Mai sunt nemții ce păreau a fi odată?

Neputința lui Schweinsteiger de a privi penalty-ul executat de Robben în finala Ligii Campionilor, ezitarea aceluiași jucător la lovitura de departajare și refuzul lui Kroos de a încerca să-l bată pe Cech de la 11 metri – trei atitudini care mi-au zgândărit un mai vechi început de părere: fotbaliștii germani din actuala generație au un psihic mai fragil decât al predecesorilor. La începutul acestei luni a avut loc o altă întâmplare menită să-mi susțină bănuiala.

Pe 1 iunie, potrivit unei înțelegeri între federația de la Frankfurt și Consiliul Central al Evreilor din Germania, elevii lui Joachim Löw trebuiau să viziteze lagărul de concentrare de la Auschwitz. Au făcut-o trei: Lahm, Klose și Podolski. Prea puțini, a reproșat nervos Dieter Graumann, președintele consiliului amintit, care a dezvăluit și cum a motivat DFB refuzul de a trimite în fosta “fabrică a morții” tot lotul: jucătorii care au absentat ar fi prea sensibili pentru vizitarea unui astfel de loc!

Te apucă lehamitea, zău, auzind o asemenea justificare. Mai că-ți vine să spui “Ăștia nu sunt nemții mei!”. Nemții tăi fiind ăia disciplinați, ordonați și reci, de parcă Germania întreagă nu era altceva decât o unitate militară. Nemții ăia pe care adversarii nu puteau fi siguri că i-au bătut, nici chiar după ce reușeau să o facă. Nemții ăia cu o putere de luptă incredibilă. Ăia cu un psihic confecționat din oțel Krupp, cel mai probabil.

*****

Există o teorie împărtășită de filosofi și istorici care, redusă la extrem, sună astfel: puterea înmoaie. Toate marile imperii ale lumii, toate marile civilizații au intrat în declin și pentru că ajunseseră să se creadă invincibile, pentru că cei care le conduceau și cei care le apărau începuseră să facă abuz de confort, permițându-și multe din cele rămase strămoșilor lor la nivelul de vise. Pentru că luxul corupe spiritual și fizic, imperceptibil poate, dar o face.

După un război la sfârșitul căruia germanii rămăseseră în curul gol, lui Fritz Walter, lui Franz Beckenbauer și colegilor lor de generație le era foame mare, la propriu și la figurat. Din foamea lor de pâine și de faimă s-a născut un imperiu care a atins apogeul în anii ’70, dar care a ajuns, după zeci de ani de declin lent, să infirme la mai toate competițiile majore teoria potrivit căreia fotbalul este un joc câștigat mereu de nemți.

În comparație cu iluștrii lor înaintași, despre Schweinsteiger & Co. se poate spune că s-au născut în altă țară, bogată și puternică, care le-a oferit de mici orice. S-au născut în puf, adică, iar puful, moale fiind, înmoaie. Sincer, nu cred neapărat că generația lui Schweinsteiger e mai puțin talentată decât a lui Beckenbauer; cred însă că, măsurat cu rigla, psihicul lui Bastian e doar cu un milimetru mai mic decât al lui Franz, din cauza luxului. Diferența uriașă dintre campion și primul dintre învinși.

*****

Ca să revin la Germania – Italia (1:2), așadar în actualitatea imediată: 1) Doar nemții get-beget plus Mario Gomez au cântat imnul înaintea meciului. La italieni au făcut-o toți. 2) Germanii s-au văzut conduși cu 1:0 pentru prima dată de la semifinala cu Spania, de la Mondialul din 2010. Vi s-a părut că jocul lor s-a schimat esențial? 3) Selecționerul Mannschaft-ului afirma în martie că pentru el este mai important cum joci decât succesul cu orice preț și se declara convins că echipele care joacă urât nu mai pot câștiga nimic. Peste numai două luni, avea să fie contrazis de Chelsea. 4) Federația de la Berlin anunțase că va organiza o primire triumfală echipei, dacă se va califica în finală, indiferent – repet: indiferent! – de rezultatul acesteia. Faptul că obiceiul datează din 2006 vă spune ceva?

Va urma

Reclame

4 comentarii la “Mai sunt nemții ce păreau a fi odată?

 1. ai dreptate
  E nevoie de sange proaspat
  Se spune ca victoriile atrag victorii…..dar infrangerile?
  Si sunt prea multe si prea multi jucatori carora le-au intrat in sange
  Nu am vazut la ei determinarea si foamea de victorie a marilor campioni

  Privesc cu tristete „in fata” si realizez ca jucatori ca schweini, lahm, kroos sau muller nu ne pot aduce nimic,
  Bayern-ul nostru va continua sa sufere si sa piarda si impreuna cu el o vom face si noi
  Eu dupa meciul cu chelsea mi-am afirmat si mentin lipsa de incredere in capabilitatile mentale si interioare(inima) ale catorva jucatori de a invinge:
  Schweini; Lahm; Robben; Muller; kroos; gomez;

  Sunt multi, mult prea multi

  In incheiere o antiteza din memorie

  Dupa finala:
  Muller – spune ceva de genul „viata merge mai departe”

  La 1 luna dupa finala:
  Rumeniege – spune ceva de genul ” inca ma batnuie acea finala. in fiecare dimineata ma gandesc la ea”

  Pacat ca rumeniege nu mai joaca….
  Din pacate Muller e abia la inceputul carierei

 2. Daca citeai prin ziare inainte de CE vdeai cum toti o credeau pe Germania favorita,primeam laude si dintr-o parte si din alta,la baza de pregatire era o atmosfera relaxanta,pe alocuri hollywoodiana,podolski care a facut un turneu praf era cred cu gindul la noua sa echipa,bavarezii nostri credeau ca dupa ce au suferit in fianala nu au cum sa o mai faca a doua oara,low emana o stare de siguranta si in mai toate meciurile jucam cu rezerve
  nici pina acum nu inteleg folosirea pe benzi a lui podolski si a lui muller in loc sa joci cu reus(care a aratat ce jucator este) si schurlle
  l-as remarca doar pe khedira care intr-adevar a luptat si aseara si pe parcursul intregului turneu
  in fine un esec total si orice explicatie din parte lui low e de prisos

 3. Eu nu l-as pune pe Lahm in aceeasi oala cu restul. De ce credeti ca a ajuns capitan desi mai toata lumea il vede pe Schweinsteiger potrivit pentru asta. Este mult mai puternic psihic. Din pacate Schweini si Kroos (oamni de mijlocul terenului) sunt foarte modesti la acest capitol.

  • finala euro 2008 – lahm greseste impardonabil si decisiv
   semifinala euro 2012 – lahm nu face pasul la offside si primim golul 2.
   Se pare ca sunt lucruri care nu se prea schimba

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s