A fost odată un şut ce n-ar fi trebuit să fie niciodată. Schwarzenbeck, omul și opera

Mingea șutată de Schwarzenbeck va intra în poarta lui Reina. (FOTO: elmundo.es)

Mingea șutată de Schwarzenbeck va intra în poarta lui Reina. (FOTO: elmundo.es)

De venit pe lume, FC Bayern a venit pe 27 februarie 1900. Dar una e să vii și alta este să devii cineva. Iar de devenit cineva în fotbalul mare, FC Bayern a devenit pe 17 mai 1974. În cele ce urmează nu vom trata însă nici unul dintre aceste două evenimente fericite din viața clubului. Aici va fi vorba despre cele petrecute în intervalul a trei secunde scurse între bornele temporale invocate.

Golul

Finala Cupei Campionilor Europeni din 1974 s-a jucat pe 15 mai, la Bruxelles, între FC Bayern și Atletico Madrid. N-am să vă plictisesc cu cronica; multe lucruri se știu deja, iar meciul poate fi vizionat integral pe YouTube. Rezumând, partida s-a încheiat 1-1 după prelungiri, cu Luis Aragones deschizând scorul în minutul 114 din lovitură liberă și cu Georg Schwarzenbeck egalând în minutul 120, cu un șut de la circa 30 de metri. Două zile mai târziu, FC Bayern avea să câștige clar rejucarea (4-0).

A fost singurul gol marcat de Schwarzenbeck în Cupa Campionilor Europeni, iar un amănunt și mai puțin cunoscut este faptul că șutul cu care a egalat n-ar fi trebuit, de fapt, să existe. “Dacă se va întâmpla vreodată ca în timpul unui meci să treci de mijlocul terenului, nu ai voie să tragi” – așa suna embargoul impus de ceilalți fotbaliști ai bavarezilor, exasperați că fundașul dădea numai “avioane”. Paul Breitner își amintește și acum că “prima chestie care mi-a trecut prin minte când l-am văzut pe Katsche cu mingea la picior a fost «Nu trage, te rog!»”.

“Gerd Müller s-a întors imediat să-mi reproșeze că nu i-am centrat și n-a văzut că mingea intrase în poartă”, a povestit Georg Schwarzenbeck. Toată lumea a fost uluită de decizia lui. Legenda spune că golul a fost înlesnit și de neatenția portarului lui Atletico, prins într-o discuție cu un fotoreporter ce-l rugase să-i dea tricoul la sfârșitul meciului, dar învinuitul a respins categoric aceste acuzații. Asta contează mai puțin. Demn de reținut este că prima prima Cupă a Campionilor câștigată de FC Bayern este consecința încălcării unei interdicții.

Ce-am simțit atunci? Un imens sentiment de ușurare. Euforie, mai puțin. (Schwarzenbeck)

Șutul lui Schwarzenbeck a devenit “cel mai important gol din istoria clubului, poate chiar din istoria oricărui club”, dacă ne luăm după jurnalistul Raphael Honigstein. A fost un gol născut și din lipsa de soluții a “Kaiserului” Beckenbauer, care, în disperare de cauză, i-a pasat “locotenentului” (antrenorul Udo Lattek plecase deja către vestiare, convins că nu se mai poate face nimic). Iar disperarea acestuia l-a făcut să tragă. Trei secunde s-au scurs între momentul în care Schwarzenbeck a primit mingea și momentul în care aceasta a scuturat plasa porți lui Reina. Trei secunde și o decizie fără de care cine știe dacă FC Bayern ar mai fi fost astăzi ceea ce este.

Fotbalistul

Georg Schwarzenbeck a fost genul de fundaș care nu lua prizonieri pe teren. Admira stilul de joc britanic și băga materiale, nu glumă. Prin urmare, n-ar trebui să mire faptul că este primul fotbalist din istoria lui FC Bayern care a văzut cartonașul galben (s-a întâmplat pe 11 august 1973, la un 3-1 cu Fortuna Düsseldorf). Intrările hotărâte asupra adversarilor, combinate cu un chip nu tocmai angelic i-au determinat pe unii oponenți din Bundesliga să-l alinte Frankenstein (pe lângă binecunoscuta poreclă de “curățitor al Kaiserului”), iar pe un jurnalist olandez să-l descrie drept “jumătate om, jumătate fiară”.

Schwarzenbeck, cu trofeele câștigate în carieră (FOTO: Imago / 11freunde.de)

Schwarzenbeck, cu trofeele câștigate în carieră (FOTO: Imago / 11freunde.de)

Un site care îi este dedicat amintește și că “specialiștii îl consideră inventatorul tragerilor discrete de tricou în careu, la cornere”, iar Katsche e convins că aceste trucuri au avut o importanță uriașă. “Doar cu jongleriile tale nu câștigam noi Cupa Mondială”, i-a replicat cândva bunului său coechipier și prieten Beckenbauer. Schwarzenbeck “a fost o vedetă, dar una atât de liniștită, de tăcută, încât fundașii lui Atletico Madrid n-au observat că trecuse de mijlocul terenului”, notează schwarzenbecks-erben.de. “La națională sau la FC Bayern era genul de jucător care nu se temea nici de moarte, nici de dracul și care mătura tot în apărare, cu un picior de fier”, l-a caracterizat Kicker.

Ca să respectăm adevărul până la capăt, trebuie spus că finala de la Bruxelles nu a fost nici prima, nici ultima oară când Schwarzenbeck a nesocotit interdicția de a trage la poartă. În 14 ani la FC Bayern a înscris 21 de goluri în Bundesliga și două în cupele europene. De câștigat, a câștigat toate trofeele importante cu echipa de club și cu naționala, cu excepția unuia (Supercupa Europei).

Omul

Georg Schwarzenbeck aparține unei categorii de fotbaliști care mi-e mie foarte dragă: a celor care au jucat la un singur club toată cariera profesionistă, chiar dacă n-a dus lipsă de oferte (cele mai tentante, de la Feyenoord și United). Ca el au fost foarte puțini la FC Bayern, din ’74 încoace: Sepp Maier și Augenthaler, alții nu-mi vin acum în minte.

A fost și foarte modest; unii l-ar putea numi chiar fraier, pentru că nu a știut, dar nici nu vrut să profite de anumite conjucturi favorabile. După ce a devenit campion mondial ar fi putut încerca să-și renegocieze contractul, dar “ca de obicei, mi-am prelungit înțelegerea prea devreme și nu sunt genul care să se întoarcă și să spună «Între timp am câștigat Cupa Mondială, așa că vreau mai mulți bani». Nu pot să fac asta” (afirmație citată în «Die Bayern. Die Geschichte des Rekordmeisters», a lui Dietrich Schulze-Marmeling).

Primul său salariu la FC Bayern a fost de 250 de mărci, plus bonusuri. Dându-și seama că banii s-ar putea să nu-i ajungă, tânărul fotbalist a ținut să-și termine școala și să-și ia atestatul de tipograf. Nu avea să practice meseria învățată, pentru că situația financiară i s-a îmbunătățit, pe măsură ce timpul trecea. Dar să nu vă gândiți că ajunsese să se scalde în bani. Când a ajuns să câștige 1.200 de mărci i s-a părut că l-a prins pe Dumnezeu de-un picior: “Aveam dublu față de cât câștiga un tipograf! De ce aș fi vrut să plec în altă parte?” (am încercat să-mi imaginez un fotbalist din zilele noastre mulțumit că încasează de două ori mai mult decât un tipograf; n-am reușit).

Schwarzenbeck, în papetăria la care a renunțat în 2008. (FOTO: merkur.de)

Schwarzenbeck, în papetăria la care a renunțat în 2008. (FOTO: merkur.de)

După retragere și până la pensionare, în 2008, a condus o mică papetărie moștenită de la mătuși, printre ai cărei clienți s-a numărat și clubul la care a jucat. Firea lui retrasă cât timp a jucat l-a transformat într-un anonim pentru mulți, după ce a agățat ghetele în cui. “Mulți dintre cei care intră în magazin habar nu au că eu am jucat alături de Beckenbauer și Gerd Müller la FC Bayern, dar asta nu mă deranjează. Niciodată nu mi-a plăcut să fiu în lumina reflectoarelor”, a declarat Schwarzenbeck într-un interviu pentru 11 Freunde. Să fiți convinși că nu e falsă modestie.


FC Bayern – Atletico Madrid 1:1

FC Bayern: Sepp Maier – Beckenbauer – Hansen, Schwarzenbeck – Roth, Zobel, Breitner – Torstensson (75. Dürnberger), U. Hoeness – Kapellmann, G. Müller. Antrenor: Udo Lattek

Atletico: Reina – Heredia – Melo, Eusebio – Capon, Adelardo – L. Aragones, Salcedo (85 Fernandez) – Ufarte (60 Bezerra), Irureta, Garate. Antrenor: Juan Carlos Lorenzo

Au marcat: Schwarzenbeck (120) / L.Aragones (114)

Data: 15 mai 1974; competiție: Cupa Campionilor Europeni, finală; arbitru: Vital Loraux (Belgia); cartonaș galben: Irureta (86); stadion: Heysel (Bruxelles); spectatori: 48.722

Reclame

5 comentarii la “A fost odată un şut ce n-ar fi trebuit să fie niciodată. Schwarzenbeck, omul și opera

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s