Miracolul de pe Giuseppe Meazza: întâia victorie fabuloasă a lui FC Bayern în Italia

Cu 24 de ani în urmă FC Bayern a făcut unul dintre cele mai bune meciuri pe pământ italian. În optimile de finală ale defunctei Cupe UEFA, ai noștri au trebuit să dea piept cu Inter Milano.

Preambul: un căpitan care nu prea credea în subordonații lui

Câteva luni mai devreme, echipa pierduse titlul în Germania, după trei triumfuri consecutive. Insuccesul l-a determinat pe antrenorul Jupp Heynckes să recurgă la marea curățenie. Considerând că are nevoie de sânge proaspăt, “Osram” s-a despărțit de șase internaționali, printre care portarul Jean-Marie Pfaff, mijlocașul Lothar Matthäus, cel mai bun marcator al bavarezilor în sezonul precedent, și fundașul Andreas Brehme. Ultimii doi au fost vânduți taman la Inter, unde s-au integrat de minune. În locul lor, au fost aduși fotbaliști mai tineri precum mijlocașul Olaf Thon sau fundașii Stefan Reuter și Roland Grahammer. Neîncrezător în calitatea noului lot, căpitanul Klaus Augenthaler a pariat 2.000 de mărci contra managerului Uli Hoeness, căruia i-a spus că noua trupă “nu va putea niciodată să câștige campionatul”. Avea să fie bun de plată…

Turul: suntem ascultați cu urechea

Pe 23 noiembrie, la München, Inter predă o lecție de fotbal, Aldo Serena (60) și Nicola Berti (71) distrându-se cu defensiva noastră (rezumat video). În schimb, FC Bayern nu a pus probleme serioase apărării adverse peticite cu un anume Corrado Verdelli, care jucase în Serie C cu doar câteva luni înainte și care se afla doar la al doilea meci pentru nerazzurri. Se termină 2:0 pentru italienii lui Giovanni Trapattoni iar presa germană scrie malițios că “cei mai buni germani de pe teren au jucat la oaspeți: Brehme și Matthäus”. Augenthaler afirmă că șansele de calificare sunt de una la o sută, dar Heynckes nu renunță: “Vă promit că echipa se va reabilita la Milano”.

Returul: cei mai buni germani sunt tot la oaspeți

Presa italiană consideră că Inter e calificată și alocă spații mai ample derby-ului cu AC Milan, care bătea la ușă, decât “formalității” cu FC Bayern. Numai că partida din 7 decembrie, de pe Meazza, seamănă mult cu prima manșă: oaspeții joacă mai bine. În plus, au și noroc: accidentarea lui Brehme bulversează apărarea gazdelor, care încasează trei goluri în opt minute (Wohlfarth 33, Augenthaler 37, Wegmann 41). Șansa nu este însă singura explicație a reușitelor bavareze. A mai contat și curajul lui Heynckes, care, neavând nimic de pierdut, ci doar de câștigat, a aruncat în luptă trei atacanți, în vreme ce Trapattoni, neavând nimic de câștigat, ci numai de pierdut, a jucat ca în tur, cu un singur atacant: Aldo Serena, care reduce diferența înaintea pauzei. Și totuși, tactica precaută a lui Inter se putea dovedi suficientă, dacă în repriza secundă Raimond Aumann n-ar fi făcut minuni în fața atacurilor italienilor. Cert este că s-a terminat 3:1 (caseta meciului) și ne-am calificat,  obligând presa germană să se repete parțial: “Cei mai buni germani de pe teren au fost tot la oaspeți: Augenthaler și Aumann”.

Ce am învățat din acest meci? Că FC Bayern încă nu e în stare să păstreze un avantaj de trei goluri la Milano. (Klaus Augenthaler, ironic și ușor arogant)

Dincolo de șansă, adevărul este că FC Bayern a făcut totul pentru a câștiga, în timp ce Inter nu a făcut nimic. (Karl-Heinz Rummenigge, fost jucător al ambelor echipe)

Post-scriptum: am așteptat 21 de ani și o zi pentru a doua mare victorie în Peninsulă

E drept, înaintea acestei partide mai câștigasem o dată în Italia (2:1 cu AS Roma, 1985, Cupa Cupelor), dar acea victorie nu a avut nimic miraculos, calificarea fiind rezolvată în bună măsură prin victoria cu 2:0 în turul disputat la München. Abia pe 8 decembrie 2009 am mai reușit ce-am reușit atunci cu Inter: un 4:1 cu Juve la Torino, într-un moment în care, ca și în 7 decembrie 1988, păream morți și îngropați.

Reclame

2 comentarii la “Miracolul de pe Giuseppe Meazza: întâia victorie fabuloasă a lui FC Bayern în Italia

 1. Şi ce gol dăduse Berti în tur… Încă se vorbeşte de el la Milano :))

  Măcar am învins în derby, patru zile mai târziu, iar la finalul sezonului, Inter a câştigat campionatul, stabilind mai multe recorduri încă în picioare :)

 2. Hihi, Berti a jucat un sezon si la Spurs, cel in care am luat Carling Cup cu ex-goonerul George Graham pe post de manager. Nu mi-aduc aminte sa fi facut mari ravagii pe teren sau sa fi inscris goluri asemanatoare cu cel de la Muenchen, dar legacy-ul sau ramane in materie de cantece, si azi se canta:
  „My name is Nicola Berti
  I’m aged around thirty
  I come from a team in Milan – Inter!
  When I walk down the street
  All the people I meet
  They say, Hey gorgeous, what’s your name
  My name’s Nicola Berti”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s