Fotbal cu pipeta, cartonașe cu nemiluita. Povestea celui mai dur duel FCB-BVB

Evenimentele s-au petrecut pe 7 aprilie 2001, în etapa a 28-a din Bundesliga. FC Bayern, liderul campionatului, urma să joace la Dortmund, pe terenul echipei aflate la un singur punct în spate (48 vs. 49). Umilite în turul de la München, unde fuseseră învinse cu 6-2, gazdele sperau să profite de forma bună și să urce pe primul loc.

După golul lui Santa Cruz a început nebunia

FC Bayern a deschis scorul repede, în minutul 6. Aflat în colțul careului mic, Santa Cruz a trimis dincolo de Lehmann mingea primită de la Lizarazu. Borussia nu s-a arătat impresionată și a încercat imediat să se apropie de poarta lui Kahn. Sub presiune, fundașii noștri au recurs, cu sau fără intenție, și la faulturi mai mult sau mai puțin clare.

Încercând să-i calmeze pe jucătorii supermotivați, arbitrul Hartmut Strampe a recurs la cartonașe. Până la pauză, dintre ai noștri au văzut galben Kuffour (16), Lizarazu (22), Elber (31), Jeremies (36) și Linke (42). În plus, Lizarazu a fost eliminat pentru al doilea galben, pentru că l-a ținut pe Rosicky (35). De la ei au primit avertismente Addo (31) și Oliseh (38).

După golul lui Bobic a continuat nebunia

Profitând de avantajul omului în plus, BVB a presat și după pauză. A marcat de trei prin Bobic, dar numai ultimul gol (52) a contat, celelalte două fiind anulate pentru poziții de ofsaid (eronat în cazul primului, discutabil în cazul următorului). În minutul egalării a primit galben și Effenberg, dar situația avea să se împută și mai rău în ceea ce ne privea.

120 de secunde mai târziu a fost îngălbenit și Salihamidzic (54), apoi a fost eliminat Effe (55), roșu direct pentru că a încercat să protejeze mingea prea energic de Evanilson, venit din spate (altă decizie discutabilă). Până la final au mai văzut galben Scholl (76), Kahn (82) și Sagnol (89), iar de la ei a fost eliminat Evanilson pentru un fault dur la Paulo Sergio (90+3).

Un punct greu și un record în Bundesliga

Cu determinare și destul bulan (o minge trimisă de Rosicky din lovitură liberă a lovit bara opusă celei lângă care se afla Kahn și a ricoșat norocos spre portarul nostru) am reușit să rezistăm asaltului Borussiei și am obținut o remiză mare în cursa pentru titlu, pe care aveam să-l câștigăm cu un singur punct avans în fața lui Schalke (fără punctul cu BVB, S04 ar fi triumfat la golaveraj).

Cu 12 cartonașe galbene (10 noi, două ei), un galben-roșu (noi) și două roșii (unul noi, unul ei), meciul a intrat în istoria Bundesligii direct pe primul loc în topul celor mai dure partide și a rămas până astăzi pe aceeași poziție. Recordul precedent data din 20 februarie 1999, dintr-un duel Hertha – Dortmund 3-0 (11 galbene și două galben-roșii).

Un singur meci, mai multe acuzații

„Bavarezii ne-au lovit încă înainte ca noi să primim mingea. Au faultat ca nebunii. Nici măcar nu încercau să joace mingea”, a declarat Otto Addo atunci și mai târziu, într-un videoclip despre meci postat pe canalul de YouTube al Borussiei Dortmund. „Locul lui Addo este la circ, nu pe terenul de fotbal. Nici măcar nu încearcă să joace: îți arată mingea și așteaptă să-l lovești”, a afirmat Uli Hoeness.

Alte opinii citate de autorul unui articol publicat pe feverpitch.de. „Bavarezii au lovit mai des picioarele lui Rosicky decât mingea. Faptul că se iau de Addo este o dovadă de aroganță din partea lor”, a replicat Michael Zorc, managerul lui BVB. „Ce am văzut astăzi a fost prost contra tâmpit“, a spus Jens Lehmann. „S-a arătat galben la orice mic fault”, a fost părerea lui Ottmar Hitzfeld.

În încheiere, arbitrul

În preambulul unui interviu realizat în 2012 cu centralul Hartmut Strampe, revista Der Spiegel amintește o declarație făcută de Uli Hoeness imediat după acel duel: „Pentru un meci de top e nevoie de un arbitru de top, dar Strampe nu este din această categorie”. Și, adaugă jurnalistul, „chipul managerului lui Bayern n-a mai fost de un roșu atât de aprins nici înainte, nici după.”

Întrebat când și-a dat seama că a scăpat meciul din mână, Hartmut Strampe a replicat: „Nu a existat un moment anume. Mai degrabă s-a simțit de la început că ceva nu este în regulă cu această partidă.” Jurnalistul a vrut detalii. „Te uiți, înaintea primului fluier, la jucători precum Kahn, Effenberg sau Jeremies și le observi tensiunea, agresivitatea și concentrarea”, a răspuns Strampe.

SURSA FOTO: Ferdinand Ostrop / Picture Alliance (via stern.de)

____________________________________________________

Dortmund – FC Bayern 1-1

Au marcat: Bobic 52 / Santa Cruz 6

BVB: Lehmann – Evanilson, Wörns, Metzelder (64 Reina), Dede – Heinrich, Oliseh – Rosicky, Ricken (71 Nerlinger), Addo (87 Nijhuis) – Bobic. Antrenor: Mathias Sammer

FCB: Kahn – Kuffour, Linke, Andersson, Lizararu – Jeremies – Salihamidzic, Effenberg, Scholl (80 Paulo Sergio) – Elber (83 Zickler), Santa Cruz (56 Sagnol). Antrenor: Ottmar Hitzfeld

Data: 7 aprilie 2001; Competiția: Bundesliga (etapa a 28-a); Stadion: Westfalen; Spectatori: 68.600; Arbitru: Hartmut Strampe

____________________________________________________

Articole despre alte meciuri celebre între cele două echipe:

Prima partidă oficială cu Dortmund a fost pierdută și din cauza lui Beckenbauer

11-1 pe teren, 71-1 pe tabelă. Povestea celui mai reușit antrenament cu BVB

Lasă un comentariu