Sursele mele de informație

În ianuarie v-am întrebat de unde vă luați informațiile despre FC Bayern. Mulțumindu-le celor care au răspuns atunci, recunosc că Dan avea dreptate să-mi atragă atenția că rămăsesem dator eu însumi cu menționarea propriilor surse. O fac acum, precizând din capul locului că nu e cazul să vă așteptați la cine știe ce surprize.

Accesez cât de des pot blogurile suporterilor și site-urile mass-media listate pe coloana din dreapta a acestui blog. Din moment ce le-am pus acolo, înseamnă că merită răsfoite, din punctul meu de vedere.

Or merita ele răsfoite, dar asta nu înseamnă că informațiile pe care le oferă trebuie înghițite pe nemestecate. Așa cum scriam în ianuarie, sursele se pot împărți după mai multe criterii, iar cel mai important este încrederea pe care o inspiră.

Exemplu: Site-ul oficial al lui FC Bayern oferă informații pe care poți pune bază, dar problema e alta: nu afli tot, ci doar ce vrea clubul să afli. FC Bayern va încerca să ascundă sau să minimalizeze un scandal și nu va recunoaște că negociază un transfer; te va anunța doar după ce jucătorul sau antrenorul dorit a semnat deja contractul. La polul opus, Bild exagerează de foarte multe ori, uneori dă nasol cu oiștea-n gard, dar cazurile în care are dreptate nu-s neapărat puține; nesuferitul tabloid a anunțat primul transferul lui Martínez și detaliile angajamentului lui Guardiola. Hoeness nu-l prea halește, acuzându-l că minte și că urmărește doar senzaționalul. Adevărul e că-l deranjează ziariștii care află din când în când și ceea ce el ar vrea să rămână secret.

Prin urmare, nu iau automat de bune nici ce zice FC Bayern, nici ce zice Bild. Între aceste două “extreme ale încrederii” există celelalte surse, la care apelez de fiecare dată când e vorba de un transfer sau de un scandal. Nu cred orbește în principiul conform căruia adevărul se află întotdeauna la mijloc, dar de multe ori e mai probabil ca adevărul să joace fundaș, închizător sau mijlocaș ofensiv, decât portar sau vârf împins.

Sursele mai pot fi împărțite și în funcție de felul informației pe care o oferă: statistică, tactică, întâmplări mai puțin “matematice”. Și pentru că în ianuarie spuneam că o informație trebuie verificată din trei surse, provocându-vă să le enumerați pe cele mai de încredere pentru voi, iată ce-aș alege eu, dacă aș fi obligat să accesez zilnic doar trei site-uri din fiecare categorie:

Pentru statistică: twitter.com/OptaFranz, bundesliga.de, whoscored.com

Pentru tactică: spielverlagerung.de, bundesliga.de, kicker.de

Pentru restul: spox.com, sueddeutsche.de, bild.de

Există instrumente auxiliare care mă ajută să caut și să găsesc rapid tot felul de interpretări despre o anumită informație publicată de sursele care produc conținut propriu: folosesc newsnow.co.uk și contul personal de Twitter, pe care urmăresc tot ce mă interesează.

Reclame

2 comentarii la “Sursele mele de informație

  1. am fost absent la discuțiile din ianuarie, citesc destul de mult și încerc să rămân informat cu ajutorul twitterului, ziarelor si diferite bloguri/siteuri de profil.

    o mare parte din surse :
    bundesliga.de, bayernzone.com, bundesliga.com, kicker.de, bild.de, bundesligafanatic.com, bayernforum.com și bineînțeles site-ul oficial al lui FCBayern

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s