Richard Dombi. El ne-a dus unde nu mai fusesem niciodată: în fruntea Germaniei

20 mai 1909: Wiener Athletiksport Club (W.A.C.) o învinge pe FC Sunderland cu 2:1 și devine prima echipă din Europa continentală care se impune în fața unei reprezentante a fotbalului profesionist din Anglia. Autorul golului victoriei, cel care a transformat o zi obișnuită într-una istorică, răspunde la numele de Richard Kohn. În aceeași perioadă, lui FC Bayern îi merge infinit mai prost în întâlnirile cu insularii: 0:8 cu formația de amatori The Pirates (1908) și 0:7 cu profesioniștii de la Blackburn Rovers (1910), de exemplu.

25 martie 1912: Wiener Association Football Club (W.A.F.) joacă un amical cu FC Bayern (3:2) și se vede condusă cu 1:0 înainte de a egala prin acțiunea individuală a unui atacant despre care cotidianul Neue Wiener Tageblatt scria că “a pornit pe cont propriu spre poarta oaspeților și a ținut mingea cât a dorit, până când a considerat că sosise momentul oportun să o plaseze cu un șut puternic și precis în plasă”. Fotbalistul descris de pasajul citat în cartea «Der FC Bayern und seine Juden» era un anume Richard Kohn.

Coincidență?

27 februarie 1900: din nemulțumirea unor fotbaliști membri ai unui club de gimnastică din München se naște FC Bayern. Ce șanse erau ca această echipă să câștige primul ei titlu de campioană a Germaniei având pe bancă un antrenor apărut pe lume în aceeași zi? 27 februarie 1888: se naşte la Viena Richard Kohn, care urma să devină mai cunoscut nu sub numele original, evreiesc, ci sub cel de Dombi (Mica eminență), inițial o poreclă primită pe când evolua la MTK Budapesta, datorită staturii deloc impunătoare și viziunii din timpul meciurilor. La marea formaţie ungară din deceniul doi al secolului trecut traversează cea mai bună perioadă a carierei de fotbalist şi se “îmbibă” cu filosofia celebrului antrenor englez James Hogan, propăvăduitorul unui stil de joc cursiv, “din prima”, ofensiv.

Primul pentru toți

Pus pe șotii, destinul nu s-a mulțumit cu acea simplă coincidență referitoare la ziua de naștere. Richard Kohn sau Dombi, spuneți-i cum vreți, se apucase de antrenorat cu ani buni înainte de a o prelua pe FC Bayern, trecând inclusiv pe la Hertha Berlin, TSV 1860 și chiar Barcelona, dar nu câștigase niciodată un titlu de campion național. Ghinionul s-a spart în 1932; după doi ani de colaborare, victoria din finala campionatului Germaniei (2:0 cu Eintracht Frankfurt) a reprezentat primul mare trofeu atât pentru die Roten, cât și pentru tehnicianul lor.

Din păcate, ascensiunea regimului nazist l-a făcut pe antrenorul evreu să părăsească Germania la 12 luni după acest triumf. Ultima echipă la care a activat înainte să moară (16 iunie 1963) a fost Feyenoord, pe care a condus-o spre două titluri naționale (1936, 1938). Dombi este și astăzi venerat la Rotterdam, poate mai mult decât la München. “El a fost cel care a învățat-o pe Feyenoord să joace fotbal. Parcă ne-a fost trimis din ceruri”, stă scris într-o cronică a clubului olandez, citată în «Die Bayern. Die Geschichte des Rekordmeisters».

Tiki-taka!

“Dombi a fost un antrenor excelent, cu o sută de ani înaintea timpului său”, este convins Cor van der Gijp, un fost atacant al lui Feyenoord. Nu-i exclus să credeți că laudele sunt exagerate, dar ascultați cuvintele celui ridicat în slăvi, redate de Dietrich Schulze-Marmeling în cartea amintită mai sus:

Pentru mine cel mai mult contează ca antrenamentul cu mingea să semene cât mai mult cu un meci real. Le permit jucătorilor să lovească cu capul sau să pună stop doar în condiții extreme, precum cele dintr-o partidă oficială. Există  fotbaliști care au un minunat control al balonului, atâta timp cât nu sunt atacați. Într-un meci adevărat însă, respectivii dau greș de cele mai multe ori, în ciuda tuturor calităților tehnice.

Și pentru că tot e la modă zvonul despre sosirea lui Guardiola la FC Bayern în 2013, iată cum descria Kicker (via Dietrich Schulze-Marmeling: «Der FC Bayern und seine Juden») jocul bavarezilor sub comanda lui Dombi în finala câștigată cu Eintracht Frankfurt la Nürnberg:

Nici vorbă de-un sistem de joc care presupune mereu aceleași scheme, aceleași metode. Când mingea e la Rohr, la Schmid II sau la Bergmaier, adversarii nu știu ce urmează să se întâmple. De știut, n-o știu prea bine nici colegii lor, dar toți se așează astfel încât să poată primi o eventuală pasă într-o situație în care să poată avansa periculos spre cealaltă poartă. Iar cine a pasat nu rămâne pe loc, ci își caută imediat o nouă poziție favorabilă pe teren.

Tiki-taka, ce să mai! :), ca să încheiem povestea lui Richard Dombi. Primul antrenor care ne-a făcut campioni ai Germaniei, un antrenor fără al cărui ajutor cine știe când am fi avut-o pe Viktoria…

surse fotofeyenoordgeschiedenis.netlunaticnews.nl

Reclame

10 comentarii la “Richard Dombi. El ne-a dus unde nu mai fusesem niciodată: în fruntea Germaniei

  • Șezi blând :), că nu se face. Tatăl (=impresarul) lui Robben a exclus varianta plecării. ProSport are întârziere, pentru că cea mai proaspătă veste este că ne interesează Mandzukic, pe care l-am putea lua pe 12-15 milioane.

 1. ceea ce cata realizeaza cu aceste articole este absolut fabulos
  Aflam lucuri fabuloase despre inceputurile lui fc bayern
  Ne culturalizezi si ITI MULTUMESC pentru TOT

 2. originalitate,stil si maiestrie
  bv Catalin inca o data pentru asemenea articole si intr-adevar,ne culturalizeaza,cum a spus-o Dan
  iti urez din suflet sanatate,rabdare si timp liber ca sa scrii in continuare asemenea articole splendide

 3. Daca nu-l luam nici pe Javi Martinez… Umblam numai dupa chilipiruri in timp ce afirmam pe unde putem ca suntem cel mai bogat club din Europa vom avea un nou sezon la limita, in care banca de rezerve va fi ca sa iasa jucatorii la numar.

   • Daca introducem in ecuatie si faptul ca ne rezolva doua posturi problematice (fundas central si mijlocas central defensiv, unde il avem doar pe gustavo) da. Pe langa asta, am inteles ca suma de 40 de milioane era fixata pentru contracandidate, pe care bilbao nu doreste sa le intareasca. Cu noi s-ar negocia intre 20 si 30 de milioane. Mi se pare rezonabil pentru un jucator cu perspective importante.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s