Otto Jaworski și meciul vieții lui. Rezerva care a pus în pericol blatul propriei echipe

Ce șanse sunt ca tu să marchezi cinci goluri în două meciuri, dar echipa ta să nu câștige nici unul dintre ele? Să recunoaștem că minime, oricum ai împărți cele cinci reușite: nici una în prima partidă și cinci în a doua, una cu patru sau două cu trei. Nu te poți împiedica să gândești că cineva ți-a jucat un renghi. Ghinionul sau… altcineva.

Socoteala lui Cajkovski…

În sezonul 1963-1964 FC Bayern își propusese să ajungă în Bundesliga. Pentru asta trebuia să ocupe unul din primele două locuri în Regionalliga Süd și să câștige apoi una din cele două grupe de promovare. Cu două etape înainte de sfârșitul stagiunii în RLS, ai noștri erau pe 2, la un punct în spatele liderului. Și acolo trebuiau să rămână, potrivit calculelor antrenorului Zlatko Cajkovski, care dorea să evite în grupa de promovare campioana Regionalliga West, Alemannia Aachen.

Prin urmare, pe 24 mai 1964, în meciul de pe teren propriu cu TSG Ulm 46 din penultima rundă iugoslavul aliniază o echipă cu mai multe rezerve. Ca planul să nu-i fie pus în pericol, Cajkovski își ia o măsură de siguranță suplimentară, explicându-le căpitanului Adolf Kunstwadl și altor doi fotbaliști de ce este bine ca oaspeții să plece acasă cu ambele puncte. Din acest moment, se părea că nimic nu mai putea încurca sforile trase de antrenorul poreclit “Chiștoc”.

Nu s-a potrivit cu foamea lui Jaworski…

Otto JaworskiNumai că împotriva lui Ulm a jucat și Otto Jaworski (foto dreapta; sursa foto: hood.de), un atacant care încă nu împlinise 23 de ani, în mod normal eternă rezervă, pentru că schimbările în timpul partidelor nu erau permise pe vremea aceea. Jaworski bifase primul meci de campionat pentru noi cu doar o etapă în urmă, la eșecul cu FC Bayern Hof (0:1), rezultat din cauza căruia pierdusem primul loc în clasament. Nu impresionase și, prin urmare, cine se aștepta la ce avea să urmeze?

Pentru că Jaworski a făcut cel mai bun meci din scurta lui carieră la FC Bayern tocmai cu Ulm! A deschis scorul în minutul 44, a făcut 2:0 în minutul 48 și a marcat pentru 4:3 în minutul 68, după ce oaspeții conduseseră până nu demult cu 3:2! Evoluția lui senzațională l-a obligat pe antrenorul Zlatko Cajkovski să recurgă la măsuri de criză, după cum povestește Dietrich Schulze-Marmeling în cartea «Die Bayern. Die Geschichte des Rekordmeisters»:

Inițial, doar căpitanul Kunstwadl și alți doi jucători cunoașteau aranjamentul, dar neașteptata foame de gol a lui Jaworski a făcut necesară și înștiințarea altora. După ce Jaworski a marcat golul de 4:3, au fost anunțați și alți fotbaliști ai lui FC Bayern, astfel încât oaspeții să poată câștiga în minutele rămase.

În cele din urmă, meciul a avut deznodământul dorit de antrenorul nostru: Ulm a câștigat cu 6:4 (caseta tehnică → aici), nouă din totalul celor zece goluri marcându-se după pauză! Jaworski, jucătorul lui FC Bayern care era să saboteze blatul propriei echipe, a înscris de două ori și în ultima etapă,  la 3:3 cu Neu-Isenburg, a mai bifat două partide pentru noi fără să marcheze, a mai tocit banca noastră de rezerve încă un sezon și și-a încheiat cariera la modestele TSG Zweibrücken și TuS Neuendorf.

Și nici cu… socoteala lui Cajkovski!

E adevărat că meciul cu Ulm s-a încheiat așa cum dorise Zlatko Cajkovski, dar restul planului său s-a dovedit falimentar. Deși a terminat Regionalliga Süd pe locul 2 și a evitat-o pe Alemannia Aachen în grupa de promovare, FC Bayern a ratat la mustață intrarea în Bundesliga, clasându-se la un singur punct în spatele fericitei Borussia Neunkirchen. Apropo: nici Alemannia, cea de care se temea antrenorul nostru, n-a promovat atunci, jucând slab în cealaltă grupă.

De promovat, aveam s-o facem un an mai târziu. Cu același antrenor, dar fără aranjamente. Următoarea partidă cu Ulm, care nu ne-a mai învins de la acel 4:6, a arătat complet diferit. I-am bătut cu 9:1, făcându-le ce ne făcuseră și ei, adică dându-le șase goluri după pauză. Un anume Gerd Müller, un puști de nici 20 de ani recent transferat, a făcut spectacol mai ceva ca “ghinionistul” Otto Jaworski, marcând nu trei, ci patru goluri.

Morala

Meciul cu Ulm nu a fost primul și nici singurul în care FC Bayern a primit 6 goluri, dar este printre foarte puținele în care am încasat 6 boabe într-o repriză. Mai exact, al doilea de atunci încoace, dacă am căutat suficient de atent. De pe 24 mai 1964 am mai pățit așa ceva doar pe 20 octombrie 1973, într-un 4:7 pe bune cu Kaiserslautern, după ce aveam 3:1 la pauză. Concluzia: dacă se va mai întâmpla ca adversarii să ne dea șase într-o repriză, puteți închide televizorul. E clar că vom pierde. Cu sau fără blat.

__________________________________________________________________________

Articol cu subiect asemănător:

Onoarea pierde uneori meciul cu invidia. Noncombatul de la Braunschweig. 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s