Şansele lui Neuer

Cristiano Ronaldo, Messi sau Neuer: pe 12 ianuarie, unul dintre ei va primi Balonul de Aur FIFA. Întrebarea este: ţinând cont de valoarea şi de celebritatea contracandidaţilor, are vreo şansă de câştig portarul lui FC Bayern? Are, îndrăznesc să zic. Câte? Două, ca să fiu precis. Nici mai multe, nici mai puţine.

Prima se datorează postului pe care joacă. Anul trecut, Ribéry a sperat să le ia faţa favoriţilor “eterni” cu numărul trofeelor câştigate şi cu aportul adus la cucerirea lor. Ghinionul lui a fost (am ajuns să cred acum) că e fotbalist de atac, ca ceilalţi doi. Prin urmare, nu-i exclus ca mulţi votanţi să fi gândit ceva de genul “Okay, Ribéry a câştigat trofeele importante, dar asta nu înseamnă că e mai bun pe acelaşi post decât Ronaldo sau Messi”.  Pentru Neuer, acest pericol n-ar trebui să existe. Poţi spune că un atacant este mai bun sau mai slab decât un alt atacant, dar nu poţi afirma, dacă vrei ca lumea să nu râdă de tine, că un atacant este mai bun sau mai slab decât un portar. Cele două posturi presupun calităţi şi criterii de apreciere a performanţelor mult diferite, ceea ce obligă (sau ar trebui să oblige) votanţii la o analiză mai cu mintea, nu cu inima a prestaţiilor respectivilor jucători.

A doua vine din excepţionalitatea Cupei Mondiale. Ronaldo a obţinut Balonul anul trecut, deşi Ribéry îl surclasase la trofee (4:0). În condiţiile în care portughezul a câştigat anul acesta 4 trofee, inclusiv Liga Campionilor, ai crede că şansele lui de a triumfa sunt şi mai mari. Un singur detaliu pare a fi împotriva sa: faptul că în 2014 s-a disputat Cupa Mondială, care pune în umbră chiar şi Liga Campionilor, prin prestigiul oferit câştigătorilor şi prin faptul că, spre deosebire de competiţia supremă rezervată cluburilor, se dispută doar o dată la patru ani. Mai are rost să reamintesc contribuţia lui Neuer la triumful Germaniei şi neputinţa lui Ronaldo de a evita eliminarea prematură a Portugaliei?

Reclame

17 comentarii la “Şansele lui Neuer

 1. se merge tot pe sistemul traditional de participanti la vot:antrenorul nationalei,capitanul nationalei si redactorul sef al unui ziar de sport din fiecare tara?
  zilele trecute m-am uitat la o emisiune unde a fost premiat cel care a raspuns corect la urmatoarea intrebare:Care atacant celebru din campionatul Germaniei,care s-a retras din activitate,nu a marcat nici-un gol in meciurile oficiale din penalty?

 2. ultimii ani mi-au demonstrat că acest Balon de Aur este o mizerie cruntă. Ribery a avut un sezon fantastic, cu mult peste cel reuşit de Ronaldo sau Messi dar a fost clasat pe locul 3, să nu mai vorbesc de cazul Wesley Sneijder din 2010.

  nu am nici cea mai mică emoţie, Neuer nu are nici 20% şanse de câştig iar bucuria e cu atât mai mare, un portar precum Neuer merită să ‘deţină’ doar trofee cu adevărat importante.

 3. Aș avea curaj să pun pariu că ~75% din cei care votează nu au văzut mai multe meciuri în acest an cu cei trei protagoniști decât mine și poate decât mulți alții care ne dăm cu părerea pe aici și pe oriunde.

  Cred că e important să-i vezi jucând aproape meci de meci (chiar și amicalele, chiar și meciurile de cupă sau meciurile de antrenament) pentru a putea să votezi…așa, dacă l-ai văzut pe Neuer 4-5 meciuri la Bayern și cele câteva meciuri (7) la CM, pe CR7 10 meciuri la Real și 3-4 meciuri în echipa Portugaliei sau 10 meciuri ale lui Messi în tricoul Barcelonei sau al Argentinei, n-ai niciun argument valid de partea ta când spui că după părerea ta ăla e mai îndreptățit să ia BdO.

  A…și da, trofeul ăsta a devenit o glumă proastă

  • Într-o lume ideală, aşa ar trebui să fie: să se voteze doar după vizionarea tuturor meciurilor celor 3 finalişti. Numai că dăm din una în alta: de ce n-am vedea toate meciurile tuturor fotbaliştilor de pe lista lungă? Poate că finaliştii erau alţii…

 4. Cred ca sansele lui Neuer sunt egale cu cele pe care le-a avut Franck: ZERO. Atat timp cat voteaza fotbalisti si antrenori e clar ca vor da voturile atacantilor, iar asta inseamna Ronaldo ca Messi a avut un sezon slab. Singura sansa ca Manu sa castige e sa voteze Blatter pt toti ceilalti.

  • Nu înţeleg de ce un fost sau actual portar ar vota cu un atacant în detrimentul unui alt portar, dar în fine… Tocmai pentru că votează fotbalişti şi antrenori, adică specialiştii specialiştilor, mă aştept ca prestaţiile celor trei finalişti să fie analizate şi apreciate la rece, nu la cald, cum fac microbiştii.

   Altfel, de ce a avut Messi un sezon slab?

 5. GSP citeaza o „sursa oficiala din Elvetia” conform careia diseara Ballon d’Or merge iar la Ronaldo. Nimic de zis, remarcabil sezon pentru el, dar cu nimic mai prejos, ca performante individuale si de echipa, a fost cel al lui Neuer. Argumentele suplimentare in favoarea lui Neuer le-a prezentat Catalin mai sus. Sper sa fie avute in vedere.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s