Cum a devenit portar Sepp Maier, atacantul care se visa actor

Acela pe care mulţi îl consideră cel mai bun portar din istoria lui FC Bayern împlineşte astăzi 68 de ani. Fără un anumit moment petrecut în copilărie însă, cariera sa profesională ar fi urmat probabil un alt curs şi legendarul Sepp Maier n-ar fi existat, cel puţin în fotbal. Asta deoarece, până la vârsta de 14 ani, puştiul juca atacant şi visa să se facă actor când va fi mare.

Micul Sepp Maier a început fotbalul la clubul TSV Haar, unde avea misiunea să marcheze goluri, nu să le evite. Îi plăcea să bată mingea şi în afara antrenamentelor şi, când nu avea parteneri de joacă, făcea ceea ce bănuiesc că toţi dintre noi am făcut la vârsta lui: se juca singur “pereţel”, şutând ritmic mingea într-un zid. Pentru că la un moment dat începuse să se plictisească, Sepp a introdus o variaţie în această distracţie: trăgea şi, în momentul în care balonul ricoşa din perete spre el, plonja, încercând să-l prindă cu mâinile.

Sepp Maier (al treilea din stânga, în picioare), pe vremea când juca ca atacant al lui TSV Haar, și antrenorul Franz Heiss (primul din dreapta), cel care i-a influențat decisiv cariera (foto: tsv-haar.de)

Într-una din aceste zile a fost văzut, fără să ştie, de Franz Heiss, antrenorul său. Şi uite aşa am ajuns la acel moment providenţial invocat la început. În 1958, juniorii lui TSV Haar au trebuit să joace pe teren propriu un meci de cupă regională cu cei ai lui FC Bayern. Numai că portarul gazdelor îşi rupsese mâna şi era indisponibil. De aici a rezultat următorul scurt dialog povestit de Sepp Maier în cartea lui Thomas Hüetlin, «Gute Freunde. Die wahre Geschichte des FC Bayern München»:

Heiss: Sepp, trebuie să intri în poartă!

Maier: Eu?! Dar nici măcar nu ajung la transversală!

Heiss: Nu contează, oricum vom pierde împotriva bavarezilor.

Antrenorul a avut dreptate: FC Bayern a câştigat cu 12:0, dar partida a avut “prelungiri” pentru micuţul Sepp. După ultimul fluier, acesta a fost abordat de Rudi Weiss, tehnicianul învingătorilor:

Fără tine, Haar ar fi pierdut cu 25:0 sau 30:0. Nu vrei să vii la noi?

Deşi a refuzat iniţial, Maier a tot rumegat ideea. Până la urmă şi-a cumpărat o pereche de mănuşi şi, după câteva luni petrecute între buturile lui TSV Haar, s-a prezentat la antrenamentele münchenezilor. Fostul atacant care visase să se facă actor, dar care avea să se specializeze în lăcătușerie în liceu, era pe cale să devină un mare portar. Dietrich Schulze-Marmeling a scris astfel în «Die Bayern. Die Geschichte des Rekordmeisters»:

Lăcătușul cu diplomă dorise, de fapt, să devină actor. Totuși, ca portar a avut ocazia să încânte mai mulți oameni decât ca mim al unui teatru popular bavarez. Poarta a fost scena lui Sepp Maier.

Sepp Maier (al doilea din stânga, în picioare), ca portar al lui TSV Haar în 1958, cu puțin timp înaintea transferului la FC Bayern (foto: tsv-haar.de)
Reclame

3 comentarii la “Cum a devenit portar Sepp Maier, atacantul care se visa actor

  1. citeodata viata noastra depinde de situatii la prima vedere penibile urmind ca mai apoi sa ne dam seama de importamta lor,imi plac mult genurile de articol care vizeaza istoria clubului nostru,lucruri foarte interesante pe care cu greu le gasesti
    Bravo Catalin

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s