FC Bayern – Borussia Dortmund: prefaţă de Marcel Răducanu

RaducanuM-am tot gândit ce să scriu înaintea marelui meci de miercuri (21:30, Dolce Sport). Povestea unui duel de pomină dintre cele două echipe? O avancronică clasică? Erau variante, dar mi se pusese pata să fac ceva diferit. Și… trosc! Ideea mi-a venit ieri. Pentru că nici un român n-a îmbrăcat tricoul lui FC Bayern, l-am sunat pe singurul român care l-a purtat pe cel al Borussiei Dortmund și care este și astăzi apreciat pentru cum a jucat acolo: Marcel Răducanu (183 de meciuri și 34 de goluri pentru BVB, în perioada 1982-1988).

Despre sfertul de cupă dintre Bayern și Dortmund vreau să vorbim…

Meci mare, mare rău! Borussia e singura echipă care o mai poate supăra pe Bayern anul ăsta. În Germania mă refer, normal, dar poate că și în Liga Campionilor. Bine, acolo ar mai fi una, două echipe tari, dar în Germania doar Borussia îi mai poate încurca. Acum, în cupă, că în campionat fluieră ăia…

Și? O să-i încurce?

E greu, domnule, e greu… Ăștia de la Bayern sunt porniți rău de tot! Joacă de zici că-s pe șine și nu deraiază. I-a enervat rău de tot Dortmund cu seria de victorii din ultimii ani. N-ai văzut? S-au enervat așa de rău, că au dat 40 de milioane de Javi Martínez. Bani mulți pentru un jucător de profilul ăsta, dar uite că a meritat: mătură ăla tot la mijloc și mai dă și goluri cu capul!

Mai sunt trei zile până la meci, dar acum, când vorbim, se pare că Borussia va putea alinia cel mai bun 11, spre deosebire de Bayern, la care Ribéry e suspendat. E un avantaj pentru Dortmund, nu?

Este, cum să nu fie? Dar problema e că e mai mic decât ar fi fost acum un an.

Adică?

Adică s-a dus vremea când Ribéry era singurul om cu adevărat periculos de la Bayern. Atunci puneai doi oameni la el și gata, ceilalți intrau în criză de idei. Francezul făcea atunci 70-80% din echipă. Acum mai face doar 40-50%. Au soluții. Uite, de exemplu ăla, tractoristul ăla, cum îi zice? Așa, Müller…

În momentul ăsta mă pufnește râsul

Cum?! Cum i-ați zis lui Müller?

Tractorist… Așa îi spun eu…

Nu se poate! M-a pufnit râsul, pentru că exact la fel îi zic și eu!

Acum râde el

Păi da, domne, n-ai văzut ce față are? Când îl văd cu fața aia mie mi se pare că seamănă cu un tractorist. Da’ joacă omul ceva de speriat! Aleargă cu picioroangele alea ale lui de zici că nu-i adevărat! Și e greu de ghicit! Nu știi ce face în secunda următoare! Bine, cred că uneori nici el nu știe, sau asta e impresia mea! Glumesc, normal… Dar se lovește mingea de el și sare unde trebuie, cade pe jos, dar mingea-i tot la el și tot așa! Foarte bun jucător, foarte bun…

Bun, dar trebuie să aibă și Bayern puncte slabe. Măcar unul!

Spune-mi tu care! La mijloc s-au întărit cu Martínez, în atac l-au adus pe Mandzukic, care îl ține pe bară pe Gomez. Despre Gomez să zice că tocmai d-aia o să plece și o să vină la Dortmund, dar n-o să vină aici, că nu se potrivește pe stilul echipei… Așa. În apărare ce să mai vorbim? Iau gol greu, greu de tot.

Păi, dacă mă întrebați pe mine, Van Buyten nu pare tocmai fundașul potrivit să-i oprească pe atacanții Borussiei.

Mda, corect, nu-i foarte rapid. Poate aici e șansa Borussiei. Să-l amețească puțin Kuba, Reus și Mario.

Punctele slabe și punctele forte ale Borussiei care sunt?

În atac stă bine, mai ales că va putea juca și Lewa, însă nu mai e la fel de constantă.

Una peste alta, să înțeleg că oaspeții au șanse mici?

Bayern e favorită, aici nu încape discuție. La Borussia va conta foarte mult cât de tare va reuși să-i monteze Klopp. Clar că nu vrea s-o vadă pe Bayern luând și cupa!

Dacă vă cer un pronostic, mi-l dați?

Cred că vor fi prelungiri și – aici gândesc cu inima – sper să dea lovitura Borussia, în extra-time sau la penalty-uri.

Haideți să schimbăm puțin subiectul. Ați jucat de câteva cu Dortmund contra lui Bayern. Care e cea mai puternică amintire de la acele meciuri?

4:4 din ‘83 (rezumatul video → AICI) Am dat două goluri atunci. Pe unul i l-am agățat lui Pfaff în vinclu din lovitură liberă. Am mai pus și un stop de s-a lipit mingea de gheată! S-a ridicat tot stadionul să aplaude. A aplaudat și Rummenigge, care după meci m-a așteptat la intrarea spre vestiare, să-mi deschidă ușa. Așa s-a gândit el să facă, în semn de apreciere.

De bătut, însă, nu i-ați prea bătut: ați câștigat doar un meci din 11.

Păi cum era s-o facem? În ‘82, când am ajuns eu la Dortmund, ei tocmai jucaseră finala Cupei Campionilor. Aveau echipă, ce să mai! Iar noi, în ‘83, am vândut câțiva jucători foarte buni. Plecaseră Burgsmüller și Abramczik, de exemplu. Normal că nu mai puteam să le facem față!

Care a fost cel mai bun fotbalist al lui Bayern împotriva căruia ați jucat?

Pffff… Sunt o grămadă, domne! Păi Rummenigge, Breitner, Pfaff, Dieter Hoeness… Să-ți mai spun?

Mă gândesc că ați fost jucător ofensiv, deci nu aveați ca adversar direct un atacant ca Rummenigge, ci un fundaș.

Fundași? Augenthaler mi-a plăcut.

L-ați avut adversar și pe Matthäus în Bayern – Dortmund.

Puteam să-l am și coleg.

L-a vrut Dortmund?

Nu, m-a vrut Bayern pe mine (râde). În ‘83, Lothar era la Gladbach. La sfârșitul unui meci am vorbit cu el și mi-a zis că mergem împreună la Bayern. El a ajuns acolo peste un an. Eu – niciodată.

A fost un zvon, sau ce?

Nu, domne, Bayern chiar m-a vrut! Mă ochiseră de la 4:4 ăla de care am vorbit. Dar Borussia a cerut 2 milioane de mărci pe mine! Pe vremea aia erau o grămadă de bani și Bayern n-a mai insistat.

Vă mulțumesc și o ultimă întrebare. În România există destul de mulți fani ai Borussiei: aveți un mesaj special pentru ei?

Cum să nu? Le doresc să aibă cât mai multe motive de bucurie din partea echipei pe care o susțin și poate ne vom întâlni cândva când voi veni în țară, să stăm de vorbă și să le povestesc despre Borussia.

Wohlfarth RaducanuImagine din meciul BVB – FCB (1:1) din sezonul 1984-1985: Marcel Răducanu, urmărit de Roland Wohlfarth. La sfârșitul stagiunii noi am câștigat campionatul, iar ei au terminat pe 14.

sursa foto: raducanu.de

42 comentarii la “FC Bayern – Borussia Dortmund: prefaţă de Marcel Răducanu

  1. Minunat Cata, minunat…chiar in 85 am fost si eu pentru prima data in D, aveam 10-11 ani…si intamplarea a facut sa stau cam o luna la Dortmund (in D atunci peste 2 luni am stat)…dupa venirea mea de acolo, deci cam de prin 85-86 am inceput sa fiu fan FCB, dupa ce am inceput sa mai urmaresc BL…si cat am stat acolo am prins meciul BVB de acasa cu HSV (1-1)…si apoi la Koln, Koln-BVB (2-0)…retin si acum ca Marcel era foarte iubit, si tribunele ii strigau numele, dar antrenorul de atunci al BVB nu il prea baga…nu retin de ce…Pal Csernai…era ceva personal intre ei daca retin bine…asta din ce imi aduc aminte de atunci…dar omul era foarte iubit la Dortmund…respect si lui si echipei…am sineu un bun prieten fan Dortmund si poate voi vedea meciul cu el…eu nu am treaba, ii respect pe toti si pot iesi la una mica cu orice fan al oricarei echipe…nu putem fi 7 mld de fani Bayern in lume…ramanem un club select, cu cei care au fost, suntem si vor mai fi…sa avem bafta…miercuri seara vom stii daca mai avem un potir, eu cred ca e finala DFB Pokal, cine castiga ia trofeul…merci Cata pentru interviu…super…m-ai facut sa calatoresc in timp, in urma, in suflet si in minte cu aprox. 27 de ani…thx…

    PS Tu l-ai sunat pe Marcel? Il stii? Pe unde e el acum si ce face?

    • Ai fost neatent sau chiar nu se înțelege din primul paragraf că eu l-am sunat? Îl știu telefonic; nu l-am întâlnit niciodată. El e bine: stă în Dortmund și se ocupă de propria școală de fotbal. Gotze, de exemplu, prin mâna lui a trecut. Și nu e singurul exemplu.

  2. Articolul ăsta este un şoc pentru mine, Cătăline dragă. Unul pozitiv, normal. Îţi mulţumesc din suflet şi sincer pentru idee! În calitate de fan al Borussiei, este minunat să găsesc o aşa surpriză pe blogul rivalilor. Şi eu aveam probleme în a găsi cuvintele potrivite pentru articolul de pe blogul nostru care să preceadă meciului, dar, dacă îmi vei permite şi îţi vei da acceptul, îl voi prelua pe acesta. :-)

    Surpriza este cu atât mai mare cu cât am avut nişte probleme de comunicare cu fanii Bayernului din România (cei de pe fcbayern.ro) care ne-au primit cu oarecare răceală în ultima perioadă şi am renunţat să mai vorbesc acolo.

    Aşadar, mersi încă o dată (inclusiv pentru foarte frumoasa ultimă întrebare) şi aştept răspunsul tău! :-) Numai bine!

    • Tizule, fiecare dintre noi are echipe la care tine si echipe care ii sunt atipatice dar, sunt destul de sigur, ca mai toti din cei de pe blog tin atat la Bayern cat si la fotbabul german asa incat, dincolo de reactiile de moment, nu cred sa ai parte de reactii reci.

      • Lucrurile o luaseră razna pe ambele bloguri. Începusem să ne comportăm exact precum ăia de pe Feisbuc care se înjură pentru Cristiano şi Messi. M-am speriat, sincer. Respect enorm fanii fotbalului german, dar nu credeam să văd reacţii d-astea animalice tocmai între noi. Pe fcbayern am fost primit bine, dar la un moment dat lucrurile tindeau să se rupă definitiv. Aşa că am renunţat.

        Oricum, mă bucur că am avut tupeul să mă fac auzit şi aici. :-)

      • Nu cred ca putem sa judecam pe absolut nimeni doar dupa reactia din vr-un moment de intensitate maxima cand scapa expresii mai putin elegante si celor mai cumpatati oameni. Altfel, cred ca suntem un grup rezonabil.

        Apropos de fotbabul german, cum de nu-ti incerci norocul la concursul de pronosticuri?

      • nu știu cine scrie articolele pe fcbayern.ro dar toate speculațiile pe care le vedem în presa internațională despre FCBayern, ei le dau ca o certitudine..

      • Ai dreptate. De vină e entuziasmul celor care le publică. Dar, până la urmă, fiecare e liber să creadă, să scrie şi să comenteze orice. Că există şi dezavantaje, asta e o altă discuţie.

  3. Bravos, cetatene… Marcel Raducanu este extrem de spumos ca de fiecare data… dar vreau sa pun si eu problema un pic altfel: cat de mult sa ne bucure faptul ca un om care are aproape calitate oficiala la Dortmund spune ca suntem mari favoriti? :D
    (apropo, in ultimii 27 de ani, BM a pierdut acasa in Cupa o singura data: cu Schalke, acum doua sezoane in semifinale)

    • Hehe… concursul are prea putin de a face cu cine il castiga la sfarsit. Este vorba de fascinatia, competitivitatea si adrenalina din fiecare etapa cand astepti cu nerabdare sa vezi ce ti-a iesit din pronosticuri si cum stau lucrurile comparativ cu ghicelile celorlalti…. pe scurt, daca vrei, poti la fel de bine sa joci si acum :)

  4. Bun articol desii eu nu suport neam bvb ! Sincer nu credeam ca sunt prea multi fani ai rivalilor nostri in Romania (si cred in continuare ) Nu am nimic cu Razvan din partea mea este bine venit atata timp cat nu ne saboteaza :) si nu vorbeste urat la adresa alor nostri !
    In alta ordine de idei cred k rivalitatea in sport este benefica pentru performanta si sunt contra fraternizarii intre galerii !!!

    • :D Hai sa nu i-o luam chiar in nume de rau lui Razvan mai ales ca, dupa calificativul de pesimist de serviciu, eu sunt cel care-i ia de obicei la suturi pe ai nostrii de la jucatori pana la conducere

  5. Trei chestii:

    1) FC Bayern împlinește astăzi 113 ani și ar fi cam nasol să pierdem de ziua noastră (în turul precedent, BVB a câștigat cu H96 de ziua ei).

    2) Dintre Robben și Müller cine va fi ”sacrificat”? În sensul că nici unuia nu-i place să joace în stânga, dar unul va trebui s-o facă. Eu l-aș pune pe german acolo, pentru că la ora asta pare mai descurcăreț decât olandezul. Voi?

    3) Mă așteptam să stârnească ceva discuții părerea lui Răducanu, cum că Ribéry face 40-50% din actuala echipă. Mie mi se pare foarte mare procentul, prea mare. Diseară avem ocazia să ne lămurim, o dată în plus.

  6. 1. La Mulți Ani și la cât mai multe trofee alături de bavarezi!

    2. Cred că Robben va juca pe stânga deși mi-aș dor să-l văd pe Müller pentru simplul fapt că e într-o formă mult mai bună.

    3. Inițial, am vrut să comentez acest lucru dar am zis că e doar părerea domnului Răducanu, Ribéry făcea 40-50% din echipă sezonul trecut însă acum absolut toată echipa joacă formidabil, cel mai recent exemplu e meciul de pe Emirates unde Ribéry nu a jucat la potențial maxim deși FCBayern a avut un joc foarte bun, cred că e argumentul suprem.

    Cum putem încheia această zi specială dacă nu printr-o victorie împotrivă rivalilor astă-seară? PACK MA’S

  7. 1. La multi ani Bayern !!!!
    2.Cred ca Robben va juca pe stanga si nu este un lucru rau deoarece in stanga e mai greu sa traga la poarta si va trebuii sa paseze mai mult , Muller sigur va fi pe dreapta :
    3 .Mare procentul dar nu foarte mare Sa speram ca deseara vom demonstra ca putem si fara Ribery ….trebuie sa castigam de ziua noastra , indiferent cu cine sau cum !!!

  8. Pingback: Golurile care m-au făcut să fiu fascinat de Marcel Răducanu

  9. Pingback: 11-1 pe teren, 71-1 pe tabelă. Povestea celui mai reușit antrenament cu BVB | FC Bayern pe româneşte

Lasă un comentariu