Sistemul „Financial Fair Play”

Scriu acest articol la solicitarea lui Liviu, însă nu mă adresez doar lui ci tuturor celor interesați de subiect.

Așa cum a replicat și Cătălin, principiul de bază este că un club nu poate cheltui mai mult decât produce. Această lege nu va fi aplicată imediat, ci în mai multe trepte. Cu alte cuvinte, cluburilor li se va permite să acumuleze datorii de 45 de milioane de euro pe următorii 3 ani (2012-2015), adică 15 milioane pe an. Suma va fi micșorată apoi la 30 milioane de euro (2015-2018), adică 10 milioane pe an. Dacă din 2018 suma va fi micșorată (probabil 5 milioane pe an) sau scoasă complet (datorii 0 – ideea de bază a sistemului) nu se știe încă.

Mai direct, asta ne spune că de acum înainte City, Real, Chelsea, etc. nu vor mai putea arunca sute de milioane pe transferuri de jucători.

Acum partea cea mai importantă pentru noi: Bayern este pe profit de 18 ani (consecutivi), așadar va fi major avantajata. Mai mult de atât, cum probabil deja știți, noi încă plătim creditul pentru stadion. După ce acesta se va stinge, Bayern va investi toți banii în transferuri (circa 100 de milioane de euro pe sezon).

În ceea ce privește Bundesliga, acesta este campionatul cu cel mai strict control privind finanțele cluburilor și în special datoriile acestora. Așadar acest sistem va propulsa Germania, alături de Anglia, pe primul loc în topul celor mai bune campionate.

Reclame

3 comentarii la “Sistemul „Financial Fair Play”

 1. O intrebare pentru cunoscatorii sistemului de financial fair play: acest sistem de datorii permite sau nu unui patron de club sa aranjeze ca una din firmele lui sa sponsorizeze clubul cu cate un contract de sute de milioane?

  Intreb accest lucru intrucat daca situatia asta e regulamentara singurul lucru pe care-l face noul sistem e ca ii obliga pe patroni sa acopere pagubele clubului in timp real in loc sa mearga mai multa vreme pe minus pana acopera datoria.

 2. Patronii nu mai pot imprumuta clubul (cum o tot facea Abramovic la inceput, de ex.). Dar, daca este vorba de o sponsorizare nu are nimeni ce sa le faca… Sponsorizarile sunt venituri legale…

  De asemenea, am uitat sa zic ca banii investiti in centrele de juniori sau stadioane (terenuri de antrenament, etc.) nu vor fi considerati cheltuieli (pentru a se incuraja aceste lucruri).

 3. Vlad,

  din ce stiu eu nu se poate fiindca se va face evaluare la orice, inclusiv la venituri.

  Insa, eu nu vad nicio problema daca respectivul face majorare de capital sau sponsorizari care sa amortizeze investitiile (de exe, daca vrea sa cumpere un jucator trebuie sa demonstreze ca-i poate plati si contractul/salarul in avans daca clubul merge in mod normal pe pierdere fara majorari de capital sau sponsorizari dubioase).

  cred ca e bine ca noul sistem sa nu blocheze ascensiunea altor cluburi pe viitor daca au finantare certa. ar fi un mare deserviciu fotbalului ca G14 sa fie peren

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s