Flegme pe blazon

Iniţial, articolul se intitula „Altă flegmă pe blazon” şi ar fi trebuit să apară în noiembrie, când era în toi scandalul despre modul în care Germania a obţinut dreptul de a organiza CM 2006 şi despre implicarea lui Beckenbauer în îndeplinirea obiectivului. „Altă”, pentru că era al doilea scandal uriaş având în centru un reprezentant al lui FC Bayern în mai puţin de trei ani, după cazul Hoeness. L-am început, dar l-am abandonat. Mi s-a făcut şi silă, şi ruşine de ruşinea lor.

Suntem ambasadori. Apariţiile noastre în ţară şi în străinătate implică o mare răspundere. Fiecare jucător, antrenor, manager, îngrijitor, salariat contribuie cu personalitatea lui la imaginea lui FC Bayern. (una dintre regulile „Mia san mia” afişate în baza de pregătire de la München)

M-au determinat să-l reîncep şi de data asta să-l şi termin decizia de a efectua un cantonament la Doha şi decizia unui vechi suporter de a se retrage din club, de a renunţa la calitatea de membru cotizant. Prima provocând-o pe a doua. Am amânat o săptămână redactarea şi publicarea lui, ca să-mi dau seama dacă aş scrie şi acum ce-aş fi scris atunci. Am scris.

Yalcin Imre nu e singurul nemulţumit de faptul că FC Bayern acceptă să se pregătească într-o ţară în care drepturile omului reprezintă un moft, în care – în ciuda cinismului lui Beckenbauer: „N-am văzut nici un sclav!” – foarte mulţi muncitori care lucrează la stadioanele pentru CM 2022 sunt trataţi foarte rău, potrivit numeroaselor anchete jurnalistice şi rapoartelor diferitelor organizaţii.

Dar Yalcin se numără printre oamenii aceia (mai puţini decât ceilalţi) care consideră că nu întotdeauna e suficient să-ţi scrii sau să-ţi zici nemulţumirea. Uneori trebuie să faci şi altceva. Hotărârea lui a stârnit un mic iureş pe reţelele de socializare, ajungând subiect la postul public de radio din Germania şi într-un ziar ca Süddeutsche Zeitung.

Suntem modele. Pe teren şi în afara lui suntem modele pentru tineri. Valorile noastre şi felul în care noi le aplicăm reprezintă borne pentru sportivii de mâine. (altă regulă „Mia san mia”)

Am urmărit în principal pe Twitter evoluţia cazului şi mi-au rămas în memorie două reacţii. Cineva susţinea că retragerea din club, renunţarea la calitatea de membru cotizant echivalează cu o fugă, cu un abandon, cu un act de laşitate. Altcineva susţinea ceva de genul pagubă-n ciuperci: FC Bayern a ajuns să aibă atât de mulţi membri cotizanţi, încât retragerea unuia reprezintă o picătură pierdută de un ocean.

Un om pe care l-am admirat nu putea să înţeleagă cum de mulţi cred că dacă ignori o problemă, ea nu există sau dispare, pur şi simplu. Dimpotrivă, spunea el, problema se va agrava. Când membrii unui grup ajung să creadă despre ei că sunt prea neînsemnaţi pentru a lua atitudine, e grav. Când grupul şi mai ales conducătorii lui îi ignoră pe cei mici, e la fel de grav.

Rummenigge a apărat ideea cantonamentului la Doha, susţinând că acolo există cele mai bune condiţii din lume şi cea mai bună vreme, în această perioadă a anului. Decizia n-ar conţine nimic politic. O spune cel care, întors nu demult de la o întrunire în Qatar pe banii gazdelor, a uitat să declare la vamă două ceasuri scumpe pe care i le făcuseră cadou arabii (total dezinteresaţi, normal).

Un club trebuie să trăiască conform valorilor pe care le promovează. Doar să le scrii undeva nu este suficient pentru mine. (Yalcin Imre)

Cel mai enervant la greşelile comise de Hoeness, de Beckenbauer şi de Rummenigge e că au fost comise în nişte condiţii în care, de fapt, ar fi trebuit să le fie uşor să nu se compromită şi să nu afecteze imaginea clubului. S-a întâmplat o dată. De două ori. De trei ori. E deja prea mult. Vorba proverbului american: if you fool me once, shame on you. If you fool me twice, shame on me.

Reclame

14 comentarii la “Flegme pe blazon

 1. Pingback: Pe repede înapoi - S02 - Minutul si Scorul

 2. Ipocrizia e peste tot ca si nici un om nu e perfect. Eu ii admir pe oamenii astia pentru ce au realizat sportiv. Asta nu ii face cu nimic mai mult decat mediocrii cand e vorba de valori umane.

  Intr-o vreme Bayern organiza an de an meciuri ca sa sustina cluburi decazute dar cu istorie sau sa sustina alte cluburi din Bavaria. Intre timp evenimentele astea au disparut. Bayern obijnuia sa tinteasca valorile fotbalului german inainte de toate, acum doar rezultatele conteaza. Kalle si altii din conducere vorbesc de valori si nu comeanteaza nimic de demolarea Germaniei, impingerea inainte a Turciei unde drepturile omului sunt cu o mustata mai in fata de qatar, arabia saudita si alte tari din zina aia.

  Sunt profund dezamagit de ei la nivel uman, dar ii admir in continuare pentru ce au facut in sport si pentru Bayern, chiar daca mi-ar fi placut sa ii vad evoluand si in alte domenii. Din pacate fiecare dintre noi evolueaza intr-o directie sau alta, si pentru mine realizarile lor sportive incep sa insemne tot mai putin fata de lipsa de reactie umana.

  Am admirat Germania si cultura de la Bayern de cand eram mic. Anul trecut am avut ocazia sa ma mut chiar la Munchen unde ma astepta un job bun, un grup de oameni super deschisi si un apartament foarte ok. Nu credeam niciodata ca as spune nu la asa ceva, dar vazand ce se intampla in Germania si cum toate valorile pe care le admiram sunt calcate in picioare si aruncate la gunoi, am ramas surprins sa fiu fericit ca spun pas. Asta e viata.

  Jos palaria pentru articol Cata!

  • Daca in Germania „valorile sunt calcate in picioare si aruncate la gunoi” ma intreb oare cum sunt tratate valorile in Romania ? Si eu admir Germania de mic si daca as fi fost in locul tau as fi plecat fara sa mai ma uit inapoi ,as lucra si pe nimica toata atat de scarba am fata de tara asta (desi aici in tara lucrez la stat pe un salariu pe care multi l-ar gasi destul de decent).
   Referitor la articol nu sunt de acord cu eticheta si imi vin in minte cateva intrebari:
   1 Hoeness ar mai fi fost condamnat daca locuia in Spania si era in conducerea Realului?
   2 S-a dovedit in justitie vinovatia si implicarea lui Beckenbauer in organizarea CM?
   3 Ce vina are Bayern sau Beckenbauer ca nu sunt respectate drepturile omului in statele arabe ?
   Acum nu fac eu teoria conspiratiei insa mi se pare mie ca prea se face din tantar armasar.

   • Pey am facut miscarea cu plecatul ca nu mai suportam felul in care se misca lucrurile in Romania.. adica tot timpul alegerea era doar „care e raul cel mai mic”… si din rau in mai rau… din pacate Germania merge intr-o directa tare proasta zilele astea… cu refugiatii si cenzura care explodeaza de s-a ajuns la amenzi si site-uri date jos pentru ca parerile nu respectau directia oficiala.

    1. Uli nu era condamnat in Spania
    2. Nu stiu sa fi fost mai mult decat stirea din presa si o plata facuta dupa la vama.
    3. Clar sunt complici! Fiecare are o groaza de optiuni in viata. In ziua de azi nu poti sa zici ca nu au unde sa faca un antrenament si ca au fost obligati sa aleaga o tara unde drepturile omului nu inseamna nimic. Asta e cam cum face Merkel cand se plange de vro tara si ignora in fiecare zi dezastrul din Turcia, partenerul UE… la fel cu Arabia Saudita e partenerul NAT0…. si unii, si altii sunt complici cu ce se intampla acolo cat ii sustin si nu zic nimic…. e cam ca in Romania unde legistlativul si juridicul sunt mana in mana la spaga… unii le dau mega pensii si bonusuri celorlalti si aia ignora ca i-au ascultat pe toate partile in timpul diverselor ilegalitati.

    Nicaieri nu e perfect, dar asta nu inseamna ca trebuie bagat capul in pamant si sa ne prefacem ca totul e ok. Cred ca doar transparenta totala poate sa opreasca din mizeriile astea.

   • 1. Nu înţeleg de ce ar trebui să mă intereseze dacă Hoeness ar fi fost condamnat în Spania. Pentru tine ar fi fost nevinovat, dacă judecătorul l-ar fi considerat aşa? Justiţia e oarbă nu numai pentru că nu ţine cont de anvergura personajelor, ci şi pentru că uneori ignoră dovezi clare.

    2. Dacă ai fi cunoscut în amănunt cazul, n-ai fi pus întrebarea asta. Sunt documente care arată că Beckenbauer era băgat până-n gât şi nici nu avea cum să fie altfel, din moment ce la vremea respectivă era preşedintele comitetului de organizare. Cu o nonşalanţă specifică a mai şi afirmat că semna ca primarul! De parcă asta îl face nevinovat…

    3. Prezenţa unui club ca FC Bayern într-o ţară în care respectarea drepturilor omului e la cheremul conducătorilor e mană cerească pentru acei conducători, care pot spune ceva de genul „Vedeţi? Păi, mai venea un club ca FC Bayern la noi, dacă drepturile omului nu erau respectate?”. Asta e vina şefilor, că prin decizia de a efectua un cantonament în Qatar oferă legitimitate, indirect, regimului de acolo.

    Bonus: îţi spune ceva numele Martin Winterkorn? E fostul CEO VW, care a demisionat în septembrie, în urma megascandalului noxelor. Omul nu mai e bun pentru concernul auto, dar continuă să fie bun pentru Consiliul de Administraţie al lui FC Bayern.

    Concluzie: nici unul dintre acuzaţii de mai sus nu a comis păcate de moarte, dar greşelile lor afectează imaginea clubului şi contravin principiilor pe care, culmea, tot ei le invocă sus şi tare. E vorba de greşeli ce pot fi iertate, dar nu ignorate, băgate sub preş. Tu zici că prea se face din ţânţar, armăsar. Eu zic că e mai bine aşa, decât să ajungem să facem din armăsar, ţânţar.

 3. … mda … nu am ce adăuga … doar că Vlad și Cătă au dreptate din păcate … în tot ce au spus … asta este cu promovarea în tările arabe, china, usa … mai nou și ceva parteneriat în malaysia (regimul de acolo nu-l știu :) … în țările arabe dacă se vrea promovare, ăsta e prețul … în oricare din ele te-ai duce e cam aceeași treabă … Clubul e chiar pus în ultima perioadă pe făcut bani grămadă … asta e clar … unii se supără că de ce nu suntem mai tari pe piețele mari de afară (usa, china, țările arabe) … și asta s-a și făcut … prețul … îl vedem … acum rămâne doar întrebarea dacă e moral să faci bani așa … unii spun că la o mașină de făcut bani dă-i să meargă … alții spun dimpotrivă … într-adevăr, este contrar principiilor mia san mia … de ce să ne supărăm că unii jucători vor să plece pe sume mai mari la alte cluburi? … când și Clubul a intrat în hora (cloaca) asta a banilor … ăsta e adevărul … acum rămâne doar să cântărim cum e mai bine … pentru unii într-un fel, pentru alții în alt fel … după cum am mai spus-o, Bayernul de care ne-am îndrăgostit cei mai mulți dintre noi nu mai este … atunci așa a fost că eram pe la început și poate tocmai din cauza asta am și ales Clubul ăsta … iar în lumea asta devii vrând nevrând ceea ce e Clubul acum … o echipă care se bate cu celelalte mașini de făcut bani … real, barca, manu (să enumăr cele mai mari mașinării) … dar și altele care pentru a avea pretenții trebuie să facă același lucru … arsenal, shity, paris etc … așa e tot sistemul ăsta … așa a devenit și lumea sportivă … dacă la început probabil cei mai mulți fac sport de performanță din pasiune (poate sunt și care îl încep din pasiune pentru bani) … cu timpul, ajungând să câștige trofee tot mai multe și bani, pasiunea pentru sportul efectiv se stinge încetul, și rămâne pasiunea pentru câștiguri (în toate sporturile … tenis, F1 etc) … noi, cei mai mulți privitori, clar că urmărim sporturile pentru bucuria de a vedea evenimente sportive de calitate … dăruire, competiție … când vedem că tocmai lucrurile pentru care urmărim aceste sporturi lipsesc, normal că apare o anumită scârbă … și eu zic că e normal … acum, probabil, că încetul cu încetul, dacă lucrurile continuă așa, tot mai mulți vor întoarce spatele și vor prefera să alerge prin parcuri, să facă ture cu bicicletele, să se cațere pe munți, să înoate, să facă mișcare de dragul mișcării (nu pentru premii și nu în speranța că o ploaie te va împroșca cu bani) … poate în această perioadă în care vedem ce bătaie de joc fac politicienii din lumea întreagă ne scârbim și mai mult de tot ce e legat de bani … că totul se învârte în jurul banului … când mercheloaie zice haideți la mama … mie mi-e clar că e vorba de bani … când zice închidem granițele, e clar vorba de bani … când respiră … e clar că e vorba de bani … și toate astea adunându-se ajungem la o saturație … asta e lumea … iar lumea sportivă face parte și ea din lume :) … știam deja toate astea, dar din când în când mai răbufnim … până odată poate chiar ne vom sătura de tot … și atunci din parte unora vor apărea mari revolte … iar din partea altora indiferența … om vedea …

 4. Foarte bine a punctat Carol cand a zis „Clubul a intrat în hora (cloaca) asta a banilor” ,asta e ,nu avem ce face.
  Si da si eu ii gasesc vinovati dar sincer ai prefera sa isi dea demisia cei trei? Pai poate se schimba si legea si vine vreun araboi la Bayern atunci sa vedem noi mia san mia.
  In legatura cu Beckenbauer intradevar nu cunosc amanuntit cazul dar chiar sunt curios justitia a luat vreo masura ? ( mai ales ca stim cu totii ca justitia e mult mai aspra in Germania decat in restul Europei.)
  Si inca o intrebare,cine a platit cantonamentul din Qatar?
  Iar faza cu respectarea drepturilor omului ma lasa rece pe mine ,pai la noi o tara membra UE se planteaza panselute cu 300 de lei bucata in timp ce sunt pensionari care abia castiga 400-500 lei si noi ii vaitam pe altii ?

  • Nu trebuie sa isi dea demisia. E de ajuns sa ajusteze politica actuala si sa dea macar o impresie de moralitate. Sunt oameni care isi stiu jobul dar se iau dupa zicala: „puterea corupe si puterea absoluta corupe absolut”.

  • Aici e vorba de principii, nu de cazuri particulare (pensionarii din România sau muncitorii din Qatar).
   Sunt oameni care îţi arată mâna stângă, ca să te convingă că sunt curaţi, în timp ce umblă cu dreapta în borcanul cu miere, mânjindu-se şi mânjindu-i pe alţii. Principial vorbind, da, ar trebui să demisioneze, dar m-aş mulţumi şi cu recunoaşterea greşelii şi cu promisiunea că nu o vor repeta.
   Ăştia sunt oamenii care dau afară membri cotizanţi de rând, pe motiv că au încălcat principiile clubului (au participat la bătăi între suporteri etc) şi care se fac că nu înţeleg că greşelile comise de ei ar merita aceeaşi sancţiune. Nota bene, în condiţiile în care ei nu sunt proprietarii clubului, ci doar administratorii lui!
   Cazul obţinerii dreptului de organizare alCM 2006 e încă la faza cercetărilor efectuate de procurori, iar la întrebarea despre cantonamentul din Qatar, deşi nu ştiu răspunsul corect, încerc să-ţi răspund cu o întrebare. Ce ai prefera: ca FC Bayern să fii băgat bani în conturile conducătorilor unei ţări care nu respectă drepturile omului sau ca mai marii acelei ţări să fii plătit pentru ca FC Bayern să meargă acolo?
   În plus, refuz să cred că e imposibil să faci bani şi fără încălcarea principiilor.

   • Eu cred ca au platit ca Bayern sa mearga in Qatar ,ca au bagat bani si in conturile seicilor habar nu am si chiar nu-mi pasa insa cum ar putea Bayern sa tina pasul cu alte echipe de top cand totul se rezuma la bani ?
    Iar ca sa-ti raspund la intrebare ,eu as vrea sa vina in Romania si sa invite toti userii de pe blog4bayern la o miuta cu o singura obiectie, sa-l tinem pe Dan departe de Pep…..

 5. … eu din câte știu deplasările astea sunt suportate de sponsori … sponsorii pot fi în acest caz chiar ceva gen airlines nush care (nu le mai fac și eu reclamă gratuită) … și ei își scot banii prin faptul că Bayern e la ei (imagine) … unele cantonamente din astea sunt sub marca audi (ca audi cup) … sau telekom cup … aici posibil că cu un drum audi se mai promovează în țările arabe, mai lansează ceva modele pe acolo cu această ocazie etc … ceva de genul ăsta … mai dau niște trotinete de genul S8 sau poate în țări care încep cu Q bagă mașini care-s cu Q :))) … învârteli de genul ăsta … eu înclin spre sigur că Clubul nu plătește nimic (inclusiv păpica și băuturica e dată tot de acolo :)))) … cam așa fac toți cred … la fel la Trentino … și în toate cazurile … în USA a fost și promovarea echipei și promovarea audi … plus că în ultima deplasare în USA (de fapt cred că singura) s-a deschis și magazin, și site special pentru piața USA etc … asta despre acest subiect … restul, rămâne cum am stabilit … ideea este că avem toți aproximativ aceeași părere, poate cu mici nuanțe … dar de asta și discutăm între noi aici, să facem un schimb de opinii și din vorbă în vorbă ne mai dăm seama de unele lucruri, pe care dacă până acum nu le-am discutat, uite acum e o dovadă clară că toate astea stăteau cumva ascunse în sufletele noastre …

 6. eu personal nu cred că Clubul bagă bani în conturile șeicilor … când ăia abia ar aștepta să cumpere Clubul cu totul … și cred nu numai că ar da oricât, dar, culmea, au și mult mai mult decât oricât s-ar cere :)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s