Cum vreți să ne jucăm: ca până acum sau altfel?

E vorba de următoarea ediție a concursului de pronosticuri, de sistemul de disputare și de regulile sale. Am propus mai jos două variante și acum aștept părerile voastre. Vă rog mult: nu uitați să menționați la comentarii varianta preferată, pentru a stabili democratic modul în care ne vom juca din august încolo.

VARIANTA VECHE

Ca până acum, ceea ce mă scutește de alte explicații.

VARIANTA NOUĂ

Pe sistem campionat, fiecare joacă cu fiecare, tur-retur. Întocmirea clasamentului s-ar face ca în fotbal: 3 puncte pentru victorie, 1 punct pentru remiză, 0 puncte pentru înfrângere. La egalitate de puncte ar conta mai întâi rezultatele meciurilor directe, apoi ghiciverajul (numărul de pronosticuri nimerite de tine împotriva celorlalți – numărul de pronosticuri nimerite de ceilalți împotriva ta). Ca şi până acum, cu circa o săptămână înaintea fiecărei etape din Bundesliga, aş afişa programul acesteia şi cine cu cine ar urma să se dueleze dintre noi. Ţintarul complet al duelurilor noastre unu-la-unu l-aş putea afişa înainte de startul sezonului.

Exemplu: Vlad – Cătălin 7-3, Hippy – Hopo 4-5 etc.

Clasament general

 1. Vlad 3p [1V, 0E, 0P, 7-3]
 2. Hopo 3p [1V, 0V, 0P, 5-4]
 3. Hippy 0p [0V, 0E, 1P, 4-5]
 4. Cătălin 0p [0V, 0E, 1P, 3-7]

V = victorii; E = egaluri; P = pierdute

Această variantă are două probleme majore, pentru că: 1. la modul ideal, presupune fix 18 concurenți; 2. necesită participarea fiecăruia etapă de etapă, nu ca până acum. Posibile rezolvări ale respectivelor probleme: 1. dacă se vor înscrie mai puțin de 18 participanți, etapele rămase în plus după aplicarea variantei noi s-ar putea disputa după varianta veche, urmând să se adune punctele obținute din cele două variante; dacă se vor înscrie mai mult de 18 participanți, cei care sunt în plus să joace separat între ei pe varianta veche, pe meciurile din 2. Bundesliga, iar primii clasați să promoveze în sezonul următor în concursul de pronosticuri pe varianta nouă; 2. penalizarea absenților din etapă cu clasicul 0-3 la masa verde.

Criteriile de acces în concurs, în ordinea importanței lor: 1. constanța participării în edițiile precedente (cel care a jucat etapă de etapă anii trecuți va avea întâietate în fața celui care a făcut-o marțea și primăvara); 2. vechimea concurenților (cel care a participat la ambele ediții anterioare va avea întâietate în fața unor eventuali noi doritori); 3. ordinea înscrierii (cel care și-a anunțat dorința de a participa mai devreme va avea întâietate în fața celui care a făcut-o mai târziu). Un mic amendament aici: în calitate de organizator, sunt dispus să cedez oricui locul meu, dacă va fi nevoie.

Încă ceva: în cazul fiecărui meci unu la unu, am putea impune ca între cei doi adversari direcți să existe măcar un pronostic diferit, pentru a reduce riscul de blat ;); cel care postează al doilea va avea obligația să verifice ce a postat adversarul său direct, pentru a nu posta aceleași pronosticuri la toate cele 9 meciuri ale etapei.

Of, am obosit deja. Cam atât, deocamdată.

Vă reamintesc că aștept păreri / îmbunătățiri la cele propuse şi opţiunea voastră clară pentru una din cele două variante.

Bundesliga debutează abia pe 5 august, așa că avem timp berechet să dezbatem problema pe toate fețele. Să înceapă discuţiile!

Reclame

25 comentarii la “Cum vreți să ne jucăm: ca până acum sau altfel?

 1. De departe concursul de pronosticuri mi se pare relevant si interesant doar daca ramane in formatul de pana acum…

  nu vad rostul variantei unii contra altora mai ales ca asta nu lasa loc oamenilor care apar pe parcurs si vor sa isi incerce norocul la concursul de pronosticuri…. si s-ar pierde si valoare numarului de rezultate ghicite intrucat ar conta doar sa ai cu una mai mult decat cealalta persoana

 2. Am urmarit concursul de pronosticuri de’a lungul sezonului trecut si as dori ca din toamna sa intru in competitie. Sistemul pe care l’ai propus acum este cel putin interesant dar din moment ce sistemul anterior nu avea vre’o deficienta nu vad de ce nu ati ramane la el.

 3. @Vlad
  Am recunoscut că accesibilitatea în concurs ar fi o problemă în varianta nouă, dar am propus şi o soluţie în cazul s-ar înscrie mai mult de 18 participanţi, pe care te rog să o citeşti. Numărul de pronosticuri corecte ar continua să fie important, chiar dacă primul criteriu ar fi punctele.

  @Adina
  Am propus şi o altă variantă de disputare gândidu-mă că unii s-or fi plictisit, poate, de sistemul vechi, nu pentru că acesta ar fi avut vreo deficienţă. Până la urmă, decidem împreună cum ne vom juca. Te aştept în ediţia viitoare, indiferent de sistemul ei de desfăşurare.

 4. Liviu, de unde bănuiala că toţi vor fi mulţumiţi cu varianta veche? Puţini şi-au exprimat, deocamdată, opţiunile. Tu votează pentru tine şi lasă-i pe ceilalţi să voteze pentru ei.

 5. Sincer, mie mi se pare prea complex noul sistem. Spune-mi conservator, dacă vrei, dar eu prefer varianta actuală. A nu se înţelege însă că o să dau bir cu fugiţii dacă se votează altfel :) I’m in, indiferent cum

 6. Eu as opta pentru sistemul vechi. In cel nou se poate castiga cu 34 de 2-1 in defavoarea unuia care castiga numai de 10 ori cu 7-1 (68 la 70 la numar de pronosticuri exacte – poate e un exemplu prost ales).
  Cred si ca e mai multa munca organizatorica pentru Catalin. Nu stiu cum face de afiseaza clasamentul duminica seara dar ma gandisem acum cateva luni la un mic programel simplist (poate VBA sub Excel) care sa introduca pronosticurile si sa faca automat clasamentul – s-ar evita astfel si greselile de adunare si calcul. In plus se poate pune si o avetizare atunci cand doua sau mai multe variante de pronostic coincid desi e greu de dovedit intentia poate doar Catalin sa anunte acest lucru post etapa, spre stiinta. Poate cineva care e de meserie informatician ne poate ajuta.
  Un al treilea argument ar fi cel uman. Suntem aici si jucam doar un joc datorita pasiunii/interesului nostru pentru FC Bayern. Asa cum castigatorul obtine prestigiul si respectul celorlalti (l-am citat pe Vlad) scopul nostru este atins si ne urmarim etapa de etapa dibacia. De ce am complica inutil lucrurile?

  @off topic Ma poate ajuta cineva cu traducerea (subtitrarea) DVD-ului 100 Jahre FC Bayern Munchen in romana sau engleza?

 7. @Ionuț
  Ai de gând să faci un concurs identic pe blogul tău, cu meciurile din Serie A? Dacă da, ai un participant deja.

  @Hopo
  N-are rost să-ți faci griji din cauza mea. Dacă aș fi considerat că e prea multă muncă organizatorică, n-aș fi propus varianta nouă.

 8. Eu sunt pentru varianta noua, dar sa iti trimitem pronosticurile fara sa apara imediat pe blog, iar cu o ora inaintea inceperii etapei, le afisezi pe toate pentru a exista o transparenta a competitiei. In felul acesta nu va mai exista ideea cum ca am copiat unii de la altii. In opinia mea, ar fi mai placuta noua varianta.

  PS: Daca nu vor, macar sa introduci sistemul acesta nou pentru meciurile de cupa, o cu totul alta competitie (knockout).

 9. Pentru spiritul de competitie, as opta pentru varianta noua. Mai ales ca varianta noua te motiveaza mai mult sa participi etapa de etapa si te obliga la un studiu individual mai complex ca sa-ti depsesti adversarul direct.

 10. @B@v@r3zU
  Sunt obligat să resping propunerea ta, cu trimiterea pronosticurilor pe mail şi afişarea lor cu puţin timp înaintea etapei, pentru că nu garantez că voi avea timp să o fac de fiecare dată (din cauza jobului, a programului zilnic etc). Mizez pe spiritul de fair-play al fiecăruia şi nu cred că trebuie să ne facem griji în privinţa blaturilor. Pentru a evita bănuielile din acest punct de vedere, consider suficientă obligativitatea ca între adversarii direcţi să existe măcar un pronostic diferit.

  @Nastase4Case
  Varianta nouă s-ar juca tot pe 1, X, 2, doar sistemul de punctare ar fi diferit.

 11. Eu raman la parerea ca varianta veche e mai buna.. si pt ca da posibilitatea oricator jucatori sa foloseasca aceleasi pronisticuri dar si pt ca la varianta noua nu e nevoie sa faci altceva decat sa astepti sa posteze adversarul direct dupa care sa dai copy/paste la pronosticul lui si sa modifici un singur meci care crezi ca are cele mai mutle sanse sa iasa altfel… si ai castigat

 12. Ai dreptate la asta cu copy-paste. Soluţia ar fi ca cel care postează mai târziu să fie obligat să aibă mai multe pronosticuri diferite (2, 3 etc – rămâne de stabilit), nu doar unul.
  Până la urmă, ar fi de luat în calcul şi propunerea B@v@r3zU-ului, ca pronosticurile să mi le trimiteţi pe mail şi să le postez eu înaintea etapei, dar ar trebui ca toţi să facă asta până joi seară, să zicem.

 13. Prefer sa ramana varianta existenta… lasa loc si celor care isi amintesc de concurs mai tarziu… nu impune limite gen trimis pe email…. si ne lasa sa folosim orice combinatie de rezultate vrem.. plus ca rezultatul concursului mi se pare cel mai concludent cand depinde in primul rand de numarul de meciuri nimerite si dupa de etapele castigate

 14. Cătălin, eu aş face, dar nu ştiu cât de „pariori” sunt băieţii care îmi vizitează blogul. Întâi trebuie să fac un sondaj ceva, să văd cum primesc ei propunerea :)

 15. Sunt de acord cu sistemul care s-a folosit si anul trecut, si in paralel (daca reuseste Catalin) cei dornici sa incerce si varianta noua, (cine stie?) poate fi mai palpitanta.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s