BVB se sufocă sub un kloppot de neputinţă

Băi, nene: mai râdem, mai glumim, mai facem mişto de adversari, dar totuşi! Bănuiesc că mulţi dintre noi, dacă nu cumva toţi microbiştii din lumea asta, sunt şocaţi de ce se întâmplă cu Borussia Dortmund. Această presupunere m-a determinat să dedic prezentul post rivalului nostru din ultimii ani.

Mai jos este traducerea unui interviu acordat săptămâna trecută săptămânalului Die Zeit de Wolfram Eilenberger – filosof, publicist, posesor de carnet de antrenor, component al naţionalei scriitorilor germani şi, nu în ultimul rând, suporter al lui FC Bayern. Pe care ar trebui să vi-l amintiţi datorită unui alt interviu tradus aici acum doi ani, referitor la Guardiola şi feminizarea fotbalului.

Ca şi atunci, precizez că nu m-am apucat să-l traduc pentru că sunt de acord cu Eilenberger de la început până la sfârşit. Nu. Am făcut-o pentru că mi s-a părut că şi acest interviu, despre cauzele crizei prin care trece BVB, are un remarcabil potenţial de a stârni polemică de bună calitate.

* * * * *

Domnule Eilenberger, Borussia Dortmund este penultima clasată; ce spune filosoful?

Face un pas un spate şi constată: Dortmund este o anomalie a campionatului, nici un club nu depinde atât de puternic de antrenorul său precum Borussia. De la totala identificare cerută de Jürgen Klopp s-a ajuns la identificarea de facto: Dortmund este Klopp, Klopp este Dortmund. Oficialii n-ar fi trebuit niciodată să permită ca acest lucru să se întâmple. La un club de asemenea dimensiuni asta este o gravă greşeală managerială.

Adică?

În timpul unei crize este necesară o analiză completă. Taman asta nu este posibil la Dortmund, pentru că “antrenorul, cauză a crizei” este un subiect tabu. Când ai cheltuit mai mult de 60 de milioane de euro pe transferuri şi ai al doilea sau al treilea buget din campionat, dar ocupi locul 17, la peste 20 de puncte de lider, acest tabu este o absurditate.

Critica nu este făcută în văzul tuturor. E totuşi de apreciat când clubul rămâne unit şi în vremuri grele.

Părerea mea este că, la Dortmund, cenzura exterioară a devenit una interioară, s-a transformat în interdicţia de a gândi. Dortmund, aşa cum s-a manifestat în ultima perioadă, nu a mai fost un club, ci o sectă. Chiar una cu atribute clasice: interdicţii privind libera exprimare, o totală identificare cu comunitatea şi credinţa necondiţionată într-un individ providenţial, într-un mântuitor.

Nu toate cluburile de fotbal sunt cumva nişte secte?

Nu într-o asemenea măsură. Am vorbit cu mulţi fani ai lui Dortmund, iar punctul comun al discuţiilor este următorul: “Nu ne putem imagina clubul fără Klopp”. Dortmund se simte cel puţin la fel de dependentă de Klopp precum s-au simţit altădată Apple de Steve Jobs sau Microsoft de Bill Gates. Acest lucru a fost dorit de Klopp, dar şi permis de club – până s-a ajuns la punctul în care mai bine retrogradează cu Klopp, decât să se salveze fără el. Să nu uităm că Borussia Dortmund este o societate pe acţiuni şi, deci, obligată în primul rând faţă de acţionarii ei.

Klopp a dus clubul iarăşi sus şi se bucură de un bonus datorită succeselor sale.

Aceasta este descrierea problemei, nu rezolvarea ei. Explicaţiile lui Klopp nu rezistă în nici un caz la o verificare. A dat vina pe numărul mare de accidentaţi, dar la acest capitol Dortmund nu a fost lovită mai puternic decât Schalke sau FC Bayern. Sau gândiţi-vă la acel efect post-Mondial, pe care cei din Dortmund l-au tot invocat drept cauză: nici o echipă europeană de top nu a contribuit mai puţin decât Dortmund la Campionatul Mondial. Dacă îl asculţi pe Klopp, turul prost de campionat a fost un fel de renghi biblic al destinului, în ultimă instanţă imposibil de explicat, mitic. Normal, când antrenorul nu poate fi considerat vinovat, nu rămâne altceva de făcut decât invocarea sferei iraţionalului. Ăsta este romantism, dar unul de proastă factură.

E demn de laudă când cluburile nu acţionează conform metodei Hire-and-Fire. De ce n-ar ieşi Klopp mai puternic din criză?

Este evident că forţa lui creatoare s-a consumat. Se află în al şaptelea an la Dortmund. De trei ani nu mai este recognoscibil procesul de dezvoltare a unei idei de joc. Ultimele două sezoane s-au încheiat cu un handicap de 20 şi chiar mai multe puncte faţă de FC Bayern. În acest an vor fi mai mult de 30. Acesta este punctul în care trebuie să te recunoşti depăşit de situaţie. Normal, poţi să te consideri mai departe outsider şi să te opui întregii lumi. Dar asta nu înseamnă nimic altceva decât dorinţa de a stagna ani la rând. Iar în fotbal nu există stagnare care să nu atragă după sine şi atrofiere, adică sleire. Forţa discursului lui Klopp s-a epuizat.

Contează discursurile pe gazon?

Da, dacă ele, ca autodescrieri, sunt traduse în concepte tactice. Klopp joacă un fotbal reactiv-agresiv, se bazează pe intensitate maximă şi pe recuperarea balonului. Asta poate da rezultate contra lui Real Madrid sau FC Bayern, dar nu şi împotriva celorlalţi 16 adversari din Bundesliga.

În Liga Campionilor a câştigat grupa.

Mai ales datorită unei trageri la sorţi norocoase. Adversari au fost – din punct de vedere tactic – două echipe de copii, Galatasaray şi Anderlecht. Apoi Arsenal cu Arsène Wenger, un alt antrenor stagnant. Ajung mai târziu la el.

Ce greşeli comite Klopp?

Fără îndoială, Klopp îi face mai buni pe jucătorii capabili să progreseze. Dar le poate el deschide calea fotbaliştilor de talie mondială către acele 5 procente lipsă, cum a făcut Guardiola cu Robben sau cu Lahm, de exemplu? Nu cred. De aceea, Klopp ar fi o problemă de perspectivă pentru BVB.

Mario Götze s-ar fi transferat de fapt la München, deoarece Klopp ar pune accent la antrenament pe apărare, mai puțin pe atac. Este limitat?

După meci, Klopp poate fi auzit repetând ritualic: “Am alergat mult, am depus un efort nebunesc”. Ca și înainte, el pare să identifice în acest detaliu factorul de succes. Dar ce anume susține această teză? Bayern aleargă acum mai puțin decât anul trecut. La acest nivel, întrebarea este: cum stabilizezi o echipă la o încărcătură mare a meciului, fără să-i epuizezi pe jucători? La Dortmund domnește în continuare dorința pentru excedent de intensitate. Iar după înfrângeri, fanii își aclamă echipa conform motto-ului “Ați jucat cum a cerut Klopp”.

E frumos, totuși, acest lucru face Dortmundul special.

Fără îndoială, în momentele respective acest lucru e plăcut. Pe de altă parte, când calul a murit, trebuie să descaleci. Deja se poate imagina cum Dortmund va ocupa la sfârşitul sezonului, să zicem, locul 8, iar Jürgen Klopp va oficia pe gazon, cu şapca lui inscripţionată cu Pöhler, liturghia proletară. Bucurie fără margini, antrenorul ne-a salvat! Grotesc. La aşa ceva n-ar fi dispuse niciodată FC Bayern sau Schalke.

Îi lipseşte lui Klopp simţul pentru calitate? Pentru el, rezerva Matthias Ginter a valorat 10 milioane de euro. În schimb, l-ar fi refuzat pe Mario Mandzukic.

Sau luaţi cazul lui Erik Durm. Dortmund avea nevoie de el pentru a transmite lumii mesajul: “Noi putem face pe oricine jucător de naţională”. Cu toate acestea, Durm a avut o medie mare a greşelilor, în special în privinţa primei pase în centru. Shinji Kagawa şi Nuri Şahin au fost două transferuri realizate doar din nostalgie. Despre ei, Klopp ştia mai cu seamă un lucru: cu ăştia n-o să am probleme. Dar ei nu au făcut echipa să progreseze.

Atunci, de ce a mers o perioadă atât de bine? Cum de-a reuşit Klopp să devină campion de două ori?

Când a început, a găsit un club foarte traumatizat, dar unul cu un potenţial incredibil, chiar şi economic. Klopp a fost alegerea perfectă pentru faza ascensiunii spre vârf. Cu fotbalul său în viteză maximă a educat întregul campionat, inclusiv pe bavarezi. Datorită lui, Bundesliga a devenit mai bună. Acesta rămâne meritul său. Între timp, ceilalţi au mai învăţat, iar Klopp a stagnat. Potenţialul lui Klopp ca antrenor îmi pare epuizat, dar cel al lui Dortmund, ca club – în nici un caz.

În cazul în care Klopp rămâne, care ar fi cel mai bun scenariu pentru Dortmund?

Wengerizarea. Arsène Wenger a fost multă vreme venerat la Londra, apoi acceptat, mai târziu nu a mai fost dorit, iar acum este urât – cu statutul de imposibil de îndepărtat. Cu el, Arsenal nu mai e de multă vreme capabilă să câştige titluri. Cei de la Dortmund ar trebui să se întrebe: “Vrem noi asta cu adevărat?”.

Totuşi, Arsenal ajunge mereu în Liga Campionilor.

Adevărat, iar Wenger nu s-a aflat niciodată cu Arsenal pe locul 17. Ca iubitor al fotbalului am un vis revitalizator: Klopp la Arsenal, Wenger la Dortmund! Asta i-ar putea scoate din impas pe ambii antrenori şi ar oferi un nou imbold ambelor cluburi. Din punct de vedere tactic, ar apărea cu siguranţă noi hibrizi interesanţi. Dar va rămâne doar un vis. Mult mai probabil este ca, la anul, Klopp să anunţe că începe proiectul reînnoirii totale. Astfel va fi din nou outsiderul, se va afla iarăşi în elementul său.

În plus, contextul n-ar fi chiar atât de prost. FC Bayern e la mare distanţă în faţa Borussiei, tactic şi financiar vorbind, dar clubul se află în faţa unei schimbări radicale. Pep Guardiola nu va rămâne veşnic. Uli Hoeness este slăbit şi nu există nimeni care să poată umple golul lăsat de el. Cei mai importanţi jucători, Lahm, Ribéry şi Robben, vor trebui înlocuiţi curând.

Toţi văd doar imensul avans, invulnerabilitatea. Cu toate acestea, FC Bayern se află într-o situaţie dificilă şi este vulnerabilă. Dortmund ar avea mijloacele să o ajungă şi să o depăşească. Are bani, suporteri şi un lot puternic. Dar cu acest antrenor le va permite bavarezilor să se îndepărteze.

Reclame

20 comentarii la “BVB se sufocă sub un kloppot de neputinţă

 1. Salut, Catalin. Apreciez subiectul si traducerea pe care ai facut-o.
  Sunt de acord si nu prea cu ceea ce spune domnul de mai sus. Nu il pot contrazice cand afirma ca, in momentul de fata, Klopp este limitat tactic si depasit de situatie. Cu toate astea, vina lui in toata probema este cel putin la fel de mare cu cea a conducerii si a jucatorilor.
  De ce conducerea? Este evident. Nervii acumulati in ultima perioada in urma transferurilor lui Goetze si Lewa si clauza ridicol de mica a lui Reus au contribuit fundamental la acumularea unei tensiuni care a macinat si a lovit echipa incet, dar precis. Apoi, daca ne referim la transferuri, acestea au fost in buna parte ratate, nu numai din prisma valorii indoielnice a celor adusi, cat mai ales prin sumele cheltuite pe acestia. Stim bine ca nu decide Klopp singur ce si cum trebuie facut.
  Mai departe. Blazarea jucatorilor. Reus deja nu mai pune osul, este deconectat, este deja cu mintea la banii multi pe care ii va castiga din vara. Gundogan este cu gandul la plecare inca de la Londra si numai accidentarea aia oribila si bunavointa conducerii l-au determinat sa prelungeasca cu Borussia. Miki, prin agentul sau, deja a declarat ca vrea sa plece in vara. Ce sa mai vorbesc de alde Jojic, Schmele, Gross etc..
  Daca privim atenti si obiectiv lucrurile, observam ca nu numai registrul tactic al lui Klopp este de vina pentru acest parcurs jenant. Jucatorii vechi fie nu mai vor, fie nu mai pot, iar cei noi sunt pamant. Daca adaugam si derapajele conducerii…
  Pai scuza-ma, dar domnul filosof ar trebui sa puna problema si asa. Este foarte simplu de gasit tapul-ispasitor suprem. Ok, il dam afara pe Klopp. Si dupa aia ce facem?
  Problema este mult mai complexa de atat si, sincer sa fiu, nu gasesc explicatii logice si rationale pentru ceea ce se intampla nici macar acum. Astea de mai sus sunt doar niste concluzii de suprafata. Esenta problemelor este o enigma pentru absolut toata lumea si nu poate fi rezumata la demiterea unuia sau altuia.

  • Fără să fie o remarcă depreciativă, constat că te încadrezi în acea categorie largă descrisă de Eilenberger, a celor care consideră că, în absența lui Klopp, pentru BVB n-ar mai exista viață în cercurile înalte ale fotbalului. Eu cred contrariul.

   Problema, marea problemă a Borussiei nu este faptul că are un sezon jenant pe plan intern, ci că acesta e de-a dreptul catastrofal cu un lot care, oricum a-i lua-o, nu e de locul 18. Impresia mea e că și dacă am fi eu sau tu antrenori, tot ne-am clasa mai bine cu jucătorii actuali.

   Iar dacă e vorba de lipsa de motivație a anumitor jucători, tot Klopp ar trebui considerat vinovat, mai ales de către cei care îi ridicau în slăvi calitatea de mare motivator.

 2. Mda, am citit articolul si ii multumim lui Cata pentru efortul depus … de comentat nu voi comenta deloc pentru ca nu e ograda mea … deci, treaba lor ce fac acolo … e trist si cel putin ciudat … pacat ca o echipa germana care a jucat finala de UCL a ajuns in criza … dar e strict treaba lor ce si cum fac … dpdv al meu.

 3. Articolul este foarte interesant si, intr-o masura destul de mare sunt de acord cu autorul. BVB deprinde total de Klopp si se identifica cu el. Personal cred ca echipa ar avea de castigat foarte mult dintr-o Wengerizarea. Arsène Wenger a scos-o pe Arsenal din datorii, i-a platit stadionul cu politica lui de transferuri, o trece in fiecare an de grupele UCL ceea ce nu e putin si i-a adus in top 10 sau top 5 ca venituri anuale. Cred ca la Dortmund e nevoie de o astfel de politica pentru a crea stabilitate financiara.

  Un nou antrenor poare ar schimba lucrurile rapid sau poate nu. Aproape sigur oricine ar veni nou ar cere si transferuri ceea ce clubul nu isi permite. Mai de graba l-as schimba pe Watzke ca el a negociat contractele astea dezastruoase cu clauze de reziliere din cauza carora sufera echipa de cativa ani. Daca negocia ca Wenger, ar fi vandut jucatorii pe sume de 3x mai marisi clubul obtinea un avantaj financiar clar.

  E clar ca Jürgen este intr-un blocaj tactic. Ca management l-as pune sa lucreze un pic cu Hitzfeld care sigur ar da o mana de ajutor clubului asa incat sa isi balanseze stilul. Doar ca fugi mai mult ca adversarul nu garanteaza victoria. E cam ce se intampla in meciurile in care Bayern pierde cu 70% posesie pentru ca uita complet de aparare. Acest heavy metal merge foarte bine cu echipe ca Bayern intrucat ii prinzi usor pe contre, dar cu restul adversarilor care joaca pe contre si se apara adanc nu au rezultate.

  Pentru prima data Klopp trebuie sa pregateasca o schimbare de generatii si pana acum nu ii iese deloc. Weidenfeller e prea batran si greseste de zor. Hummels si Subotić e foarte posibil sa plece sa vara si nu au inlocuitori. Kehl e jucat desi e practic la pensie in loc sa prinda o sansa tinerii, iar Reus e deja cu gandul la urmatoarea echipa si transferul din vara. E cazul sa se imprime un stil mai moderat si care sa avantajeze tinerii din lot. Eu l-as face pe Aubameyang jucator de banda si as baga un 4-2-3-1 cu Immobile si Ramos in atac unul in spatele celuilalt. Asta ar pastra viteza si tehnica pe contre si la faze fixe.

  • Cu tot respectul și cu toată compasiunea pentru Klopp și fanii lui, contractarea unui antrenor nou ar reprezenta o mutare cu risc zero, pentru că eventualul înlocuitor n-ar putea duce echipa mai jos decât este.

   O schimbare a lui Watkze nu și-ar avea rostul acum, deoarece board-ul e neputincios în perspectiva următoarelor patru luni, când vine vorba de redresarea echipei (mercato s-a încheiat, deci nu mai pot transfera jucători). Obiectivul imediat al clubului e salvarea de la retrogradare, iar aici răspunderea esențială e a antrenorului și a fotbaliștilor.

   Wengerizarea, așa cum o definește Eilenberger, este coșmarul oricărui fan și, până la urmă, al oricărui club. Dacă FC Bayern ar face profit în fiecare sezon, dar n-ar mai câștiga un titlu cu adevărat important ani la rândul, tu ai fi mulțumit?

   BVB nu-și permite alte transferuri? De ce crezi asta? Sezonul ăsta au cheltuit 66 de milioane pe jucători noi, mai mult decât noi sau decât Wolfsburg.

   • Ca si Arsenal, BVB nu avea obiectivul sa ia titlul in fiecare sezon. Asta nu e valabil la Bayern.

    Ca fan BVB, sa ai o echipa pe profit, solida, care s-ar batea la titlu si an de an ar trece de grupele UCL nu cred ca e un lucru rau.

    BVB o sa ia o gaura mare financiara daca nu ii lasam sa ia cupa si un loc de EL odata cu asta. La vara cred ca o sa-i piarda cel putin pe Mats si Reus

    • Eu zic că echipe ca Arsenal și BVB își propun să câștige titlul cât mai des; dacă nu o declară public la startul fiecărui sezon (așa cum facem noi, de exemplu), nu înseamnă că nu o gândesc. Revenind la Wenger, problema e că, sub conducerea lui, tunarii nu mai au șanse reale la titlu de prin 2004.

     • Eu cred ca isi doresc sa ia titlul dar nu e ratarea unui obiectiv major daca nu o fac, spre deosebire de Bayern.

      In conditiile astea, fara titlu, dar cu un buget in continua crestere in primele 10 echipe ca venituri si an de an dincolo de grupele UCL cred ca nu s-ar plange nici un fan BVB, comparativ cu situatia actuala.

      Wenger si-a facut treaba, adica a scos echipa din gaura financiara in care erau. Acum obiectivele clubului sunt titlurile si asta nu mai poate aduce Arsene. Sunt de acord ca ei trebuie sa faca o schimbare pentru titluri, dar BVB nu e inca in situatia lui Arsenal.

 4. … tocmai de asta e interesant cum de a ramas si ramane atat de mult timp Wenger acolo … nu ca m-ar interesa in mod special … cine stie ce se invarte si prin Premier League la sumele alea colosale la care se fac transferurile … si acolo si la cele doua echipe din Primera … si mai intra aici si PSG … cine stie ce-i si pe acolo … sunt multe chestii de neinteles prin zonele astea … ma rog, de neinteles dpdv sportiv …

  ………………………………………………………………………………………………

  … iar in ce priveste ligile germane, vine Ingolstadt in BL? … se mai amana venirea lui RB Leipzig in prima liga? … nu stiu cati bani s-au bagat in Ingolstadt in comparatie cu Leipzig, unde am inteles ca s-a bagat puternic … interesanta si Liga 2 … din cand in cand mai arunc cate o privire sa vad ce se mai intampla acolo … uneori cand mai apuc ma mai uit si la cate un meci din BL2 … foarte interesant este si cine va trece din BL in BL2 … eu cred ca Paderborn e una dintre ele … incet incet ajunge si se va stabiliza pe ultimul loc … interesant care va fi a doua care pica direct … pentru ca la baraj cred ca echipa din prima liga va castiga cu oricare din a doua … dar va mai pica una direct si oricare ar fi sa fie va fi greu de digerat pentru ea … Stuttgart? … sper ca nu, din simpatie … Freiburg? … nu cred ca ar merita sa pice … Hertha? … de asemenea sper ca nu, din simplul motiv ca Berlinul merita sa aiba o echipa in prima liga (aici nu inteleg de ce un oras ca Berlinul nu are o echipa puternica cum cred ca ar merita acest oras) … Dortmund? … personal cred ca ar fi o grea si nemeritata lovitura (sa nu uitam ca le datoram si lor nivelul la care suntem acum, cum le datoreaza si UCL o finala dintre cele mai bune/frumoase din istoria competitiei, in urma unui sezon cu jocuri exceptionale) … Koln? … de asemenea cred ca orasul merita o reprezentanta in prima liga … la fel si suporterii fantastici … clubul fata de care de asemenea am o simpatie datorita lui Pierre Littbarski (fost preferat al meu … si am constatat cu simpatie ca este si modelul actualului meu preferat, al lui Philipp Lahm) si Harald Schumacher … Hamburg? … Bremen? … Mainz? … despre Hamburg si Bremen pot zice la fel ca fiind orase-stat merita si ele echipe in prima liga, nemaivorbind de traditie … Mainz e foarte inconstanta, dar parca tot nu e de BL2 … e prematur de anticipat …

  ……………………………………………………………………………………………

  … si vedem ce va fi si in UCL … noi am luat 4 de la Lupi … Madrid a luat 4 la Madrid de la Madrid … :) … chiar cu putin timp inainte de a scrie eu aceste randuri … noi avem mari probleme de lot, la fel si Realul mai nou are ceva absente … mai este cred Chelsea in carti … orice e posibil … intr-adevar este foarte greu de castigat acest trofeu … si desi mai mult ca sigur toti antrenorii cu echipe in UCL studiaza acum victoriile lui VW si Atleti, meciurile nu seamana deloc unul cu altul … mi-e dor de meciurile noastre cu Juve si Barca din sezonul nostru de vis … atunci cred ca am atins apogeul … de atunci suntem intr-o perioada mult mai slaba … la forma noastra de atunci nu cred ca facea fata nimeni pe lumea asta … poate ar trebui reanalizate si meciurile alea (Juve arata foarte bine atunci in Serie A si se mai mentine oarecum tot pe acolo dar intr-o liga in suferinta … Barca cred ca a atins atunci punctul ei minim, fara a minimaliza insa acele doua meciuri de vis ale noastre cu ei) … ce mult se schimba fotbalul intr-un an jumatate … ce interesanta ramane inca UCL … ce mult conteaza forma de moment … hmmmmm …

  ………………………………………………………………………………………………………

  … la cate ma pot gandi cand am putina vreme … :) … sper ca nu am obosit cu aceste ganduri … griji de voi si numai bine …

 5. … aaaaaaahhhhhhhhh … si cateva cuvinte despre jucatorii nostri … sper din tot sufletul ca pe langa Philipp, Basti, Thomas (bavarezii nostri dragi), Franck si Arjen (care nu cred sa se puna vreodata problema sa plece altundeva … Franck a si spus-o deja clar … Arjen, scuze, dar orice nebunii ar face este deja un monstru sacru) … la fel si David, Jerome sau Manu sa ramana mereu cu noi … as vrea ca toti acestia sa se pensioneze la noi … pe Boa il consider omul finalei de WM (poate alaturi de Gotze care a avut doar momentul golului … doar … dar a fost de ajuns sa intre in istoria Germaniei … daca retin bine, cand a fost introdus in teren i-ar fi spus Jogi: du-te, arata ca esti mai bun ca Messi) … si a fost de asemenea (Boa) unul dintre oamenii finalei de UCL de pe Wembley … sa nu uitam pasa de geniu, dupa un fault asupra lui, din care a iesit golul victoriei … :) … pe baietii astia i-as tine in orice circumstante: Philipp, Basti, Thomas, Arjen, Franck, Manu, Boa, David … (David si Manu mai pot juca lejer 10 ani!!!) … din pacate Philipp si Basti sunt accidentati tot mai des si mai grav … sper ca si Højbjerg sa revina la noi, sa fie din ce in ce mai bun (el este unul dintre cei in care am mare incredere, cum am avut in Boa de cand a venit la noi … nu stiu de ce, dar cand l-am vazut pe Jerome prima data mi-a placut instant si am si zis-o, desi a avut cateva ezitari si cartonase rosii chiar la inceput) … in schimb sunt tare dezamagit de Gotze si Lewy … nu se regasesc nicicum … au ei cateva miscari bune, dar sunt foarte departe de ceea ce ne-am dori de la ei … Gotze saracu il vad ca munceste, asa mi se pare, mai vine si la recuperare (dar mi-e dor tare de Mandzu) … Lewy rateaza groaznic (desi el ar trebui sa o bage in plasa la prima atingere … si mi-e dor de Gomez … daaaaaaaaaaa … de Gomez, care asa stangaci cum era imi era simpatic … desi altii il criticau eu ii simt lipsa … dar e prea tarziu acum, probabil l-am dat la timp, e gata si el fotbalistic) … ceilalti? … Benatia e departe de ceea ce ne-am dori, cred eu … se vede ca vine din fotbalul italian … Bernat in schimb imi place, desi l-as vrea mai hotarat in aparare … Rode s-a miscat bine in tur, dar iata ca sufera si el acum (scuze, dar la Bayern avem nevoie de mai mult) … mai este Xabi care clar ne este de mare ajutor prin experienta (dar inca maxim 1-2 sezoane) … avem o gramada de accidentati si cine stie in ce forma vor reveni … Holger saracu (are tot respectul si sustinerea mea) dar nu cred ca va mai face fata … Thiago si Javi??? … cine stie in ce forma vor reveni (dar nu cred ca pentru sezonul asta) … Weiser si Gaudino … buni, dar mult prea tineri pentru acest sezon … ca sa nu mai zicem ca nu avem portar de rezerva … doamne fereste sa pateasca ceva Manu … nu stiu cand in istoria noastra am avut asa un lot de valori, din care sa putem sa facem doua echipe care sa se poata bate in orice competitie, dar care, cand ii luam pe cei apti, abia sa facem o echipa competitiva … CONCLUZIA: avem perspective, dar parca NU pentru acest sezon … si ma refer la UCL … ca pana la urma acolo conteaza … personal, cred, ca pentru un nou triumf in UCL avem nevoie de acel spirit BAYERN de care eu m-am indragostit acum vreo 30 de ani … cand desi cotati mai slab valoric reuseam sa invingem prin spirit, prin lupta … acum avem nevoie iar de asa ceva … in 2010 am pierdut finala in care am ajuns doar datorita spiritului BAYERN … in 2012 am pierdut-o pentru ca in finala nu am mai avut jucatori apti de joc (aveam exact 11 oameni, insa rezervele nu se ridicau la nivelul primei echipe…si desi puteam castiga chiar si asa, totusi, finala s-a dovedit a fi finala) … sa vedem ce va fi sezonul asta in care avem oameni, dar nu destul de integrati … altfel decat in 2010 si 2012 … dar mai intai sa prindem finala … si apoi mai vedem … insa sigur vom avea nevoie de spiritul BAYERN … eu il mai am si il mai simt … in orice circumstante … si sper sa mai existe si la ai nostri … eu, oricum, RAMAN MEREU ALATURI !!! (si scuze din nou pentru atatea ganduri care poate plictisesc)

 6. Problema de la Dortmund e mult mai simpla, zic eu. Se pare ca ciclul de performanta sportiva al unei echipe (d.p.d.v. fiziologic) e undeva intre 2 si 4 ani. Exemple ar fi destule – AC Milan 89-90 sau 2003-2007, Ajax 70-73, Bayern 74-76, 99-2001, Real 56-60, 98-2002, Barcelona 2007-2011, etc si exemplele pot continua la nesfarsit. Dupa acesta perioada o echipa isi schimba lotul, antrenorul, staff-ul sau macar o parte din ele. Exista si echipe care apar meteoric, cu o performanta majora (nu neaparat un trofeu) dar care e mai mult o conjunctura (nu vreau aici sa minimalizez performantele respective), ex. Sevilla celor doua cupe UEFA ca apoi sa nu reuseasca nimic in UCL, Atletico Madrid, Blackburn, Nottingham Forest, Newcastle, Malines, Dinamo Kiev, La Coruna, etc. In cazul lor lipsa continuitatii in performante se datoreaza fie dezmembrarii lotului fie scaderii formei datorata uzurii fizice si psihice. Diferenta intre un club cu 1-2 trofee in palmares si un club cu adevarat mare (prin asta inteleg performante/trofee pe o perioada mai lunga de 10-15 ani) o face clar conducerea clubului. Investitiile, alegerea antrenorului potrivit, marketingul clubului, atragerea sponsorilor si nu in ultimul rand creearea unei culturi a suporterilor sunt apanajul pe termen lung al conducerii unui club.
  BVB joaca cu aproximativ acelasi lot de prin 2010 (comparati lotul Barcelonei din 2007 fata de cel din 2011, Real 1998 fata de 2002 sau AC Milan 2003 fata de 2007). Jucatorii exceptionali care mergeau “ceas” atunci s-au uzat psihic, au inceput sa cedeze fizic si se accidenteaza des, dar si, evident, modul lor de joc a inceput sa fie descifrat de adversari. Mai mult, jucatorii lor de clasa, unii chiar mondiala, care au facut performante incredibile in perioada 2010-2013, n-au mai atins acelasi nivel oriunde ar fi plecat (Barrios, Sahin, Kagawa, Gotze, Lewandowski si inclin sa cred ca nici Hummels, Gundogan sau Reus nu vor mai fi la acelasi nivel in continuare). Klopp ar trebui sa inceapa sa reconstruiasa echipa cu alti jucatori, sa-si schimbe cumva registrul tactic de joc si sa incerce an de an sa faca rezultate in Europa, dar a reconstrui echipa an de an cu tineri anonimi de 19-22 de ani nu tine la nesfarsit. Conducerea clubului trebuie sa se preocupe in principal de asigurarea unui standard financiar cel putin la nivelul ultimilor ani, sa inlocuiasca jucatorii plecati cu altii la fel de experimentati dar competenta lor e puternic pusa la indoiala de faptul ca 66 de milioane de euro n-au reusit sa construiasa o echipa de (macar) cupele europene. Dortmund nu-si poate permite sa rateze mai mult de 2-3 transferuri consecutiv. BVB trebuie sa invete intai sa se mentina la nivelul atins (ca forta de joc si ca standard financiar) si apoi sa atace un nivel superior iar in timp rezultatele vor veni cu siguranta.

 7. pariez pe faptul că Dortmund va avea un retur de senzaţie, Klopp va reuşi să-i scoată pe bondari din această situaţie.

  am urmărit 60-70% din meciurile lui Dortmund din acest sezon şi cred cu tărie că Klopp este omul potrivit pt. BVB în acest moment.

  din păcate, plecările lui Gotze şi Lewandowski au cântărit prea mult iar jucătorii noi aduşi au dezamăgit în mare parte (cu excepţia lui Aubameyang şi Ramos).

  • Cred ca undeva a fost si o greseala de abordare. Klopp a incercat sa-i faca pe noii veniti sa joace ca cei pe care i-au inlocuit. Ramos e jucator de finalizare pe contre iar Immobile e un fel de Luca Toni, adica jucator de careu care asteapta mai ales fazele fixe si centrari de voie. Nici unul dintre ei nu e Goetze sau Lewy, iar BVB nu a avut un uragan de contre rapide ca sa profite de Ramos si nici nu a plouat cu centrari pentru Imobile. Jojić pare sa fie un jucator tehnic care are nevoie de meciuri in picioare cu grupul, dar nu prea e jucat.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s