Umiliți de Kickers Offenbach: sătui de prea mult bine, am încasat de ne-am săturat

Schwarzenbeck (dreapta), fundașul lui FC Bayern, în duel cu Erwin Kostedde, atacantul lui Kickers Offenbach

Schwarzenbeck (dreapta), fundașul lui FC Bayern, în duel cu Erwin Kostedde, atacantul lui Kickers Offenbach

La mijlocul anului 1974, FC Bayern și mulți dintre jucătorii ei atingeau apogeul carierei. Clubul încheiase cel mai bun sezon din istoria lui – își apărase titlul în Bundesliga pentru a doua oară consecutiv și câștigase în premieră Cupa Campionilor Europeni – iar Sepp Maier, Franz Beckenbauer, Uli Hoeness, Georg Schwarzenbeck, Gerd Müller și Paul Breitner tocmai deveniseră campioni mondiali, la doar doi ani după ce încântaseră și aduseseră Germaniei primul trofeu la Campionatul European.

Avertismentul lui Breitner

Din afară, totul părea impecabil. Ca și astăzi, mulți credeau că nimic n-o mai poate opri pe FC Bayern să domine ani de-a rândul fotbalul german și pe cel european. Echipa pierde în intersezon un singur jucător exponențial, pe Paul Breitner. Înainte de a pleca la Real Madrid, acesta face o declarație care nu se potrivea deloc cu peisajul văzut din exterior:

Bavarezii sunt sătui și au nevoie, de la paznic până la cel care curăță ghetele, de o nouă motivație.

Un fleac: ne-au ciuruit!

În fine, vine și 24 august, ziua primei etape a noului sezon. FC Bayern debutează pe terenul lui Kickers Offenbach, o formație care nu ne învinsese în precedentele opt dueluri din Bundesliga. Din 11-le campioanei Germaniei și a Europei nu lipsesc campionii mondiali amintiți mai sus, cu excepția lui Breitner, firește. Meciul părea să fie o formalitate. Și a fost, dar pentru gazde, care se impun cu 6:0! (pentru caseta meciului, click → aici).

A fost cel mai sever eșec suferit până atunci în Bundesliga și a rămas până astăzi cea mai mare diferență de scor înregistrată într-o primă etapă a campionatului. La finele acelei stagiuni aveam să ne clasăm abia pe locul 10, contraperformanță fără precedent. Culmea e că asta nu ne-a împiedicat să ne apărăm trofeul în Cupa Campionilor Europeni! Există două explicații pentru umilința cu Offenbach și, în general, pentru parcursul oscilant din 1974-1975.

Oboseala era mare, dar invidia – și mai și!

Oboseala ar fi prima. Jucătorii avuseseră un program foarte încărcat în ultimele 12 luni, dar conducerea nu ținuse cont de asta. Dimpotrivă, deși Campionatul Mondial se încheiase pe 7 iulie, iar Bundesliga urma să înceapă pe 24 august, managerul Robert Schwan a profitat de noul statut de superstar al echipei și a programat în acest interval mai multe partide amicale, din dorința de a aduna un ban în plus în vistieria clubului.

A doua explicație ține de “bucătăria internă” a echipei. Unii jucători se aflau de ceva timp în război cu ceilalți, iar antrenorul Udo Lattek, în loc să fie neutru, se alăturase uneia dintre cele două tabere beligerante. Situația s-a calmat cât de cât prin vânzarea lui Breitner și prin schimbarea tehnicianului, în decembrie. Povestește Franz Beckenbauer, citat de Dietrich Schulze-Marmeling în cartea «Die Bayern. Die Geschichte des Rekordmeisters»:

Lui Hoeness i se înșurubase în cap ideea că îi invidiez cariera și că nu-i permit să devină prea mare la FC Bayern și la națională. Își găsise un aliat în persoana lui Udo Lattek, care considera că realizărilor lui nu li se acordă importanța cuvenită. Hoeness, Breitner și Lattek au format o conspirație. O remarcă batjocoritoare în timpul mesei, o mică răutate în timpul antrenamentului și atmosfera a devenit brusc otrăvită. Multe le-am aflat mai târziu. De exemplu, se formase și o conspirație a soțiilor, condusă de nevasta lui Lattek. În acel cerc se bârfea despre cât de multă nedreptate există la FC Bayern, cum totul e făcut doar pentru Beckenbauer, Müller și Maier. Cât de mulți bani câștigă ei, mult mai mulți decât bărbații lor. Mă simțeam ca în mijlocul unei haite de lupi.

sursa foto: kicker.de

Reclame

2 comentarii la “Umiliți de Kickers Offenbach: sătui de prea mult bine, am încasat de ne-am săturat

  1. ………..da…………..merci Cata pentru efortul depus…………..nu stiam nici eu de asta………….vom mai trai din astea………….si atunci e important sa fim alaturi…………….cu nr. 12 pe spate……………

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s