Unu, fără trei zerouri după el. Prima victorie în Bundesliga pare veche de o mie de ani

FC Bayern poate obţine mâine, contra lui FC Köln, victoria cu numărul 1.000 în Bundesliga. Astăzi, distanţa faţă de echipele care ocupă următoarele locuri în topul cu pricina e uriaşă (Bremen – 740, Hamburg – 720, Stuttgart – 711, Dortmund – 710), dar nu la fel stăteau lucrurile pe 21 august 1965. În după-amiaza acelei zile, în jurul orei 17:45, mai exact, obţineam abia primul succes în prima ligă: 2:0 cu Eintracht Frankfurt.

Cronica acelui meci, de pe site-ul fussballdaten.de (care conţine şi caseta tehnică a partidei):

Atacanţii lui Eintracht, fără condiţie fizică

Defensiva celor din Hessa a fost sigură în faţa nou-promovatei, dar, pentru că atacanţii nu au reuşit să-i ofere momente de respiro, victoria bavarezilor este normală.

OhlhauserCei din Frankfurt au ţinut ritmul în primele douăzeci de minute, ba chiar au reuşit să pună în pericol poarta suveranului Maier cu câteva şuturi de la distanţă (Lechner, Lindner). Apoi, oaspeţii au rămas fără muniţie. O remarcabilă acţiune individuală a lui Ohlhauser (foto stânga), care, după o pasă a lui Koulmann, a driblat trei adversari şi a şutat la colţul lung, a echivalat cu 1:0 pentru echipa lui Cajkovski (24). Dar pentru că extremele lui Bayern, Nafziger şi Brenninger, au reuşit să se impună prea rar, iar Ohlhauser şi Müller nu s-au putut desfăşura în faţa lui Landarer şi Lutz, avantajul minim s-a păstrat până la pauză.

Atacul lui Eintracht a rămas fără benzină după douăzeci de minute, ceea ce s-a putut observa mai ales la Sztani şi la Huberts. Deoarece şi Lotz a reuşit puţine împotriva lui Kupferschimdt, iar tânărul Grabowski, în ciuda unor momente bune, nu a avut câştig de cauză în duelurile cu Werner Olk, cel mai bun bavarez, nu au existat momente periculoase la poarta lui Maier. În cealaltă tabără, Koulmann şi-a ridicat considerabil nivelul după pauză, reuşind să dirijeze jocul la mijlocul terenului. Abia în minutul 87, după ce Ohlhauser a lovit transversala (59) şi Müller a înscris din ofsaid (80), a picat şi golul liniştitor pentru gazde. Beckenbauer l-a servit pe Nafziger, care a plasat mingea în colţul din stânga, la semiînălţime, de pe loc, la cea mai bună acţiune a lui. Eintracht a dezamăgit în principal în atac şi nu a avut nici o şansă de victorie. 

* * * * *

Au trecut 50 de ani de atunci, dar anumite diferenţe între ce însemna fotbalul la vremea respectivă şi ce înseamnă acum pot creea senzaţia că s-au scurs mult, mult mai mulţi. Sunt de ajuns câteva afirmaţii făcute de Rainer Ohlhauser (74 de ani), autorul primului gol al lui FC Bayern în Bundesliga, într-un interviu publicat în iunie de mai multe site-uri.

Deplasarea către stadion

La meciuri mergeam întotdeauna cu tramvaiul. Era distractiv, mai ales când veneam dinspre Schwabing. Trebuia să schimb la gară sau la Stachus şi să iau tramvaiul de Giesing. De multe ori, acolo se urcau şi fanii adversarilor. Eu eram cu geanta de sport în mână, dar nu mă recunoştea nimeni. Abia găseai ştiri despre noi în ziare, iar fotografiile erau şi mai rare. Călătorii habar nu aveau cine sunt. Acum încercaţi să vă imaginaţi că Lahm sau Schweinsteiger merg cu tramvaiul la stadion. Dumnezeule! 

Salariul lunar şi slujbă

200 de mărci. Pentru fiecare victorie mai primeam 50 de mărci. În primii ani petrecuţi la München am lucrat cu normă întreagă. Era ceva normal. Eram lăcătuş la firma Franz. Am ajutat la reconstruirea teatrului naţional, distrus de bombardamente.   

Frecvenţa antrenamentelor

Doar de două ori pe săptămână, seara la 5, în Säbener Straße. 

Diferenţa dintre Bayern-ul de atunci şi Bayern-ul de azi

Este uluitor ce a reuşit să facă acest club din posibilităţile lui. Gospodărit serios, solid, fără seamăn. Alte cluburi au avut premise mai bune decât Bayern la început, dar nu au reuşit să profite de ele. Astăzi, când le compar, e o desfătare.

FC Bayern, la startul sezonului 1965-1966 (fotografii: stickerfreak.de)

Reclame

7 comentarii la “Unu, fără trei zerouri după el. Prima victorie în Bundesliga pare veche de o mie de ani

  1. Pingback: #FCB1000 / hashtag-ul zilei | Minutul si Scorul

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s