Beckenbauer la FC Bayern: ceilalți trei

Pe Franz îl știți, n-are rost să pierdem vremea cu el. “Cel mai renumit german de după Al Doilea Război Mondial”, cum l-a numit odată un jurnalist, a fost unic, zice-se. Unic, dar nu singurul reprezentant al familiei sale care a jucat fotbal la FC Bayern. Dând timpul înapoi, povestea debutează cu cel mai recent și cel mai cunoscut exemplu.

Fiul care a sudat echipele precum țigările

Constantin Brâncuși a declarat cândva că la umbra marilor copaci nu crește nimic, iar Stefan Beckenbauer poate depune mărturie că sculptorul român avea dreptate. Fiul lui Franz a început fotbalul ca fundaș la piticii lui FC Bayern și, părând suficient de talentat, a ajuns căpitanul echipei U14 a clubului.

Numai că, așa cum se întâmplă cu marea majoritate a copiilor ai căror părinți au fost fotbaliști celebri, ceva s-a rupt pe parcurs și, dincolo de desele probleme medicale, vina îi aparține în măsură covârșitoare lui, pentru că nu a înțeles să se comporte suficient de profesionist.

Cea mai bună dovadă este episodul petrecut pe 11 noiembrie 1989, la un meci al lui TSV 1860 München, formația sa de atunci: potrivit ziarului Bild (foto dreapta), antrenorul a decis să-l pedepsească, lăsându-l pe banca de rezerve, pentru că Stefan, care încă nu împlinise 21 de ani, fuma prea mult! În fine, începutul sezonului următor îl găsește pe urmașul Kaiserului la Kickers Offenbach, unde nu apucă să facă purici decât 12 luni, după care se transferă în Elveția, la FC Grenchen. Acolo fiind, primește oferta carierei: să joace la Saarbrücken, în Bundesliga!

Toate bune și frumoase, dar elvețienii cer 40.000 de mărci pentru a-l lăsa să plece, sumă de care Stefan nu dispune. Noroc cu tăticul, care îi plătește clauza de reziliere a contractului, după cum recunoștea într-un interviu pentru Der Spiegel în 1999, permițându-i astfel să joace un sezon în prima ligă germană, inclusiv împotriva lui FC Bayern (1:1, în octombrie 1992).

Cinci ani mai târziu, Stefan își încheia cariera acolo unde o începuse, la FCB II, din cauza deselor accidentări. S-a apucat să-i pregătească pe juniorii clubului și s-a descurcat binișor: a câștigat două titluri de campion al Germaniei (2001, 2007), învingând-o de fiecare dată în finală pe Borussia Dortmund. În primăvara aceasta, după 14 ani de antrenorat, a fost dislocat pe un post de scouter la FC Bayern.

Fratele mai mare și, teoretic, mai talentat

Dacă e adevărat că din fotbaliști celebri se nasc, cel mai adesea, doar fotbaliști mediocri, la fel de adevărat e că în cazurile multor genii ale sportului-rege apar în discuție, la un moment dat, frați mai mari și teoretic mai talentați, dar care – ceasul rău, pisica neagră –  nu reușesc să-și facă un nume în disciplina cu pricina.

Născut pe 17 aprilie 1941, Walter Beckenbauer este cu 4 ani mai mare decât Franz și a început fotbalul la o echipă de copii a lui FC Bayern, ca mijlocaș ofensiv. La vârsta de 14 ani, la puțin timp după ce marchează un gol și “câștigă de unul singur” un derby cu rivalii de la TSV 1860, pleacă la clubul de amatori SC 1906 München, unde juca și fratele său și al cărui căpitan a ajuns ulterior. În 1958, Franz avea să facă drumul invers: de la SC 1906 München la FC Bayern!

“Este uluitor faptul că Walter, pe care l-am considerat multă vreme mai bun decât mine, a rămas doar la nivel de amatori”, a declarat Franz, citat în cartea «Die Bayern. Die Geschichte des Rekordmeisters». “În familie ne-am întrebat mereu: de unde are Franz talentul ăsta? La urma urmei, avem aceleași gene!”, a spus Walter într-un interviu acordat revistei Rund cu șapte ani în urmă.

În 1971, când Franz era deja celebru, cei doi frați s-au întâlnit pentru ultima oară pe gazon ca adversari: dovadă stă fotografia din stânga, realizată la amicalul FC Bayern – SC 1906 München (16:0). În prezent, Walter, patronul unei tipografii, coordonează tipărirea revistei oficiale a clubului (Bayern Magazin), a posterelor și a fotografiilor pe care Lahm & Co. dau autografe.

Unchiul cam comunist, dar bun ca fotbalist

Ajungând la finalul articolului, am ajuns, de fapt, la începutul poveștii despre fotbal, FC Bayern și familia Beckenbauer. Mărturisesc că acest început mi-a fost necunoscut până anul trecut, când am citit cartea lui Dietrich Schulze-Marmeling: «Der FC Bayern und seine Juden. Aufstieg und Zerschlagung einer liberalen Fußballkultur».

Alfons Beckenbauer, unchiul lui Franz, avea 24 de ani pe 30 octombrie 1932, când a debutat cu gol într-un amical pe care FC Bayern, campioana Germaniei, l-a pierdut pe terenul lui Schalke 04 (2:3). Până atunci jucase la SC 1906 München, FC Stern, FC Sportfreunde München 1912 și într-o selecționată muncitorească.

Înainte de a ajunge la FC Bayern, lui Alfons Beckenbauer îi mersese foarte prost, pentru că fusese șomer ani la rând, dar și pentru că refuzase mai multe oferte financiare avantajoase din partea unor cluburi “burgheze”, preferând să rămână fidel convingerilor politice de stânga și să joace gratis pentru diverse echipe de proletari. Până când foamea a învins.

“În persoana lui Alfons Beckenbauer bavarezii dispun de un jucător pentru a cărui recrutare pot invoca o mulțime de motive întemeiate. Agilitatea dovedită în atac, modul în care conduce mingea și vivacitatea demonstrată în careul advers sunt nemaipomenite”, stătea scris într-o cronică de meci citată de istoricul Eike Stiller.

Alfons Beckenbauer, a cărui fotografie mi-a fost imposibil s-o găsesc, îmbracă pentru ultima dată tricoul lui FC Bayern pe 15 iunie 1933, când marchează trei goluri în amicalul cu FC Traunstein (7:2). Un an mai târziu se retrage oficial din fotbal de la clubul la care nepotul său avea să devină mare. Motivele invocate de unchiul lui Franz? Accidentările și responsabilitățile familiale. Sfârșit.

Surse foto: loewenbomber.de, rund-magazin.de, Bayern Magazin 15/62 (17 aprilie 2011).

Reclame

2 comentarii la “Beckenbauer la FC Bayern: ceilalți trei

  1. articol de nota 10,maiestrie curata
    interesant ca fiul lui Franz,Stefan i-a batut pe Borussia Dortmund in 2 finale,poate vine la echipa mare si rupe blestemul

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s