Götze şi Lewandowski: în apărarea lor

Imaginaţi-vă că Götze şi Lewandowski ar fi încă la Dortmund, dar n-ar juca cum au făcut-o în realitate pentru Borussia, ci cum joacă în prezent pentru FC Bayern. Ar mai merita să-i luăm la München? Eu zic că mai degrabă nu. Convingerea mea (şi ştiu că nu-i doar a mea) este că cei doi sunt destul de mult sub nivelul arătat înaintea transferurilor în Bavaria.

Nu mă bazez neapărat pe cifre, deşi le voi invoca. Bunăoară, şi Götze, şi Lewandowski sunt printre cei mai buni jucători ai lui FC Bayern în acest sezon, dacă luăm în calcul numai golurile şi pasele decisive. Există însă şi o altă statistică, una care atestă transformarea – nu sunt sigur că în bine – suferită de amândoi din momentul sosirii pe Allianz.

Încep cu Götze. În ultimele trei sezoane la BVB, acesta a avut de fiecare dată mai multe pase decisive decât goluri (16/8, 8/7, 21/16). Ei bine, deloc întâmplător (că doar nu-s tâmpit), acest raport se schimbă după transferul la FC Bayern (sezonul trecut: 13/15, sezonul actual: 4/11). Statistica de mai jos sugerează că Götze golgheterul îi ia locul lui Götze play-makerul.

La BVB   Mario Götze    La FCB

8.116   minute jucate   4.583

31   goluri marcate   26

45   pase decisive   17

Ajung la Lewandowski. Aici, treaba e mai simplă. Raportul dintre pasele decisive şi golurile marcate nu a suferit o inversare după sosirea la München, numai că… Priviţi statistica. Dacă minutele jucate şi pasele decisive de la FCB sunt de circa şapte ori mai puţine decât cele bifate la BVB, golurile marcate în tricoul nostru sunt de peste zece ori mai puţine decât alea reuşite în tricoul lor.

La BVB   Lewandowski   La FCB

14.368   minute jucate   2.096

103   goluri marcate   10

44   pase decisive   7

Concluzii. Ţinând cont de ce arătaseră la Dortmund, am sperat că transferurile lui Götze şi Lewandowski vor avea un impact pozitiv şi imediat asupra jocului lui FC Bayern, aşa cum avuseseră sosirile lui Ribéry, Robben sau Javi Martínez (ca să enumăr doar cele mai recente exemple). N-au avut, dar vina nu le aparţine fotbaliştilor. Vinovat e Guardiola.

Spre deosebire de ei, Ribéry, Robben şi Javí Martínez au avut norocul să fie folosiţi acolo unde dau randament maxim. Aduceţi-vă aminte că, la un moment dat, Van Gaal a fost tentat să-l folosească pe Franck în centru, dar a renunţat la idee (el, căposul olandez!) după ce francezul i-a explicat că nu e postul lui acolo. Götze şi Lewandowski au fost mai ghinionişti.

Guardiola nu-i joacă cum i-a jucat Klopp: play-maker, respectiv atacant central clasic. Götze e mai mult extremă, iar Lewandowski trebuie să se retragă des în margine, pentru a crea spaţii celorlalţi. Nu zic că merită schimbat un sistem de dragul unui jucător, dar parcă e păcat să iroseşti un excelent pasator şi un la fel de bun marcator.

Că Van Gaal l-a descoperit pe adevăratul Schweinsteiger, mutându-l de pe extremă în centru, e dincolo de orice îndoială. Că Guardiola l-a reinventat pe Lahm, ducându-l de pe margine în centru, e o chestie ce se poate discuta. Că acelaşi Guardiola va reuşi să le redea strălucirea lui Götze şi lui Lewandowski începe să mi se pară o utopie.

Reclame

5 comentarii la “Götze şi Lewandowski: în apărarea lor

 1. ai punctat foarte bine, Cata.
  Calitatea este, fara indoiala, „acolo”, insa nu sunt folositi cum trebuie.

  Cand ai asemenea jucatori si nu-i valorifici la intregul potential….vinovat este antrenorul….
  As forta un pic nota si as merge si mai departe…chiar daca i-ar folosi precum Klopp si nu ar da randament…tot vina antrenorului ar fi….de ce? responsabilitatile lui sunt multiple si nu se rezuma numai la tactica si strategie….el trebuie sa se asigure ca jucatorii care intra in teren sunt conectati 100% la joc(fizic si mental)….(iar la noi chiar are de unde alege!)

  Mai exista si o alta varianta…desi luati individual(antrenorul si jucatorii) sunt supervalori….poate fi posibil ca, pur si simplu, sa nu existe acea conexiune necesara unei bune colaborari….

  Oricum, echipa pierde turatie fata de finalul anului 2014….pt moment exista explicatia accidentailor….sa vedem cum va fi primavara…
  Imi cunosti opinia….daca nu castiga urecheata, era Guardiola este un esec…spun asta pt ca asteptarile sunt uriase de la el….cel care este cel mai …. si cel mai….

  • În linii mari, sunt de acord cu tot ce ai scris (îţi vine să crezi?).

   Mai există un motiv să regret că cei doi nu sunt folosiţi pe posturile pe care s-au consacrat. La BVB, Götze era servantul, iar Lewandowski – tunarul. Formau o echipă formidabilă. Jucându-i altfel, Guardiola nu i-a destabilizat doar individual; a destrămat şi un cuplu ofensiv remarcabil. Iar aceste cupluri se construiesc destul de greu. Ca să ajungi să te înţelegi cu ochii închişi cu coechipierul ai nevoie de ceva timp. Tot Pep a dezmembrat cuplul Robben-Lahm şi l-ar putea dezmembra şi pe celălalt (Alaba-Ribéry).

   Gata, că o să înceapă lumea să creadă că sunt anti Guardiola :).

   • foarte adevarat…noi am luat liga cu alaba-ribery si lahm-robben pe flancuri….

    e o liniste momentan „dubioasa”…daca pierdem liga ca anul trecut…..va erupe un SuperVulcan de critici :)))

 2. Cred ca in cazul celor 2 Pep greseste urat de tot, dar evident e doar o presupunere pentru ca nu stiu ce fel de planuri de viitor sunt pentru lot.

  Stilul de pana acum da rezultate in Bundesliga, excuzand inceputul de retur, dar nu il vad sa mearga in UCL cand o sa dam de Chelsea sau Real, iar urecheata e pana la urma tinta #1 a sezonului, titlul venind relativ usor in Bundesliga.

  Din pacate Alaba nu pare sa dea la noi nici pe departe randamentul aratat la nationala pe postul de mijlocas, si de dragul lui Bernat renuntam la un mega fundas de banda.

  Pe partea cealalta dupa plecarea titularului Lahm, acum nici macar Rafinha nu mai e acolo si in fiecare meci e o gaura cat casa in aparare.

  Poate e doar sentimentalism, dar Bayern era mult mai balansata si mai dinamica pe 4-2-3-1

  Ideal (rezerve)
  Lewy (Pizza)
  Ribery (Bernat) – Goetze (Mueller) – Robben (Scholl)
  Schweini (Rode) – Xabi (Javi / Thiago)
  Alaba (Bernat) – Boateng (Dante) – Benatia (Badstuber) – Lahm (Rafinha)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s