Europa League: adio mâine, în august sau la anul

Sunt convins că mulți dintre noi, inclusiv eu, am asociat, la nivel inconștient, ocuparea locului 3 în Bundesliga cu prezența certă în Liga Campionilor. Și totuși, lucrurile nu stau chiar așa. Între noi și tabloul principal al competiției-obsesie mai stau câteva meciuri. Două, în cel mai fericit caz, 38 – în cel mai prost.

Locul 3 în Germania, din cauza căruia ne-am crizat atât, are ceva în comun cu nedoritele poziții 4 și 5: garantează participarea în Europa Legue. Există însă și o diferență esențială față de celelalte două clasări: doar ultima treaptă a podiumului îți permite dreptul să visezi la grupele Ligii Campionilor.

Dar visul e una, iar transformarea lui în realitate – cu totul altceva. Pentru asta depindem și de alții. Putem ajunge unde ne dorim încă de mâine, după numai două meciuri, deși mă îndoiesc serios că victoria noastră cu Stuttgart va fi dublată de eșecul lui Leverkusen la Freiburg.

E mult mai probabil să obținem calificarea în grupele Ligii în august, după play-off. Dar nici așa nu poți fi sigur de reușită. După cum remarca Coys, tragerea la sorți ne poate scoate în cale o echipă precum Manchester City, caz în care – să fim serioși – vom avea parte de o dublă infernală.

Chiar și un eșec la porțile Champions League n-ar trebui să-i facă să dispere pe ăi mai optimiști dintre noi. Ne-am putea asigura prezența-n Ligă – în ediția viitoare, ce-i drept – după alte 34 de meciuri în campionat. În fine, rămâne de văzut când și dacă vom reuși să înlocuim vrabia din mână cu cioara de pe gard.

Alte câteva scurte remarci înaintea ultimei etape:

 • Dacă va marca de două ori mâine, Mario Gomez va putea spune că nimeni n-a înscris mai mult goluri într-un sezon pentru FC Bayern, cu excepția inegalabilului Gerd Müller.
 • Același Gomez declara, la sfârșitul etapei a 32-a, că «locul 3 este titlul nostru de campioni în acest sezon». Să înțeleg că un eventual loc 2 înseamnă câștigarea Ligii Campionilor?
 • Doar în 9 din precedentele 45 de sezoane petrecute în Bundesliga am marcat mai mult decât în cele 33 de etape ale ediției actuale (79). Ultima dată s-a întâmplat în 1987-1988 (83). În trei cazuri am ratat campionatul: 1970 (88), 1984 (84) și 1988 (83).
 • Numărul de goluri marcate în cele 33 de etape ale ediției actuale (79) este sensibil mai mare decât media golurilor înscrise în precedentele 45 de sezoane petrecute în Bundesliga (72,2).
 • În 19 din precedentele 45 de sezoane petrecute în Bundesliga am luat mai multe goluri decât în cele 33 de etape ale ediției actuale (39). Ultima dată s-a întâmplat în 2008-2009 (42). Doar în două cazuri am câștigat campionatul: 1974 (53) și 1981 (41).
 • Numărul de goluri primite în cele 33 de etape ale ediției actuale (39) este aproape perfect egal cu media golurilor încasate în precedentele 45 de sezoane petrecute în Bundesliga (39,5).
 • Dacă nu va primi gol de la Frankfurt, Dortmund va egala recordul stabilit de FC Bayern în 2007-2008: cea mai bună apărare din istoria Bundesligii, cu doar 21 de “boabe” încasate.

Pronostic: FC Bayern – VfB Stuttgart 3:1 (Gomez x 2, Robben)

Reclame

5 comentarii la “Europa League: adio mâine, în august sau la anul

 1. Din ce ma mai tine memoria cred ca sunt 2 mari motive care fac imposibil ca Levekusen sa piarda meciul cu Freiburg: Faptul ca antrenorul de la Lever urmeaza sa o antreneze pe Bayern iar cel de la Freiburg sa o antreneze pe Lever :) … e posibil sa incurc numele dar parca asa stau lucrurile… Catalin poate linistit sa ma contrazica intrucat probabil e mai in tema cu mutarile respective

 2. intradevar , Robin Dutt va semna cu FC Freiburg de la 1 Iulie iar
  Jupp Heyncke dupa cum bine stim o va prelua pe FC Bayern Munchen .

  nu e imposibil un esec al Leverkusenului la Freiburg , ar fi ceva extraordinar sa obtinem un loc secund chiar in ultima etapa .

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s