Hesselink: străinul care le-a făcut pe toate

“Primul jucător excepțional al lui FC Bayern nu a fost, totuși, un münchenez și nici măcar un bavarez, ci un olandez: Willem Hesselink”, scrie Dietrich Schulze-Marmeling în cartea «Die Bayern. Die Geschichte des Rekordmeisters». Willem Frederik Hesselink, pe numele lui complet, a fost mai mult decât atât, inclusiv primul stranier din istoria clubului.

Născut în 1878 la Arnhem, Hesselink a avut două mari fixuri: sportul și învățătura. La doar 14 ani înființează clubul Vitesse din orașul natal, împreună cu fratele său și cu câțiva prieteni. Fotbalul este disciplina lui preferată, dar nu se dă în lături nici de la atletism: în 1898 stabilește un record național la săritura în lungime (6,10 metri) care avea să cadă abia în 1910!

«Egalul» lui Beckenbauer

După câteva succese regionale cu Vitesse, în 1899 pleacă să studieze chimia la Leiden și îmbracă tricoul lui HVV (actuala Den Haag), devenind dublu campion al Olandei. Revine la Arnhem pentru un an, dar dorința de a-și aprofunda studiile îl face să ajungă la München în 1902. Hesselink joacă trei ani la FC Bayern, care câștigă de tot atâtea ori campionatul orașului.

În 1903, după plecarea lui Franz John, primul președinte al clubului, fotbalistul olandez acceptă să preia această funcție, ba și pe cea de antrenor. La vremea respectivă, Hesselink nu avea de unde să știe că va deveni egalul lui Beckenbauer din acest punct de vedere. Cei doi sunt singurele personaje din istoria lui FC Bayern care au activat ca jucător, antrenor și președinte, cu deosebirea că batavul le-a făcut pe toate trei în același timp (1903-1905)! La capitolul premiere, Hesselink mai bifează una: după cea de prim stranier și prim star, devine și primul conducător străin al clubului.

«Sperietoarea» portarilor

Atacant de meserie, Hesselink se remarca prin tehnică și printr-un șut de-a dreptul mortal, dacă dăm crezare legendei care a circulat în perioada respectivă pe seama lui. “Potrivit unor relatări care n-au putut fi verificate, portarul unei echipe engleze a murit, după ce a fost lovit în piept de mingea şutată de Hesselink”, stă scris într-o biografie realizată de un site olandez.

Hesselink a fost un golgheter de temut, o adevărată personalitate pe teren și, în plus, un antrenor inteligent. Stilul său a anticipat jocul combinativ pe care avea să-l dezvolte FC Bayern în următorii ani. Pe deasupra, se străduia permanent să formeze și să promoveze tinere talente. (Dietrich Schulze-Marmeling)

Nu-i așa că vă sună cunoscut?

După terminarea studiilor, cel poreclit «Tunul» și «Doctorul» s-a întors la Vitesse, unde a mai jucat până în 1915, ulterior preluând funcțiile de trezorerier, de antrenor și de președinte. În 1922 o termină definitiv cu sportul și, pentru că devenise specialist în analiza sângelui, în amprentele digitale și în grafologie, se dedică criminalisticii într-un minister olandez, de unde va ieși la pensie. 

Willem Hesselink (al doilea din stânga, în picioare) în naționala Olandei, înaintea meciului cu Belgia din 14 mai 1905 (4:0), în care a marcat un gol.
Willem Frederik Hesselink (1878-1973)

Post: atacant

A jucat la:
  • Vitesse Arnhem (1892-1899, 1901-1902, 1905-1915)
  • HVV (1899-1901)
  • FC Bayern (1902-1905)
La naționala Olandei:
  • 1 meci / 1 gol (14.05.1905, 4:0 cu Belgia)
Cea mai importantă performanță:
  • campion al Olandei (1900, 1901)
Palmares la FC Bayern:
  • campion al orașului München (1903, 1904, 1905)
  • sfertfinalist în campionatul Germaniei de sud (1903, 1904)
Reclame

3 comentarii la “Hesselink: străinul care le-a făcut pe toate

  1. Interesant articolul…cred ca nu le’ar strica si jucatorilor sa cunoasca putin din istoria clubului…poate asa invata si ei ce inseamna sa lupti pt echipa.

  2. Primul star din istoria lui Bayern, un olandez. Dacă nu greşesc, primul căpitan străin din istoria lui Bayern, tot un olandez. Să mai spună cineva de rivalitatea dintre Germania şi Olanda :D

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s