În ce măsură se poate vorbi despre o criză a antrenorilor în Bundesliga?

Bundesliga are cea mai scăzută medie de vârstă a antrenorilor, dintre cele mai puternice cinci campionate ale Europei. Clasamentul arată astfel: Franța – 55 de ani, Anglia – 52 de ani, Spania – 51 de ani, Italia – 50 de ani, Germania – 45 de ani.

Nemții sunt ultimii și la lungimea medie a mandatelor actualilor antrenori: 1. Anglia – 29 luni, Franța – 22 luni, Spania – 16 luni, 4. Italia – 14 luni, 5. Germania – 13 luni.

Jumătate dintre actualii antrenori din Bundesliga n-au mai antrenat altă formație din prima ligă germană: Nagelsmann (Hoffenheim), Tedesco (Schalke), Kovac (Frankfurt), Kohfeldt (Bremen), Baum (Augsburg), Dardai (Hertha), Ruthenbeck (Köln), Schwarz (Mainz) și Hollerbach (Hamburg).

Cinci dintre ei sunt la primul sezon ca antrenori în Bundesliga: Tedesco, Kohfeldt, Ruthenbeck, Schwarz și Hollerbach.

Trei dintre ei antrenează n-au mai antrenat altă echipă de seniori: Nagelsmann, Tedesco și Kohfeldt.

Nagelsmann, cel mai tânăr principal din istoria Bundesligii și antrenorului anului 2017 în Germania, a pierdut primele patru partide disputate în toamna anului trecut în cupele europene, record negativ pentru fotbalul german.

O singură echipă a câștigat mai mult de jumătate din meciurile jucate în sezonul actual de Bundesliga.

Prin decembrie, Berti Vogts punea rezultatele slabe din cupele europene pe seama faptului că antrenorii schimbă prea des sistemele de joc, în loc să joace tradițional, „nemțește”. Pe de altă parte, nume grele ca Löw, Heynckes și Klopp au luat apărarea noii generații de tehnicieni, considerând-o promițătoare. 

Pornind de la aceste observații, aștept răspuns la întrebarea din titlu.

Drept provocare suplimentară, altă întrebare: cine este singurul antrenor din Bundesliga desemnat omul etapei?

 

Reclame

8 comentarii la “În ce măsură se poate vorbi despre o criză a antrenorilor în Bundesliga?

 1. Nu cred ca e o criza de antrenori ci mai degraba alegeri nu tocmai inspirate.
  Ce m-a suprins cel mai mult a fost decizia conducerii lui Dortmund de a-l tine pe Peter Bosz atat de mult timp pe banca.
  Cateva cifre a mandatului lui Bosz la BVB: 24 partide, 8 victorii, 7 egaluri si 9 infrangeri. Procentajul victoriilor este de 33,33%

  La ultima intrebare, raspunsul sa fie Domenico Tedesco?

 2. Apropo de alegeri neinspirate, pe mine nu m-a surprins, ci m-a șocat de-a dreptul asta:

  Dacă nu crezi că e criză, înșiră-mi câteva nume de antrenori disponibili, pe care îi consideri mai buni decât cei acum în funcție.

  Perfect răspunsul cu Tedesco. Felicitările mele!

 3. Cam dificil sa fie si mai buni si disponibili dar ceva variante sunt: Thomas Tuchel, Andre Schubert, Ottmar Hitzfeld, Bruno Labbadia, Jens Keller, Andries Jonker, Mirko Slomka, Ralf Rangnick, Thomas Schaaf?

 4. Hitzfeld nu mai antrenează de câțiva ani și nu vrea să revină. Schaaf, altădată unul dintre preferații mei, nici nu mai știam ce face, dacă nu căutam pe google. În afara lor, nici unul nu m-a impresionat, nici măcar Tuchel (sau Schubert, a cărui scurtă explozie la Gladbach m-a păcălit). Inconsistență e cuvântul care îi definește cel mai bine ca antrenori.

 5. Nu-i vorba de nicio criza. Ca si la jucatori nemtii nu investesc nici in antrenori cu nume (cu o exceptie care a cam dat gres). E vorba de o schimbare de generatii de antrenori si sa nu uitam ca scoala germana din Koln e renumita in Europa.

 6. Nici eu nu sunt convins că e vorba de o criză, dar postul este urmarea unei discuții mai vechi cu Dan, care era nemulțumit de rezultatele foarte slabe ale echipelor germane în Europa. Nu putea concepe să te bată Ludogoreț sau Steaua Roșie, de exemplu. În opinia lui, pentru asemenea rezultate vinovați sunt antrenorii (Nagelsmann și Stöger, în cazul de mai sus).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s