Sclavia in sport

In viata de zi cu zi suntem indignati si jigniti cand auzim de femei rapite si tratate ca sclave de organizatii teroriste sau cand citim in ziare despre firme care folosesc copii ca sclavi si in conditii inumane ii forteaza sa produca haine sau incaltaminte dar, oare, nu avem o situatie si mai absurda chiar sub nasul nostru? Suna un pic ciudat sa vorbim de sclavine in sport, dar este cu adevarat atat ireal?

Sa vedem daca ne ajuta definitia din DEX online:

SCLAVÍE ~i f. 1) Stare de sclav; situație de rob; robie. 2) fig. (despre țări, clase, persoane) Situație de dependență totală; robie.

Minunat! Cei de la DEX definesc un termen prin el insusi, deci nu ne-au fost de ajutor.

Sper totusi sa ne ajute mai mult legistlatia internationala care se adreseaza direct impotriva sclaviei si unde probabil cel mai cunoscut document e declaratia universala a drepturilor omului.

Articolul 3:
Orice fiinţă umană are dreptul la viaţă, la libertate şi la securitatea persoanei sale.

Aici se spune ceva de libertate, deci clar e opusul sclaviei. Inseamna ca suntem pe drumul cel bun si urmeaza sa dea detalii asupra elementelor care compun aceasta libertate asa incat sa ne fie clar ca nu e sclavie, de genul dreptul la viata si securitatea persoanei.

Articolul 4:
Nimeni nu va fi ţinut în sclavie, nici în servitute; sclavajul şi comerţul cu sclavi sînt interzise sub toate formele lor.

Hmm, se pare ca suntem aproape la destinatie. Acum e specificat in mod explicit interzicerea sclaviei in toate formele ei.

Articolul 7:
Toţi oamenii sînt egali în faţa legii şi au, fără nici o deosebire, dreptul la o egală protecţie a legii. Toţi oamenii au dreptul la o protecţie egală împotriva oricărei discriminări care ar viola prezenta Declaraţie şi împotriva oricărei provocări la o asemenea discriminare.

Suna foarte bine pana aici. Toti oamenii sunt egali.

Articolul 17
1. Orice persoană are dreptul la proprietate, atît singură, cît şi în asociaţie cu alţii.
2. Nimeni nu poate fi lipsit în mod arbitrar de proprietatea sa.

Deci e nevoie de un drept la proprietate, asa incat sa nu ti se poata lua cu japca proprietatea.

Articolul 20:
1. Orice persoană are dreptul la libertatea de întrunire şi de asociere paşnică.
2. Nimeni nu poate fi silit să făcă parte dintr-o asociaţie.

Ca sa nu fii sclav e nevoie sa poti sa alegi in mod liber cu cine vrei sa te asociezi spre deosebire de a face parte cu forta dintr-o organizatie.

Pana acum sunt toate bune si frumoase, dar unde ne lasa toate astea? Parca tot nu e clar.
OK, deci ce sunt cluburile si jucatorii atunci?

Siteul official al clubului scrie clar ca firma FCB AG este detinuta de FC Bayern München eV 75 %, adidas AG 8.33 %, AUDI AG 8.33 % si Allianz SE 8.33 % . Deci, vorbim de o firma de rand cu angajati ca oricare altii fie ca postul pe care au fost angajati e cel de femeie de serviciu, Executive Board Chiarman (Kalle) sau jucator de fotbal.

Aici incepe dilemma sclavului in sport. Cat timp cluburile sunt simple firme de rand, sportivii sunt doar angajati ca oricine altcineva, egali cu toti ceilalti angajati si liberi sa se asocieze cu cine vor ei fara a le fi luata proprietatea cu japca (vezi amenzile date de cluburi) inseamna ca fiecare sportiv poate sa isi dea demisia la fel ca oricare angajat, cu preavizul standard legal in tara respectiva care variaza de la cateva saptamani la luni de zile pentru angajatii cu zeci de ani vechime la o anumita firma sau un post de CEO.

Cat timp avem in fata niste oameni liberi, cum se face ca se discuta despre acesti oameni liber ca la piata de carne „am vandut fotbalistul X”, „l-am imprumutat pe Y” sau „l-am cumparat pe Z”? Acestia sunt clar termeni sclavagisti in care un om este tratat precum un KG de carne sau cartofi la piata sau ca la vanzarea unor gaini.

Realitatea nu pare sa se potriveasca deloc cu teoria omului liber. Chiar vara asta, Julian Draxler (Wolfsburg) a vrut sa plece de la club si nu a fost lasat. Cum poti sa interzici unui om liber sa isi dea demisia si sa plece la alt angajator? Poti sa nu iti lasi cainele husky sa plece si sa traga sania vecinului pentru ca iti apartine, dar in momentul in care sustii ca un om major iti apartine este vorba clar de sclavie.

Toata lumea pare sa citeze statistici de pe transfermarkt.de unde de doua ori pe an ne uitam cu nerabdare la felul in care se tranzactioneaza oameni. Pe mine a inceput sa ma racaie tot mai tare propria ipocrizie cand vad ca arunc din reflex expresii precum „hai sa cumparam un jucator pe postul X” sau „mai bine il vindeau pe Y” spre deosebire de „hai sa angajam un om bun pe postul X” si „mai bine il concediau pe Y”. Vorbim totusi de oameni liberi sa vina sau sa plece, nu de sclavii dorintei ca echipa preferata sa mai ia un trofeu. Mi-a luat ceva vreme pana am inteles de ce ma deranjau frazele respective, dar acum imi e clar.

Stop sclaviei in sport! … sau #stopslaveryinsports cei care de pe Tweeter

Reclame

21 comentarii la “Sclavia in sport

 1. În primul rând felicitări pentru articol,în al 2-lea rând câteva obiecții:
  1.Ce n-aș da și eu să fiu sclav pe câteva milioane de euro când în alte părți ale lumii sunt oameni care mor de foame sau care muncesc pe câțiva dolari o lună întreagă.
  2.Să zicem că sportivii ar putea pleca când vor ei, dar ce facem cu suma plătită pentru ei inițial ? Ce ar fi dacă Renato Sanchez ar fi mai bun decât Messi și prin martie ar pleca la Real ,mai mult ,ar lua și 3-4 jucători după el . Asta ar însemna ca jucătorii să nu mai fie cotați și plătiți fără contract ceea ce e imposibil.
  3.Confirmi faptul că Bayern e asemenea unei firme cu angajați ,dar asemenea unei firme nu trebuie să investească (jucători) în viitor și să aibă un plan de afaceri pe un termen mai îndelungat?
  4.Și ce facem când situația e inversă? Ex. Schweini ? Clubul nu mai are nevoie de el dar el refuză să plece și în schimb United pierde bani , sau acum contractul trebuie respectat?
  Concluzie : Contractul se face între două părți și ambele au obligații dar și drepturi.

  • La 1 iti raspund cu alta ocazie… desi daca sapi un pic in subiectul asta sper sa iti fie evident raspunsul pana atunci… raspunsul e in al 2lea verb pe care l-ai folosit

   2. Tu cum esti cotat la munca? Prin salariul pe care il ai si ai semnat un contract temporar/nedeterminat pe baza caruia esti platit in fiecare luna. Contractul ramane dar si fotbalistii isi dau demisia ca tine sau ca mine. Firma plateste doar salariile nu sute de milioane pe an in transferuri.

   3. Ca orice alta firma, Bayern isi poate proteja investitia prin cum isi trateaza angajatii si cum ii convinge sa stea (salarii, conditii de lucru, dezvoltare personala, nr de zile libere, etc.). Pe tine cum te convinge angajatorul sa stai? Nu e nici o diferenta.

   4. Care e situatia lui Schweini? Ei bine el poate sa plece maine daca vrea dar prefera sa stea pe banca la United sperand sa mai puna un trofeu in vitrinina cat suge fiecare Euro trecut in contract. Clubul are dreptul sa il dea afara maine cu preavizul din legea engleza. Daca chiar nu aveau nevoie de el nu ii mai dadeau voie in sediul firmei si-i ziceau sa plece in state sau pe unde o vrea sa joace, dar nu au facut asta au nevoie de el. De ex, in Elvetia, un contractor (ca Schweini si orice fotbalist, nu angajat permanent) poate sa plece oricand cu un preaviz de o saptamana in primele 3 luni de contract si cu un preaviz de o luna dupa. Cu siguranta e ceva asemanator si in Anglia.

   Ideea e ca numai pentru ca cluburile baga astfel de clauze in contracte nu inseamna ca sunt legale prevederile respective (sunt complet impotriva legistlatiei internationale, vezi Art 7 si 20 de mai sus – toti angajatii sunt egali si fiecare din ei are dreptul la libera asociere)… un monopol in fotbal nu face legale lucrurile astea. E ca si cand toti angajatorii din aviatia comericala ar pune in contract ca fiecare angajat trebuie sa doneze un plaman daca vrea sa plece de la firma. Clauza nu ar fi legala numai pentru ca niste oameni le-au semnat contractele.

   Un club de fotbal nu e cu nimic mai firma decat Apple, Google, General Motors sau Siemens. Fiecare angajeaza oameni pe care ii tine pana angajatii ies la pensie sau isi dau demisia si pleaca. Orice altceva genereaza o situatie de ilegalitate pentru ca angajatii nu mai sunt tratati in mod egal in fata legii.

   • 1. Au salarii imense ,ar trebui impozitate cu cel puțin 50%,să nu le plângem de milă totuși.
    2.Dacă și-ar da ipotetic 20 de autogoluri ,cu siguranță că nimeni nu-i va mai cumpăra. Referitor la contracte , e același lucru ca în viața de zi cu zi, ex.contract a telefonie ,îl respecți chiar dacă peste 6 luni găsești la concurență mai multe beneficii la același preț,sau reziliezi dar pe banii stipulați tot în contract.Alt exemplu ,ratele la bancă ,plătești sau ești executat silit . Toate astea reprezintă contracte ,cam orice în lumea asta funcționează pe bază de contract între două sau mai multe părți. Cum ar fi să se ducă Pogba înapoi la Juventus că așa vrea el ? Cine ar plăti suma de transfer?
    3. Nu există așa ceva nicăieri.Alte ex. Dacă o firmă plătește un training,o școlarizare pentru persoana X , aceasta din urmă e obligată să stea cel puțin x ani ,dacă nu plătește formarea profesională. Știu caz concret în România darămite în vest.
    4. Nu știu legea în Anglia dar bag mâna în foc că nu pot să-l dea afară pe Schweini atâta timp cât este în contract și acesta din urmă îl respectă . Sau poate să-l dea afară,cu condiția să-i plătească restul de salarii.

    • Munca prestata nu e acelasi lucru cu creditul la banca sau folosirea unui serviciu. Vorbim de lucruri complet diferite.

     Ca idee, sa stii ca in strainatate sunt gratuite trainingurile indiferent ca inseamna cursuri de perfectionare, zile libere pentru curusuri sau inscrierea la o facultate de ex pt un MBA. E in interesul angajatorului sa aiba angajati mai bine calificati si mai motivati sa ramana. Si iti zic din experienta. Am vazut asta in corporatii foarte mari in Austria, Germania, Olanda, Berlgia, Portugalia, Anglia, SUA si Elvetia.

     Asta nu e o realitate pentru toata lumea. Cred ca majoritatea fanilor o sa zica ca tine: sa fie sclavi cat sunt platiti bine. La fel cum fanii din fotbal american zic „nu conteaza ca e paralizat, e milionar”. Banii primiti sau taxele platite nu schimba realitatea. Daca femeile alea care sunt violate de teroristi si considerate sclave erau platite 15 milioane pe an erau mai putin sclave? Daca copii care sunt legati de masinile de cusut sa faca adidasi sau imbracaminte in anumite tari asiatice erau paltiti milioane pe an erau mai putin sclavi? Sunt intrebari retorice. Pentru mine raspunsul moral e evident Nu.

     Cu ceva timp in urma Cata scria ceva legat de banii pe care ii ia Bayern de la arabi inchizand ochii la ororile care se intampla acolo. Cam asa e si cu latura asta a sportului. mergem pe scuza „daca pierde clubul X niste bani / daca a facut o investitie proasta?” sau „ce se intampla daca un om e liber sa plece?”… sau acceptam ca toti oamenii trebuiesc tratati ca oameni, nu sclavi.

 2. Trainingurile nu sunt gratuite ,iar bag mâna în foc ,bun sunt gratuite pentru cei ce doresc o carieră dar acele firme sunt scutite de anumite taxe și impozite care la rândul lor sunt plătite de ghici cine ? De neamțul de rând ,de francez ș.a.m.d.
  Sunt de părere că nimic dar absolut nimic nu e gratuit pe lummea asta.
  Știi care e asemănarea dintre ratele la bancă și munca prestată ? Ambele sunt făcute pe baza unui contract semnat de două sau mai multe părți. Arată-mi tu un serviciu fără contract unde nu sunt stipulate drepturi și obligații.
  Și Bayern și arabii….bun e imoral dar ce zici de Real și datoriile istorice plătite de statul spaniol ,membru UE ,bani care indirect sunt plătiți și de mine și tine? Era un articol în presă pe tema asta .Parcă totuși pălește imoralitatea Bayernului ….
  PS : Știu că pentru mulți timpul e o problemă dar tare v-aș rămâne îndatorat să aflu și alte păreri.

  • O serie de raspunsuri complet off-topic, dar iti raspund ca esti simpatic – …din experienta personala in destul de multe companii si tari -…la inceput de an angajatorul stanbileste cu angajatul tinte de performanta (pe baza lucrurilor pe care le face deja si a cunostintelor pe care le are) si tinte de dezvoltare personala (ce ar vrea angajatorul ca respectivul angajat sa stie / sa poata sa faca). In a 2a parte pot sa intre: cursuri, materiale de studiu, timp liber pentru studiu si examene, examene de certificare si costurile aferente. Asta face un angajator care vrea sa scoata mult mai mult de la angajat (loialitate, eficienta, tehnologii noi, nivel de calitate in munca, etc). E gratuit pentru angajat, nu pentru angajator. Pentru angajator e o investitie ca oricare alta.

   Un imprumut la banca (dai inapoi ce ai luat deja) sau un serviciu de telefonie (cineva a alocat infrastructura, probabil un SIM si un tel plus a angajat oameni care sa iti garanteze serviciu si tu inca nu le-ai platit) sunt diferite si reglementate diferit de munca care e un schimb zilnic unde tu oferi un numar de ore pe zi pentru salariu (tu esti cel care vinde, firma e clientul care plateste pentru timpul tau). Din cauza asta fiecare tara are norme de munca care includ si perioade de preaviz spre deosebire de preaviz la un credit care ar insemna ca refuzi sa dai inapoi ce ai luat (furt). La munca nu se pierd decat indirect planurile facute (nu continui sa le iei banii din cont si nimic pe lumea asta nu poate garanta rezultate viitoare… paguba=”pt ca Mueller nu a venit la munca Bayern nu a bagat 5 goluri etapa aia”). Din cauza asta e preavizul care limiteza potentialele pagube.

   Imoralitatea si actiunile inumane nu se compara cautand scuze pentru a accepta una sau alta. E mai de dorit sclavul legat de masa de cusut care face incaltari Nike sau sclava care e violata in fiecare zi de teroristi? Sa punem prima situatie pe pedestal si sa o ridicam la nivel de cel mai nobil ideal in viata pentru ca nu e la fel de rea ca a 2a? Pentru mine raspunsul e NU, dar pentru altii e … „poate o vreme si mai vedem”.

   Am observat ca genul asta de comparatii si scuze pentru ceva inuman e o chestie tipic romaneasca si oarecum latina… „cum?.. da uite ce fac aia… si tu te iei de micile mele magarii?!?”… asta vezi din trafic pana in fata blocului sau la guvern…. prin alte locuri, ceva mai nordice/vestice, lumea ori refuza sa compare 2 lucuri inacceptabile pentru a-i da unuia o tenta mai pozitiva… ori iti zic in fata ca e absolut oribil si inadmisibil… punkt

 3. Răspunsurile off topic se doreau a fi ca răspuns la răspunsurile tale. :)))
  Nu ai fost suficient de atent ,am spus că angajatul nu plătește nimic însă acele traininguri care inițial sunt plătite de firma X ,sunt deduse ulterior de impozit ,taxe sau mai știu eu ce ,deci practic efortul financiar e infim sau chiar zero.
  Sclavul care e legat de mașina de cusut , sau sclava violată de ISIS ,e total altceva, nu poți compara cu un fotbalist care joacă în 99,99% din cazuri de plăcere și nu că nu are ce mânca.
  Concluzia e una singură ,gândim diametral opus și vedem lucrurile total diferit orice am face :). Încă o dată felicitări pentru articol și aștept și alte opinii.

     • vlad, pt mine subiectul semnalat de tine nu exista….
      o conditie sine qua non a sclaviei este inexistenta liberului arbitru.
      refuz sa cred ca sportivii semneaza contracte impotriva vointei lor….
      si codul muncii din romania reglementeaza „clauza de neconcurenta”…pe scurt, vrei sa pleci la concurenta? marci banu’ ….
      repet, sclavia presupune remuneratie zero si liber arbitru zero.
      e penibil sa vb despre sclavie intr-un domeniu unde sportivii primesc salarii imense raportate la marea majoritate a populatiei globului.
      sa spui ca in sport exista sclavie este absolut ridicol…exista sclavie in lume? bineinteles…vezi africa, traficantii de carne vie etc si apoi compara cu un sportiv care castiga bani frumosi si poate face ce vrea in timpul liber….
      fara sa vrei duci in ridicol un fenomen extrem de serios care inca afecteaza (din pacate) multi oameni desi train in mileniul 3

      • Dane, e totusi vorba de dreptul la libera asociere aici. Oricine are dreptul sa nu mai vrea sa lucreze pentru actualul angajator. Deci, ori ai dreptul la libera asociere ori peste tot sunt clauze de neconcurenta si esti sclav pe plantatie. Cele doua nu pot sa existe in acelasi timp, si cu atat mai putin intr-un domeiu (fotbal) unde toti ceilalti angajatori reprezinta concurenta.

       Sa stii ca nu am luat cu absolut nimic in ridicol situatia din sport. Eu nu cred ca un sclav fortat sa lucreze pe 20 de euro pe zi e cu ceva mai sclav decat un om fortat sa lucreze pe 8000 de euro pe zi atat timp cat totul ramane facut cu forta (acel liber arbitru e inexistent pentru ca oamenii astia si daca vor sa plece nu au unde).

       Daca aplici aceiasi regula in medicina (toate spitalele, policinicile si farmaciile baga o mega clauza de neconcurenta) cu ce raman doctorii ca posibilitati de a lucra conform calificarii lor si nu drept bucatari sau altceva?

       Cam acelasi lucru s-a intamplat acum cativa ani in IT unde cateva mari companii au primit o groaza de amenzi pentru ca in afara contractelor de neconcurenta au refuzat sa angajeze pe oricine ar venii de la concurenta, cam cum s-ar intampla in forbal in momentul in care jucatorii ar pleca fara sa marce banul’ https://www.cnet.com/news/apple-google-others-settle-anti-poaching-lawsuit-for-415-million/

       E totusi dezamagitor ca nu te deranjeaza catusi de putin cand se vorbeste de vandut sau cumparat un om.

       • vlade…e ultimul meu comment pe acest subiect….sclavia presupune dreptul de viata si moarte asupra sclavilor
        in sport…cluburile primesc banu` doar daca sportivul pleaca la un club cocurent sa faca aceslasi lucru…(daca pleaca, de ex ca antrenor….e liber ca pasarea cerului…in sclavie nu e asa, prietene)

        aaaaa…sa nu uit…dupa ce clubul primeste banu` si jucatorul pleaca….apare cealalta jumatate a monedei…prima de instalare…..)

        repet sclavia inseamna mult mai mult decat restrangerea dreptului la munca care(ATENTIE) nu a fost impus….sportivul a semnat in cunostinta de cauza contractul
        In sclavie nu te intreaba nimeni nimic…
        The end

 4. off topic: Tin f mult la acest blog…incep sa devina tot multi anii pe care i-am petrecut impreuna…
  Tot aici am cunoscut oameni pe care ii numesc prieteni: Catalin, Stefan, Vlad…

  Sunt sigur ca nu sunt singurul care isi doreste ca acest blog sa continue…insa in ce conditii?
  El este „copilul” lui Catalin….spiritul si prestigiul acestui blog au la baza, pe langa pasiunea pt Bayern(a lui Catalin si a noastra) , Talentul(cu T) si experienta de ziarist ale lui Catalin…

  Desi intentia noastra de a duce mai departe acest blog este una pozitiva, imi e teama ca are o consecinta nefasta…
  Oricat ne dorim, nu putem continua ce a inceput Catalin pt ca nu avem Talentul si inspiratia lui…fara sa vrem ducem in jos nivelul acestui blog

  Va rog sa nu mi-o luati in nume de rau…insa este situatia in care , desi vrem sa facem bine, ne iese rau

  Adevarul este ca , pentru moment, Catalin a abandonat acest blog….motivele sunt sale sunt, evident, strict personale si e dreptul lui sa faca ce vrea…
  haideti sa ne rezumam la concursul de pronosticuri si sa asteptam ziua(daca ea va veni vreodata) in care Catalin ne va surprinde , din nou, cu un articol ca in zilele bune ale acestui blog…atunci cand el dadea tonul acestei comunitati…

  Pana atunci, eu voi renunta la absolut orice comentariu (cu exceptia concursului de pronosticuri…atat cat va continua el)

  Salutari tuturor!

   • nu ma refer la tine in mod special Vlad….nu vreau sa o iei personal pt ca nu e cazul….eu nu voi posta tocmai pt ca cel care l-a creat nu se mai implica…el reprezenta creativitatea si mare parte din spiritul acestui blog….pt ca este creatia lui…
    am scris mai sus si iti repet: ITI APRECIEZ INTENTIA POZITIVA….
    nu am scris cele de mai sus ca reactie la articolul tau…e ceva ce „imi statea pe limba” de ceva vreme…
    REPET: te rog sa nu o iei personal

 5. Pffff…..Am rămas fără cuvinte citind ultimele comentarii…..Am încercat să am o reacție….am scris ,am șters, am renunțat…..După ce că în România comunitatea FC Bayern e destul de redusă ,acest blog , fcbayern.ro și vreo două-trei pagini de Facebook ,ne mai oprim și din a comenta sau a mai scrie …..Acum mă gândesc că poate și eu am vreo vină că am fost destul de activ ….(dar oare nu ăsta e rolul unui blog?) ….Știu că niciunul de aici nu avem Talentul lui Cătălin,nici mulți ziariști nu-l au,darămite noi….Dar lipsa de comentarii și FĂRĂ A SCRIE CINEVA ARTICOLE duce inevitabil la moartea acestui blog din păcate….iar eu unul NU vreau să devină blog4pronosticuri.
  PS: Deși nu cunosc personal pe nimeni de aici,sunt profund dezamăgit de ultimele reacții….drept urmare ,ca și Dan ,nici eu nu o să mai comentez pe acest blog ,cel puțin până nu se clarifică lucrurile.
  @Cătălin deși nou venit,mi-am făcut timp să citesc aproape toate articolele tale și nu mă opresc până nu le citesc pe toate.
  @Vlad Ești vicecăpitanul acestui blog,continuă te rog ,faci o treabă excelentă aici.
  @all Multă sănătate și mult succes în ceea ce faceți!

  • Imi pare rau, dar nu mai am timpul necesar sa vad de blog. Am facut niste calcule si imi mananca mult mai mult timp decat era initial planificat.
   Vorba lui Dan, poate revine Cata.

   • Păcat ! Și dacă tot ai invocat problema timpului, pentru ce și mai ales pentru cine să revină Cătălin? Să se ocupe de concurs ,să scrie articole iar noi în schimb să nu ne rupem 10-15 min pe zi din timpul nostru pentru a face un mic comentariu,o remarcă . Parcă nu mai e așa de corect.

    • Eu când am ceva de spus voi spune în continuare :) … iar când va zice cineva ceva și voi avea ceva de adăugat sau de comentat, voi continua să scriu … iar când voi găsi câte ceva interesant sau când îmi vor veni ceva idei le voi împărtăși cu voi pe mai departe … salutări tuturor ! … ce faceți de rev?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s