Scandalosul caz „Jako vs. Trainer Baade”

UPDATE (3 septembrie). Victorie? Se pare că David-Trainer Baade l-a învins pe Goliath-Jako. După cum anunţă azi portalul Horizont.net, firma de articole sportive a cedat presiunii bloggerilor şi este gata să renunţe la exageratele, dacă nu cumva chiar absurdele, pretenţii financiare.

Blogosfera (de limbă) germană a dat în clocot ieri. Iată şi motivul pentru care a luat foc: bloggerului (şi microbistului) Trainer Baade i se pretinde să achite despăgubiri în valoare de peste 5.000 € către producătorul de articole sportive Jako, care s-a simţit lezat de un articol publicat de respectivul blogger.

Mai exact: într-un post de acum câteva luni, Trainer Baade a criticat şi ironizat noul logo al firmei Jako. Articolul cu pricina, care a apucat să contorizeze doar 400 de vizualizări, a fost şters la intervenţia avocaţilor producătorului de articole sportive. Bloggerul „vinovat” a postat chiar şi un drept la replică din partea Jako, dar firma nu s-a oprit aici. Descoperind fragmente din postarea originală pe alte site-uri, firma a considerat că Trainer Baade i-a şifonat serios imaginea şi i-a cerut despăgubiri cifrate la peste 5.000 €!

Pentru mine, acest caz este de-a dreptul scandalos! O ditamai firma, care se consideră egala lui Adidas în privinţa vânzărilor de tricouri şi care se laudă cu vânzări anuale de circa 50 de milioane €, are neruşinarea să se declare afectată serios de postarea unui blogger, postare care a totalizat doar vreo 400 de vizualizări, şi să-i ceară acestuia daune de mii de euro! Am fost obişnuiţi să credem că blogosfera este un spaţiu al deplinei libertăţi de exprimare, dar scandalul ăsta reprezintă o ameninţare la adresa acestui privilegiu. Pe viitor, cine ştie ce alt mare concern va îndrăzni să trateze un blogger la fel, încurajat de acţiunea Jako?!

Prin urmare, îi rog pe bloggerii care citesc acest post şi care îmi împărtăşesc punctul de vedere să popularizeze cazul pe blogurile personale. Nu vă gândiţi că acest scandal nu vă priveşte pentru simplu fapt că are loc în Germania, deoarece blogosfera nu are graniţe! Iar celor care se îndoiesc de puterea de influenţă a blogurilor le recomand cartea scrisă de Robert Scoble şi Shell Israel, „Conversaţii libere” (Bucureşti, Nemira, 2008).

Iată câteva link-uri către bloguri şi site-uri pe care puteţi citi şi afla mai multe despre acest scandal (din păcate, toate sunt în limba germană):

http://www.horizont.net/aktuell/marketing/pages/protected/show.php?id=86844&page=1&params=

http://www.probek.net/2009/09/01/vom-umgang-mit-bloggern-oder-wie-jako-anderen-leuten-das-letzte-trikot-auszieht/

http://www.allesaussersport.de/archiv/2009/09/01/wie-jako-anderen-leuten-das-letzte-trikot-auszieht/

http://www.nerdcore.de/wp/2009/09/01/jako-ag-und-seine-anwalte-bullshitten-blogger-wegen-newsaggregator/

http://www.hansjoerg-schmidt.de/mywp/2009/09/01/wie-ein-sportartikelhersteller-einen-blogger-in-den-ruin-treibt/

http://www.xsized.de/jako-zeigt-wenig-sportsgeist/

http://blog.karlshochschule.de/2009/09/01/online-pr-causa-jako-never-ever-fuck-david-if-your-name-is-goliath/

11 comentarii la “Scandalosul caz „Jako vs. Trainer Baade”

  1. Cataline, ai dreptate…e interesant de stiut ce avea scris la conditii si termeni de utilizare(clauze acoperitoare etc)
    Astia au mirosit oportunitatea de a da o lectie pt a face un tsunami

  2. Nu inteleg la cine te referi in privinta conditiilor si termenilor de utilizare: la blogger, cumva?
    Oricum, cred ca te inseli cand afirmi ca firma a folosit cazul pentru a da o lectie. Exista multe exemple (despre care am aflat citind cartea pe care v-am recomandat-o si voua) de cum ditamai afacerile au avut serios de pierdut pentru ca s-au luat la tranta cu bloggerii. Exista doua curente de opinie contradictorii in cazul acestui scandal si iti spun de la inceput ca eu cred in prima varianta: 1) firma Jako nu a luat in calcul pagubele pe care si le va produce singura prin acest demers (daca dai cautare astazi pe google.de dupa Jako, vei vedea ca primele, multe, linkuri catre care te trimite motorul de cautare sunt defavorabile firmei) si 2) firma Jako si-a asumat, totusi, acest risc, pe principiul ca ”pana si publicitatea negativa tot publicitate este”.

  3. ma, conditiile sunt ceva de genul: tot ce exprima bloggerul este o opinie personala si trebuie tratata ca atare.
    cat priveste efectul actiunii…daca plateste, atunci toti ceilalti bloggeri se vor gandi de cateva ori inainte de a mai afirma ceva similar…la asta ma refeream

  4. nu am spus ca asta au si vrut, insa miza nu o reprezinta banii, ci impactul actiunii…asta e clar…referirile negative viitoare pot fi evitate printr-o strategie de forta
    e o opinie…nu pot spune ca asa e…

  5. @Dan
    Pai mi se pare ca e de la sine inteles ca articolele de pe blogul cuiva exprima punctele de vedere ale respectivului blogger. Daca va plati in cele din urma, nu stiu. Deocamdata omul e in cacat, pentru ca nu are bani suficienti sa-si sustina contraatacul in justitie. Unii bloggeri germani au avansat ideea deschiderii unuit cont, pentru a-l ajuta financiar pe Trainer Baade. E cam nasol ce se intampla, iar exemplul oferit de Stefan imi confirma parerea.

    @Stefan
    Multumesc pentru link.

  6. Cataline, cred ca Dan se referea la ceva gen implementarea unui EULA (end user license agreement) cu care sa se acopere cele trecute pe blog ca pareri personale ne fiind nici un punct de vedere oficial samd.

  7. Pingback: jako ag gegen trainer baade die zweite | dies und das

  8. sunt de acord cu tine catalin… in momentul in care postezi pe site-ul unei companii (sa zicem youtube, yahoo) poti avea pretentii financiare pentru ca e vorba de o alta companie… dar blogurile intra in sfera informatiilor cu caracter subiectiv… practic acolo iti scrii opiniile… dak tu crezi ca firma x e de kkt… poti sa scrii k e de kkt… ca e parerea si blogul tau… la companii e altceva… intra concurenta neloiala… etc… si atunci poti emite pretentii… dar sa dai in judecata un blogger este o grava greseala de imagine… in opinia mea reclama negativa nu atrage cumparatorul ci-l indeparteaza… degeaba aud mai multi de tine… dak felul in care o fac nu este unul pozitiv… parerea mea… sper sa nu ma dea nimeni in judecata pentru ea =))

  9. Alex, recunosc ca sunt depasit adesea de problemele de drept, asa ca nu ma pot pronunta cu exactitate din acest punct de vedere. Dan are dreptate atunci cand spune ca ”in drept nimic nu se subintelege, totul trebuie scris”, probabil ca si Vlad, care s-a gandit la o modalitate de a te apara tu, ca blogger. Chiar si asa (sau poate tocmai din cauza acestei ignorante in materie legislativa), pentru mine actiunea Jako ramane o mare nedreptate si o dovada in plus (daca mai era nevoie) ca puternicii fac legea. Nu-mi ramane decat sa sper ca in cazul de fata si in altele si-o vor mai lua, uneori, peste bot.

Lasă un comentariu