care finala ma aduce la un posibil alt punct, ai afirmat dupa incredibila infrangere cu Chelsea ca germanii platesc pentru greselile trecutului. Care dintre finalele disputate in the golden era din ’70 au fost castigate pe merit?:-)
    PS: Catalin, contacteaza-ma pe email ptr. tricoul cela cu ghinion:-)

    • Hmmm, de fapt nu cumva ultima izbanda germana in fata Spaniei dateaza de la Mondialul din 82? parca spaniolii s-au calificat in semifinalele CE84 invingand RFG-ul lui Derwall cu un gol in ultimul minut si incerc sa-mi amintesc daca nemtii i-au mai batut pe iberici dupa aia.
      Bingo, 88, parca ultimul meci din grupa chiar pe Olympiastadion cu Voller in mare forma, insa acea Spanie a terminat in genunchi grupa. In USA a fost egal si dupa aia nu cred ca s-au mai intalnit in vreun meci oficial.

    • sa plateasca nemtii pt greselile trecutului?
      In meciul cu URSS si olanda RFG a fost mai buna(anii 70)
      Am vazut imagini, rezumate ample. Nu exista comentarii aici. Poti spune ce vrei….subjectclosed for me
      In meciul cu atletico(al lui bayern) ….am fost mai buni dupa „2 manse” detasat
      Hai sa spunem ca leeds si saint etienne nu au fost pe merit
      Soarta le-a echilibrat cu aston vila(in 82) si porto(87)
      Hai sa zicem ca am avut noroc cu valencia in 2001
      Soarta ne-a dat inapoi man u si chelsea
      Concluzia? SOARTA NE ESTE DATOARE cu una finala!

      asa ca nu imi pasa daca urmatoarea finala va fi castigata din penalty inventat la primul si singurul sut pe poarta

      ADIOS!

      PS: inter a fost mai bune ….subject closed for me

    • 1. Amintisem în articolul precedent ”relaxarea” societății germane în ultimele decenii, care a afectat caracteristicile vechi ale fotbalului jucat de nemți. Suntem de acord aici.
      2. Despre ghinionul actualei generații de jucători germani de a fi contemporani cu uriașa Spanie: hmmm, observație valabilă, și totuși… Germania lui Beckenbauer a fost contemporană cu Olanda fotbalului total și a lui Cruyff (un fel de Spanie a acelor timpuri, nu?), dar asta nu a împiedicat-o să câștige trofee.
      3. Pe lista întocmită deja de Dan, a finalelor câștigate pe merit în anii ’70, mai trebuie adăugată victoria lui Gladbach din 1975, pentru că scorul final (0:0 și 5:1 cu Twente) ne scutește de orice comentarii. Pe de altă parte, în locul lui, nu știu dacă aș fi menționat neapărat victoria de Cupă Mondială cu Olanda… În fine, 3 sau 4 ”succesuri” meritate, dintr-un total de 8. Rezonabil, isn’t it? :)

Lasă un comentariu