BVB vs. FCB >> doi rivali, tot atâtea istorii, același istoric: Dietrich Schulze-Marmeling

Schulze-MarmelingSe apropie Supercupa Germaniei (sâmbătă, ora 21:30, Eurosport 2) și, decât să vă plictisesc cu o avancronică clasică, am preferat una – părerea mea – mai interesantă: traducerea unui interviu datând din aprilie cu Dietrich Schulze-Marmeling (56 de ani), suporter cotizant al Borussiei Dortmund și autorul unor foarte apreciate cărți despre FC Bayern și galben-negri. Tema centrală a discuției publicate pe site-ul fundației “Gerda Henkel Stiftung” este o comparație a modului în care au apărut și au evoluat cele două cluburi. Lectură plăcută!

Ați scris două cărți despre istoriile celor două cluburi care domină la ora actuală fotbalul german: Borussia Dortmund și FC Bayern. Comparând modul în care au apărut se justifică opoziția club al muncitorilor versus club burghez? Au avut amândouă aceleași condiții la start?

Începuturile sunt complet diferite. FC Bayern a fost la început un club al artiștilor și al studenților, localizat în Schwabing și în Maxvorstadt (cartiere învecinate în München), așadar pe străzile din jurul Universității și Academiei de Arte. Clubul și-a cultivat înainte de toate o naturalețe elitistă. Fotbaliștii erau parte a unei mișcări burghez-moderne.

Borussia a văzut lumina zilei abia la nouă ani după FC Bayern, în nordul Dortmundului și în umbra oțelăriei Hoesch. BVB n-a fost nici primul club de fotbal din Dortmund. Acesta a fost Dortmunder Fußball-Club 95, înființat de elevii unui gimnaziu cu profil real din centrul orașului. Așadar, fotbalul a fost și în Dortmund o chestiune burgheză înainte de toate. Abia după Primul Război Mondial a devenit un “sport al muncitorilor”.

FCB și BVB au fost formate și alcătuite de oameni care nu erau din partea locului. Dar în timp ce în cazul lui FC Bayern a fost vorba, mai degrabă, de “elite mobile”, BVB a devenit “patria” muncitorilor imigranți care lucrau în oțelării și în mine. Borussia a apărut cu ajutorul unei asociații dedicate adolescenților de comunitatea catolică a Sfintei Treimi, care fusese înființată la sfârșitul secolului al XIX-lea din grijă pastorală pentru imigranți, în marea lor majoritate catolici. Cu toate acestea, nu toți cei care au participat la nașterea BVB au fost simpli muncitori; unii dintre ei reușiseră să devină funcționari. Heinrich Unger, primul președinte al Borussiei, a fost fiul lui Hoesch-Schmied și mai târziu a devenit responsabil cu achizițiile la Hoesch AG. Franz Jacobi, adevăratul motor al clubului în primii ani, a fost siderurgist la Hoesch. Profilul social al celor două cluburi a fost, așadar, foarte diferit la început.

Ambele cluburi au fost înființate, ca multe altele, la începutul secolului XX. De ce era atât de plină de farmec pe atunci constituirea unor grupări fotbalistice?

Fotbalul era ceva nou. Fotbalul însemna mișcare, jocul ca întrecere, creativitate. Ambele cluburi s-au născut din opoziția față de tradiții. În cazul lui FC Bayern a fost vorba de separarea de gimnaști, pentru că până atunci se juca fotbal sub acoperișul clubului masculin de gimnastică înființat în 1879. Gimnaștii aveau o problemă cu “sporturile engleze” moderne. Borussia a apărut din disputa cu un preot, căruia zvăpăiala adolescenților care jucau fotbal îi era ca un pai în ochi – inclusiv a treia repriză din cârciumă.

Cum s-au dezvoltat cele două cluburi în primele decenii și care au fost motivele care au determinat dezvoltarea lor diferită?

FC Bayern a fost de la bun început foarte ambițios, a devenit rapid principala forță în München și a disputat încă înaintea Primului Război Mondial meciuri contra unor echipe străine de top. Clubul a jucat de la început pe două planuri: național și internațional. Și-a construit repede legături cu Budapesta, Viena și Praga, metropolelele fotbalistice continentale.

La vremea respectivă jucătorii primeau inclusiv locuri de muncă și bani. Așa a fost adus în 1910 portarul profesionist austriac Karl Pekarna. Iar în sezonul 1913-1914 a devenit antrenor al clubului celebrul englez William Townley. Înaintea lui o antrenaseră deja pe FC Bayern conaționalii Thomas Taylor, Dr. George Hoer și Charles Griffith.

Coperta istorie BVB.jpgBVB este mai degrabă o chestiune de familie înaintea Primului Război Mondial. Adversarii provin doar din Dortmund, Bochum, Gelsenkirchen și Castrop Rauxel. Raza cercului în care se deplasa Borussia nu depășea așadar 40 de kilometri. Între 1909, anul înființării BVB, și 1914 FC Bayern joacă cu Karslruher FV (campioană a Germaniei în 1910), SpVg Fürth, Phönix și VfR Mannheim, cluburile din Nürnberg, Slavia și DFC Praga, Straßburger FV, Blackburn Rovers, WAF Wien, FC Basel, Tottenham. Universul fotbalistic al lui FC Bayern și cel al Borussiei au avut prin urmare doar puține în comun nu doar din punct de vedere social, ci și din cel al importanței. FC Bayern juca deja pe marea scenă, în vreme ce BVB încă exersa în camera din spate a unei cârciumi.

În anii Republicii de la Weimar (1919-1933) FC Bayern a devenit una dintre adresele renumite în fotbalul german, iar președintele Kurt Landauer una dintre personalitățile conducătoare pe scena cluburilor. Un critic vehement al politicii înguste promovate de conducerea federației. Bavarezii au cerut încă de pe atunci mai multă putere pentru cluburi. Ca să fiu și mai exact: pentru cluburile mari. FC Bayern se certa cu federația în legătură cu cheltuielile pentru jucători, neprezentarea lor la echipa națională și aprobările necesare pentru a putea întâlni echipe profesioniste străine. În acea perioadă, asemenea subiecte încă nu existau în Dortmund.

FC Bayern a rămas o adresă burgheză. În 1925 aniversează 25 de ani de existență la Teatrul German. Walther Bensemann, un apropiat al clubului, fondator și editor al revistei Kicker, a scris următoarele rânduri despre petrecere: “Această seară va rămâne mulți ani în amintirea miilor de participanți, pentru că a oferit celor prezenți – primari, generali, consilieri municipali, industriași, învățați – un contact până acum neobișnuit cu sportul”.

În acești ani clubul devine și unul popular. În revista dedicată celor 25 de ani de existență se afirma că: “Astăzi gândim cu totul altfel și considerăm că sportul este proprietatea comună a tuturor categoriilor sociale. Oricine știe să se comporte decent, muncitor sau student, este binevenit ca sportiv în cadrul clubului nostru”.

La acest moment, BVB rămâne în mare parte necunoscută în afara Westfaliei și nici în Dortmund nu reprezintă mai mult decât clubul unei părți a orașului. Este neclar până și cine este numărul 1 în Dortmund. În comparație cu FC Bayern, Borussia continuă să fie mică și lipsită de importanță. Lumi despărțeau cele două cluburi.

În 1932, când FC Bayern câștigă primul titlu de campioană a Germaniei, BVB joacă în 1. Bezirksliga Dortmund, adică în liga secundă. La începutul sezonului 1933-1934, când sistemul de ligi este mai pronunțat centralizat și este introdusă Gauliga, Borussia nu se numără printre participanți. Abia în 1936 promovează în Gauliga. Acolo va deveni de două ori vicecampioană: 1937-1938 și 1941-1942, dar nu o amenință serios pe Schalke 04.

Borussia atrage pentru prima dată atenția asupra sa, în afara Dortmundului și a Westfaliei, abia în sezonul 1936-1937, adică la 28 de ani de la înființare. Atunci ajunge în sferturile de finală ale Tschammer-Pokal (fosta Cupă a Germaniei). Asta a presupus meciuri cu Hamburger SV, Werder Bremen și Waldhof Mannheim. În plus, acum are și primul jucător de națională în persoana lui August Lenz, dar asta reprezintă mai degrabă o excepție, pentru că BVB este încă în liga secundă când el debutează în națională.

Borussia devine o adresă de nivel național abia după Al Doilea Război Mondial, datorită inclusiv ajutorului primit din partea orașului, a oțelăriei Hoesch și a producătorilor de bere locali. în 1949 bifează prima finală pentru titlul de campioană a Germaniei, în 1956 devine pentru prima dată campioană, titlu pe care și-l apără în 1957 și îl recucerește în 1963. Perioada care începe în 1933 și durează până în 1963, când apare Bundesliga, a reprezentat anii de glorie a cluburilor din bazinul Ruhr-ului, care au câștigat 11 din totalul celor 27 de titluri și au jucat 14 finale.

Și mai departe?

Marele noroc al lui FC Bayern a fost că a rămas pe dinafară la începuturile Bundesligii, fiind obligată doar să privească. Așa s-a putut maturiza o echipă tânără. Apoi, în primul ei sezon de Bundesliga (1965-1966) a terminat pe locul 3 și a câștigat Cupa Germaniei. Un sezon mai târziu a fost cucerită Cupa Cupelor, primul trofeu european. Conducerea lui FC Bayern, din care făceau parte Wilhelm Neudecker și Robert Schwan, a fost mai modernă și mai vizionară decât cea a lui BVB, care nu a știut să obțină foloase viitoare din triumful obținut în 1966 în Cupa Cupelor. În consecință, în cazul lui Borussiei lucrurile au luat-o, sportiv și financiar, pe o pantă descendentă.

Coperta istorie FCB.jpgÎn plus, a contat și situația stadioanelor. Faptul că München a câștigat dreptul de organizare a Olimpiadei din 1972 a fost un dar ceresc pentru FC Bayern. Un stadion modern cu o capacitate de 80.000 de locuri, inclusiv loje VIP, a permis clubului să se adreseze unui “public mai bun”. Curând au sosit atâtea vedete, politicieni, actori, cântăreți, patroni, bancheri și tot felul de reprezentanți ai marilor firme, încât ziarele au început să trimită la meciurile lui FC Bayern și redactori specializați pe domeniile social și monden, pe lângă jurnaliștii sportivi.

Olympiastadion a făcut posibil ca FC Bayern să poată păstra o echipă care între timp devenise alcătuită doar din vedete. Înaintea debutului în noul stadion clubul a trebuit să ia un credit pentru a putea plăti salariile jucătorilor. La meciul contra lui Schalke (despre acel meci am scris → aici) au asistat 80.000 de oameni, ceea ce a asigurat pentru prima dată în istorie încasări de peste 1.000.000 de mărci germane din vânzarea biletelor. Fără acest stadion n-ar fi fost posibilul hattrick-ul reușit în Cupa Campionilor Europeni în perioada 1974-1976. Și pe această performanță s-a clădit mai departe. Dortmund ar fi avut nevoie, înainte și după triumful din 1966 în Cupa Cupelor, de un stadion mai mare. Dar până la Mondialul din 1974 a trebuit să se mulțumească cu Rote Erde. Iar când a apărut noul stadion, juca doar în liga a doua.

În 1979, când Wilhelm Neudecker a abdicat de la FC Bayern, un modernizator stătea deja pregătit în persoana lui Uli Hoeness. Primul modernizator adevărat al Borussiei a fost Reinhard Rauball, care a preluat conducerea clubului în 1979, dar care a rămas în funcție doar până în 1982. BVB a continuat apoi să piardă teren, până la instalarea lui Gerd Niebaum ca președinte. Acesta a început în forță, dar și-a pierdut orientarea din cauza străduinței de a o depăși pe FC Bayern. Ceea ce i-a reușit, în ciuda tuturor reproșilor de natură financiară, a fost transformarea clubului într-o marcă națională și europeană. De aceasta au profitat, normal, cei care i-au urmat. Este uimitor cât de repede și-a revenit clubul sub conducerea lui Reinhard Rauball și a lui Hans-Joachim Watzke. Cred că BVB va rămâne cel mai puternic concurent al lui FC Bayern și în următorii ani.

Aici aș vrea să aduc în discuție un al treilea actor: Schalke 04. BVB și S04 sunt la fel de diferite precum orașele Dortmund și Gelsenkirchen. Dortmund a însemnat întotdeauna mai mult decât cărbune, oțel, bere și muncitori industriali; există și un Dortmund burghez. După Al Doilea Război Mondial BVB a fost mereu acel “club al muncitorilor ceva mai bun”, mai ordonat, mai solid. Schalke a stat adâncit până la gât în scandalul meciurilor trucate din Bundesliga, în timp ce Borussia s-a considerat mai târziu victimă a acestuia. BVB a fost în stare, chiar și după prăbușirea industriei grele, să-și recruteze conducătorii din oraș, din elitele locale, în vreme ce S04 a avut probleme la acest capitol. “Marele modernizator” Günter Eichberg era din Gütersloh (alt oraş din landul Renania de Nord-Westfalia). Iar astăzi Dortmund este oraș universitar și metropolă a prestărilor de servicii. Un oraș nu foarte iubit în altele din bazinul Ruhr-ului, precum Gelsenkirchen, unde transformările au fost mai puțin reușite. În ultimii ani am fost la meciuri și la Dortmund, și la Gelsenkirchen. Sunt lumi complet diferite.

După Al Doilea Război Mondial au trebuit s-o ia de la zero ambele cluburi, sau perioada național-socialismului a afectat în mod diferit cluburile?

FC Bayern a fost afectată considerabil mai puternic, la un nivel superior. Bavarezii au pierdut două persoane importante: președintele Kurt Landauer și antrenorul Richard Dombi (despre Landauer am scris → aici, iar despre Dombi → aici), ambii evrei. La asta se adaugă faptul că, înainte de 1933, printre protectorii clubului se numărau mai mulți comercianți de produse textile evrei.

în cazul Borussiei a fost ucis paznicul Heinrich Czerkus, care aparținea opoziției comuniste. În plus, clubul și-a pierdut terenul și a trebuit să se mute câțiva kilometri, pe stadionul Rote Erde. Acesta a fost prea mare la început pentru BVB. În acea vreme, Rote Erde nu era umplut de un club din Dortmund, ci de Schalke 04, care a jucat aici de nouă ori în fazele finale ale campionatului Germaniei. S04 este campioana unei întregi regiuni. În bazinul Ruhr-ului S04 este indiscutabilul număr 1. Când Schalke 04 a devenit campioană pentru prima oară, jucătorii ei au fost întâmpinați la gara din Dortmund și numele lor au fost înscrise în “Cartea de Aur” a orașului. După Schalke n-a mai urmat mult timp nimic. Borussia Dortmund se găsea la același nivel cu grupări precum Gelsenguß Gelsenkirchen, Alemannia Gelsenkirchen, VfL Altenbögge, Spvg Röhlinghausen, Westfalia Herne și VfL Bochum.

Dar, una peste alta, dezvoltarea lui BVB n-a fost frânată de regimul nazist. În cazul lui FC Bayern a fost altfel – normal – și pentru că era un club mult mai important. Naziștii n-au putut să se împrietenească niciodată cu clubul burghez condus mulți ani de un evreu.

Ce semnificație au atribuit cele două cluburi numelor lor, Borussia, respectiv Bayern? S-a schimbat aceasta de-a lungul timpului?

Prima referire a Borussiei nu este la Prusia, ci la Dortmund, la regiunea Ruhr-ului și la Westfalia. Bavarezii cultivă mai puternic decât BVB folclorul tradițional: Lederhosen (pantaloni tradiționali din piele), vizitele la Oktoberfest etc. FC Bayern are chiar și blazonul Bavariei inclus în stema clubului. Asta reprezintă cu siguranță o forță a clubului: ancorarea puternică în landul Bayern, inclusiv rezonanța cu politica acestuia. FC Bayern are însă și o putere de atracție internațională. Aceasta amintește puțin de FC Barcelona, care este tot o instituție regională, dar care înțelege să lege regionalul cu globalul. Normal că patriotismul bavarez și cel catalan sunt lucruri diferite, dar FC Bayern are sigur mai multe în comun cu FC Barcelona, decât cu Chelsea. Chiar și astfel se poate explica de ce Guardiola i-a preferat pe bavarezi.

Cum a reușit FC Bayern să-și lărgească baza de suporteri în toată Germania, spre deosebire de Borussia, în cazul căreia marea majoritate a fanilor rămâne îngrădită în zona din jurul Dortmundului?

Avansul lui FC Bayern se bazează pe succesele din anii ’70, când cu ajutorul unor jucători ca Beckenbauer, Müller, Maier, Hoeness și Breitner a câștigat de trei ori Cupa Campionilor Europeni. Pe atunci nu se televizau atât de multe meciuri ca astăzi. Fotbalul internațional la nivel de club însemna în Germania mai ales FC Bayern. Bavarezii au devenit reprezentanții cluburilor de fotbal germane la nivel european. Când ei jucau în cupele europene stăteau și cei din regiunea Ruhr-ului în fața televizorului și le țineau pumnii.

Inclusiv eu. Am crescut în apropiere de Dortmund și, puști fiind, am stat în Peluza Nord pe Rote Erde, mai târziu în Südtribune pe Wesfalen. Dar încă îmi amintesc cum am sărit în sus când “Katsche” Schwarzenbeck a marcat contra lui Atletico Madrid cu puțin timp înainte de sfârșitul finalei Cupei Campionilor din 1974, obligând la rejucare.

A mai contat și faptul că 1972 și 1974 au fost cei mai de succes ani ai naționalei Germaniei. Iar bavarezii erau puternic reprezentați în acea echipă. În finala Mondialului din “74 bavarezii au avut șase titulari: Maier, Breitner, Hoeness, Beckenbauer, Schwarzenbeck și Müller. Golurile au fost marcate de Breitner și de Müller, iar un alt erou al meciului a fost un alt bavarez, portarul Sepp Maier.

Dar și BVB și-a putut extinde baza de suporteri. O bornă importantă din acest punct de vedere a fost cu certitudine câștigarea Cupei Germaniei în 1989. Astăzi găsești fani BVB în toată țara, dar nu la fel de mulți ca în cazul lui FC Bayern. Pe de altă parte, procentul celor care merg pe stadion și care sunt originari din oraș sau din împrejurimile acestuia este mai ridicat la Dortmund decât la FC Bayern. O explicație este și faptul că actualul stadion al bavarezilor este amplasat la marginea orașului, în imediata apropiere a unei autostrăzi. Se spune că în interiorul orașului München sunt mai populari rivalii de la TSV 1860, dar nu cred că este adevărat. Sigur este că de-a lungul și de-a latul landului  FC Bayern este mai bine ancorată decât TSV. Și la o medie de 60.000 de spectatori cei mai mulți fani ai lui FC Bayern vin din marginile orașului și din regiunea înconjurătoare.

Din punctul dumneavoastră de vedere, care este cea mai bună echipă din istoria lui FC Bayern? Și care este Generația de Aur a Borussiei Dortmund?

În cazul lui FC Bayern e relativ ușor de răspuns: echipa care în anii ’70 a câștigat de trei ori la rând Cupa Campionilor Europeni. Urmașii acelor fotbaliști n-au reușit să se mențină la același nivel. De atunci a mai existat un singur triumf al bavarezilor în întrecerea-regină (2001) și o serie de finale pierdute: 1982, 1987, 1999, 2010, 2012. Cele mai multe dinte aceste finale au fost pierdute nefericit.

Trebuie spus însă că de la transformarea competiției în Liga Campionilor a devenit mult mai greu să câștigi trofeul. Înainte aveai de a face doar cu campioanele Spaniei, Italiei și Angliei, astăzi trebuie să lupți și cu vicecampioanele, cu locurile 3 și uneori cu locurile 4 din aceste țări. Există un motiv pentru care nici o echipă nu a reușit să-și apere trofeul în Liga Campionilor. Serii precum cele bifate de Real Madrid (de cinci ori la rând), Ajax Amsterdam (de trei ori la rând) și FC Bayern (de trei ori la rând) nu mai sunt posibile.

În ceea ce privește Borussia, e mai greu de dat un răspuns clar. A fost echipa care a câștigat campionatul în 1956 și în 1957 cu același unsprezece. A fost apoi echipa care în 1966 a reușit să câștige Cupa Cupelor, primul triumf german în Europa. A fost și echipa care a câștigat campionatul în 1995 și în 1996 și care în 1997 a adus primul triumf german în Liga Campionilor, taman pe Olympiastadion din München. Și în sfârșit echipa actuală, care nu numai că a câștigat de două ori campionatul și o dată cupa, dar a și entuziasmat prin fotbalul practicat. Doar de titlul câștigat în 2002 nu mai pare nimeni să-și amintească cu plăcere. Prețul a fost prea mare, pentru că s-a riscat insolvența.

surse foto: vebidoo.de, werkstatt-verlag.de

41 comentarii la “BVB vs. FCB >> doi rivali, tot atâtea istorii, același istoric: Dietrich Schulze-Marmeling

 1. Catalin, meriti numai laude, mersi pentru astfel de articole, l-am salvat si o sa il mai citesc.
  Nu stiu daca are legatura cu articolul, si imi cer scuze pentru asta, dar am sa pun un link catre ceva ce tot timpul o sa imi ridice blana pe spate (http://www.youtube.com/watch?v=NDCiNGYfhPY).
  Parca Uli Hoeness zicea, ca acolo unde Bayern este de nivel mondial, Dortmund sunt de nivel regional (un fel de traducere).

 2. am citit o declaratie a lui hoeness pe goal.com unde spune ca numarul suporterilor membi a lui bayern e intr-o continua crestere si inca o data e pusa in fata regula de 50+1 (clubs are required to have at least 51% fan ownership)
  vreau sa va intreb daca acesti suporteri cotizeaza cu o suma de bani si daca au putere de decizie?

 3. Bună dimineața! În sfârșit, o zi liberă după o haotizantă săptămână de muncă.

  În primul rând, mulțumesc pentru aprecieri.

  În al doilea rând:

  @Vlad Răzvan Pîrvu
  Prefer să nu preiei integral articolul, ci să faci o trimitere de pe blogul tău aici.

  @Axxter
  Da, așa a spus Hoeness. Deocamdată are dreptate.

  @Raz
  Întotdeauna suntem bucuroși de oaspeți.

  @Liviu
  Eu sunt membru cotizant de 3 ani. În funcție de vârstă, valorea contribuției anuale este:

  * 30 de euro (pentru persoanele minore și pentru cele trecute de 65 de ani)
  * 40 de euro (pentru persoanele majore în vârstă de până la 25 de ani)
  * 60 de euro (pentru persoanele majore în vârstă de 25-64 de ani)

  Din aceste sume se scad 10 euro, dacă nu vrei să primești înaintea fiecărui meci de Bundesliga disputat acasă revista oficială a clubului (Bayern Magazin).

  Da, membri cotizanți au putere de decizie: din trei în trei ani, cu ocazia adunării generale, ei aleg prin vot prezidiul FC Bayern München e.V., care este clubul-mamă și acționarul majoritar al FC Bayern München A.G., și acceptă sau resping raportul de activitate stagional prezentat de membrii prezidiului. Au dreptul de participa la adunările clubului și dreptul de a alege și de a fi aleși în prezidiu.

  • Imi pare rau de Thiago, dar mijlocul lui Bayern e cu Schweini si Javi pe partea defensiva. Se simte fantastic de mult ca lipsesc Dante din aparare, Neuer din poarta si mult de tot Ribery pe banda dar Shaqiri a jucat bine in spatele varfului.

 4. se vede clar ca depindem mai mult de ribery decit de guardiola si schimbarile pe care le-a facut in seara asta mi se par complet irationale
  sa nu-l joci pe madzukic virf impins e o prostie si thiago ca inchizator nu e ceva
  promitator,avem nevoie de ca gustavo sau martinez in acea zona
  deja ii duc dorul lui heynckess,batrinul ne mai aducea odata tripla

 5. Un meci oribil pt van buyten.
  Sper sa nu-l mai vedem decat in jocuri fara miza.
  Portarul a fost decent, tinand cont cine este.
  Thiago este inca in perioada de acomodare…insa nici nu se pune problema sa-l scoata pe javi de la mijloc.
  Javi e din alta galaxie…ma refer strict la faza defensiva
  Un plus pt robben!
  Nu exista scuze pt aceasta infrangere.
  Greselile pe faza defensiva si lipsa de agresivitate in recuperarea balonului au fost absolut impardonabile

  • Nu exista scuze. Meciul a fost pierdut de Guardiola.
   A jucat jucatori care nu stiu ce e cu ei acolo gen Thiago pe rol defensiv.
   Trebuia sa incepem cu Dante fie si doar pt o repriza, la fel cu Schweini si Martinez.
   A lipsit complet componenta defensiva a echipei si asta s-a vazut in aparare unde Daniela si Boateng nu au fost siguri iar la mijloc nu am castigat mai nici un duel aerian sau fizic 1-la-1 in timp ce Manzu nu a fost jucat mai deloc.

 6. Mdaaaaa…….avem de lucru………….desi eu cred ca-s zapaciti putin jucatorii din cauza multelor improvizatii din amicale…………..plus lipsa a 2 oameni de baza care s-a vazut…………de fapt 3 cu dante……………….thiago a fost introdus prea repede in primul 11, inainte de acomodare……………daca mai tinem cont de faptul ca primul gol l-am luat aiurea din greseala de portar, inca un gol iar aiurea din cauza lui van buyten intre timp ce jerome era faultat, si am mai luat un gol din offsaid, putem zice ca am avut si ghinion………..hmmmmmmmmmmm………..oricum………..este de lucru in ceea ce priveste gasirea locurilor potrivite pentru fiecare jucator…………si sper ca pep sa gaseasca cat de repede locul pentru fiecare………….vestea buna este ca va fi un campionat tare………..eu asa zic………..sa vedem cum stau si schalke si leverkusen……………..borussia nu este deloc slabita…………..este motivata, e buna…………sa nu uitam ca asta ne-a facut si pe noi mai tari…………..insa supercupa europei chiar nu am chef sa o pierdem din cauza cautarilor si improvizatiilor…………

  • Sau noroc..la Lewandowski n-a fost offside sau cel putin asa imi zic ochii mei.Chestia cu Jerome….parca era acel placaj,nu?Nu e cam aceiasi chestie pe care a facut-o Muller cu Barcelona?Mie mi se pare o miscare inteligenta si sincer nu mi se pare fault ..daca e vorba de acel ‘placaj’.Puteati sa luati si mai multe oricum…Daca Aubameyang era de la inceput pe teren,cred ca facea ravagii cu Buyten care e mult,mult prea incet.Doar pentru cultura generala ca sa nu fiu insultat pentru ca fac afirmatii nefondate..”New Dortmund signing, Aubameyang ran 30 metres in 3.7 seconds, almost a second faster than Usain Bolt.”.Asta a fost dupa un meci amical..nu mai stiu exact care,dar sunt video-uri pe youtube.

   • Raz, stai linistit, BVB nu a jucat mare lucru iar Bayern a jucat prost rau pe faza defensiva si la jocul fizic face cei 4 oameni care dadeau stabilitate.

    Van Buyten putea linistit sa joace acolo cu brio dar langa Dante si cu Javi si Schweini/Gustavo in fata si Ribery pe banda ajuncand la jocul defensiv si nu ar fi miscat nimeni de la BVB pe langa el. Faptul ca a cedat el a fost doar chestie de noroc ca s-au nimerit mai multe atacuri pe partea lui si nu la Boateng care e la acelasi nivel sau mai slab. Pana una-alta Daniela l-a dominat clar pe viitorul nostru jucator, Lewa.

    • Am vazut meciuri diferete atunci.Dortmund a ucis Munich-ul din punct de vedere tactic.Klopp a abordat tactica corecta,fotbal eficient si nu spectaculos.Borussia a aratat mai mult decat credeti voi,a aratat entuziasm si o abilitate fantastica de respectare a vorbelor unui antrenor genial.Daca jucam asa tot sezonul,ceea ce nu se va intampla pentru ca nu intalnim Bayern in fiecare etapa…concluzia o tragi tu

     • Haha, nu e nevoie sa te superi atat de tare ca anul trecut ati castigat si voi titlul de Borussialoserkusen cu un sezon de locuri 2 aka primii dintre pierzatori.
      Acum Germania are 3 echipe care si-au castigat numele asta :-)

   • Eu zic ca ai dreptul la opinie asa cum are fiecare…nu e normal sa incerci sa impui o parere altuia…parerea mea e a mea…iar a ta e a ta…asa cum eu sunt eu, iar tu esti tu…nu sunt o autoritate in fotbal si la fel nici tu, deci chiar nu trebuie sa iei in seama ce spun eu, cum nici eu nu iau in seama ce spui tu…nu ma cert nici cu ai mei pentru pareri diferite dar apoi cu altii de dinafara…nu avem aici nici un interes sa adunam mai multi fani, ca oricum nu putem face nici noi rost de bilete la meciuri…cu cat suntem mai putini avem mai multe sanse sa prindem bilete…deci ne bucuram de oricine care nu e co-interesat…cel mai important pentru un suporter este sa se mandreasca cu echipa lui cand aceasta pierde…cand are greutati….cand e pe un drum gresit….cand pierde cu 11-1 sau chiar si mai grav….cand se zbate sa ramana in prima Liga, chiar cand retrogradeaza…..cand e in faliment……la momentele astea se numara oamenii…..ca la bine fiecare se inghesuie……..va imbratisez pe toti……..pe unii de bucurie ca suntem in aceeasi familie…….pe altii de bucurie ca nu imi sunt rivali la procurarea de bilete…….

 7. Am început meciul fără 5 titulari obligatorii (Neuer, Dante, Schweinsteiger, Ribéry, Götze) și l-am terminat fără 3. În condițiile astea, n-am jucat rău. Oricui i se întâmplă să prindă o zi mai proastă (Van Buyten), iar momentele de zăpăceală din jocul echipei sunt absolut normale în acest punct al sezonului (Guardiola = antrenor nou).

  • Pe mine, m-a dezanagit guardiola, aparare varza, thiago nu poate juca faza de aparare, cum sa-l pui sa josce in fata apararii, are picioare scurte, el e numar 10, atat. Schweini rezerva? Martinez unde e? Daniela e pensionar, e bun de rezerva, ce face pep, il revitalizeaza? Mi-e dor de Jupp. De ce se fac improvizatii intr-o echipa care a castigat tot? Cine a mai pomenit ca o echipa nemteasca sa joace cu 9 fals? Sau sa joace 3-1-1-3-1-1 sau ce dracu au jucat? Sunt dezamagit, sper sa fie accident, ca daca joaca tot asa, bayern nu mai e bayern!

   • spui ca am inceput meciul fara „nu stiu cati” titulari….nu tine….
    acum, mai mult ca oricand, avem BANCA DE REZERVE
    sa-si faca treaba!
    se tot vorbea despre rotatie….(nu declara si sammer ca ar trebui sa uitam de ideea de titular 100%?)
    corect. Guardiola este antrenor nou si trebuie sa fim rabdatori

    INSA tragand linie dupa meciul de aseara remarc urmatoarele:

    – dl. guardiola a pregatit prost meciul. atat ca prim 11, cat si ca strategie. Ai nostri au parut in multe momente dezorientati total
    – dl guardiola a reactionat foarte prost in timpul meciului…. schimbarile au fost neinspirate
    – nu inteleg din ce motiv, pe de o parte, semnam cu pusti de 23 ani(kirchhoff), iar pe de alta, folosim un bosorog care viseaza doar la „pensie”. Pt mine nu exista contra-argument la asa ceva

    Desi este doar un prim meci….aseara klopp l-a prins cu pantalonii in vine pe dl guardiola si i-a aratat cum sta treaba

    e mult de munca….sper sa aiba maiestrie si timp

    inchei cu un fragment „tulburator” din declaratiile lui pep de dupa meci
    „They won. I am not here to analyse which team played better today. I am happy with our performance, we played well,” the 42-year-old told reporters after the match.

    • Cred ca declaratia lui Pep a fost ok. A spus dinainte de meci ca nu exista scuze pt pierderea meciului deci isi asuma rezultatul. Mai departe e de datoria lui sa corecteze problemele.

     In schimb, sunt total de acord cu tine legat de Kirchoff care trebuie jucat in luicul Danielei chiar daca o sa faca si el greseli.

     Cred ca ar fi trebuit sa vedem ceva de genul Starke – Lahm, Boateng, Dante (Kirchoff 45), Alaba – Martinez – Gustavo (Schweinsteiger 45) – Robben, Shaqiri (Thiago 45), Mueller – Mandzukic

     E foarte bine ca am pierdut meciul asta pt ca ii da lui Guardiola un semnal de alarma legat de faptul ca Bundesliga are si o componenta mare fizica pentru defensiva care nu merge inlocuita cu 70% posesie. Aceasta a lipsit complet odata cu Dante, Schweini si Javi plus Ribery care fugea mult pe jocul defensiv fata de ce au aratat Shaqiri, Kroos si Robben. Este un fel de meciul cu Bate pt Jupp.

     • Nu au fost inspirate schimbarile si a pierdut un trofeu care putea sa fie in vitrina clubului. Avem in fata un an cu 6 tofee posibile din care au mai ramas 5. Realist vorbind, nu cred ca s-ar supara nici unul din noi daca rateaza 5 dar ia UCL. Cred ca exact la fel, daca anul asta luam doar cupa si campionataul iar la anul urecheata iar o sa-l ridicam toti in slavi. Concluzia: conteaza prea putin trofeele astea mici fata de satisfactiile urecheata la care visam :-)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s