Un gol invizibil, un nebun pe Bernabeu și un Müller ireal. Prima dublă oficială cu Real

Cea mai îndelungată și mai mare rivalitate din Europa între două cluburi din țări diferite a început în anii 70 ai secolului trecut. Primul meci ever din istoria confruntărilor FC Bayern – Real Madrid s-a disputat pe 14 august 1973, în semifinalele unui turneu amical organizat de Athletic Bilbao. Am câștigat cu 5-1 grație golurilor reușite de Rainer Zobel, Uli Hoeness, Willi Hoffmann și Gerd Müller (2), le-am bătut și pe gazde în finală și am arestat trofeul.

Aveau să mai treacă trei ani până la următoarea întâlnire, prima oficială. În ediția 1975/76 a Cupei Campionilor Europeni, tragerea la sorți a semifinalelor le-a pus iarăși față în față pe FC Bayern și Real Madrid.

Contextul. Ei, campioni ai Spaniei. Noi, ai Europei

La momentul dublei confruntări din primăvara lui 1976, cele două echipe aveau istorii recente diferite în competițiile interne. Real era campioană în exercițiu și lider la zi în Spania, plus deținătoare a Cupei Regelui. FC Bayern, dimpotrivă: terminase pe 10 precedentul sezon (cea mai slabă clasare de până atunci) și nici la momentul confruntării cu ibericii nu stătea strălucit, ocupând doar locul 5.

Diferite erau și parcursurile recente din cupele europene, numai că invers. Dacă noi câștigaserăm ultimele două ediții ale Cupei Campionilor Europeni, spaniolii triumfaseră ultima dată în CCE cu zece ani în urmă. În precedentele două sezoane se puteau lăuda doar cu prezența în primul tur al Cupei UEFA și cu un sfert de finală în Cupa Cupelor. Mult prea puțin pentru istoria și orgoliul lor.

Înaintea confruntării din primăvara lui 1976, echipele ajunseseră în semifinale astfel:

  • RMD: 4-1 (a) și 0-1 (d) cu Dinamo București, 1-4 (d) și 5-1 (a) cu Derby County, 2-2 (d) și 1-1 (a) cu Gladbach.
  • FCB: 5-0 (d) și 3-1 (a) cu Jeunesse Esch, 0-1 (d) și 2-0 (a) cu Malmö FF, 0-0 (d) și 5-1 (a) cu Benfica Lisabona.

De altfel, în programul oficial al meciului tur, spaniolii scriau că n-au avut noroc la tragerea la sorți. După campioana Angliei și cea a Germaniei, acum trebuiau să o înfrunte pe cea a Europei.

Momentele importante ale celor două meciuri

Golul lor. A picat devreme pe Santiago Bernabeu. Netzer primește mingea în jumătatea lui, aproape de linia de mijloc, și verticalizează spre Martinez. Acesta profită de o gafă a trioului Horsmann – Hansen – Beckenbauer (primul nu lovește mingea suficient de puternic, păcălindu-i pe ceilalți doi), preia, avansează și înscrie la colțul scurt de la marginea careului, pe lângă Maier, ieșit în întâmpinare. Era minutul 8.

Un gol care nu s-a văzut decât de pe stadion. În tur, FC Bayern a egalat prin Müller. În minutul 42, Real ratează o ocazie mare pe traseul Amancio – Netzer – Martinez, acesta din urmă trăgând în Maier din interiorul careului. Câteva secunde mai târziu, în timp ce la televiziunea spaniolă rula reluarea fazei, ai noștri pleacaseră pe contraatac. Când imaginea revine în direct, se vede mingea țopăind în poarta gazdelor, apoi Müller bucurându-se în stilul său caracteristic. Pe un rezumat al partidei, comentatorul german apucă să strige „Müller e singur… Și gol!” și se întreabă dacă televiziunea spaniolă va oferi măcar reluarea, amintind că golul lui Real a avut parte de trei reluări. A așteptat degeaba. Așadar, faza cu Müller marcând se vede doar în fotografii precum cea de mai sus. Explicația, potrivit site-ului oficial al lui FC Bayern, este că pe stadion era un singur cameraman al televiziunii spaniole.

Atacul suporterului madrilen. După ultimul fluier al partidei tur, un suporter al Realului țâșnește pe gazon din spatele porții lui Sepp Maier, o ia la fugă, trece pe lângă portarul nostru și pe lângă Gerd Müller, pe care îl lovește cu pumnul în figură, și își continuă alergarea, urmărit de Maier, spre arbitrul de centru, lovindu-l și pe acesta. În cele din urmă, este trântit și imobilizat de Sepp Maier până la intervenția forțelor de ordine. Din cauza acestui incident, Real a avut terenul suspendat două partide și a jucat următoarele două meciuri europene pe alte stadioane din Spania. 25 de ani mai târziu, suporterul respectiv s-a confesat ziarului AS, susținând că gestul său a fost nebunesc, că îi pare rău și că propriul tată n-a mai vorbit cu el doi ani după aceea. Poreclit „Nebunul de pe Bernabeu”, el și-a motivat agresiunea prin faptul că era furios din cauza faptului că centralul nu a acordat penalty la un fault asupra lui Santillana, pe finalul partidei. Un video cu rezumatul partidei comentate de un german, inclusiv cu atacul de la final, AICI.

Dubla lui Müller. Nu că am fi jucat rău în tur, dar în retur, pe Olympiastadion, am făcut și mai bine. Gerd Müller a risipit în mare măsură emoțiile încă din prima repriză, marcând în minutele 9 (șut din prima, sub transversală, de la marginea careului) și 31 (șut din întoarcere, din careu, în dreapta portarului spaniol). Ca și în prima partidă, ocazii au fost la ambele porți, dar de data asta, mai mari și mai numeroase au fost ale noastre. De altfel, Paul Breitner, care a lipsit Realului în tur din cauza unei accidentări și care a jucat în retur „la 70% din capacitate”, avea să declare mult mai târziu, înaintea dublei din 2012, că FC Bayern a jucat mai bine și a meritat pe deplin calificarea.” Un scurt rezumat al meciului retur, concentrat pe dubla lui Müller și având un titlu sugestiv din partea UEFA, AICI.

Prima eliminare din istoria rivalității. Madridistul Amancio este primul jucător eliminat într-o partidă FC Bayern – Real. La München a văzut primul galben în minutul 60, iar pe al doilea, în minutul 90. Acel meci a fost ultimul de cupe europene pentru cel care a fost căpitanul Realului în acea perioadă, el retrăgându-se la finalul sezonului. În total, până acum 9 jucători au văzut roșu în aceste dueluri (patru de-ai lor, cinci de-ai noștri).

_____________________________________________

Real Madrid – FC Bayern 1-1

Au marcat: Martinez 8 / Müller 43

Real: Angel – Sol, Rubinan, Benito, Camacho – Del Bosque, Velazquez (35 Vitoria), Netzer – Amancio, Santillana, Martinez (65 Guerini). Antrenor: Miljan Miljanic

FC Bayern: Maier – Hansen, Beckenbauer, Schwarzenbeck, Horsmann – Dürnberger, Kapellmann, Roth – Hoeness, Müller, Rummenigge. Antrenor: Dettmar Cramer

Data: 31 martie 1976; Competiție: Cupa Campionilor Europeni (semifinale, tur); Stadion: Santiago Bernabeu; Spectatori: 111.000; Arbitru: Erich Linemayr (Austria)

_________________________________________________

FC Bayern – Real Madrid 2-0

A marcat: Müller 9, 31

FC Bayern: Maier – Hansen, Beckenbauer, Schwarzenbeck, Horsmann – Dürnberger, Kapellmann, Roth – Hoeness, Müller, Rummenigge. Antrenor: Dettmar Cramer

Real: Angel – Sol, Benito, Camacho, Breitner – Pirri, Del Bosque, Netzer – Amancio, Santillana (63 Peinado), Guerini. Antrenor: Miljan Miljanic

Data: 14 aprilie 1976; Competiție: Cupa Campionilor Europeni (semifinale, retur); Stadion: Olympiastadion; Spectatori: 78.000; Arbitru: Clive Thomas (Țara Galilor); Eliminat: Amancio (90)

Lasă un comentariu