De văzut: «Der ganz grosse Traum»

«Visul cel mare», pe românește, este un film despre dificultățile întâmpinate de profesorul Konrad Koch, în încercarea de a populariza fotbalul în Germania. Va avea premiera pe 24 februarie și-l are în rolul principal pe Daniel Brühl, protagonistul din «Good Bye, Lenin!». Ca să vă faceți o ideea despre obstacolele pe care a trebuit să le depășească omul nostru, citiți mai jos.

Conflictul apărut la sfârșitul secolului XIX și începutul secolului XX între gimnaști și fotbaliști nu a fost o întâmplare. La vremea respectivă, gimnastica era principala forță a sportului german și se impusese ca “disciplină națională” în detrimentul fotbalului. Mulți dintre oamenii influenți din asociația germană a gimnaștilor, de regulă foarte naționaliști și conservatori, priveau fotbalul cu suspiciune. Nu doar din cauză că îl considerau un concurent, ci și din motive ce țineau de ideologia sportului. Pentru ei, fotbalul era o prostie la modă, importată din Anglia, profund negermană, grosolană, nesănătoasă și aflată în contradicție cu imaginea lor asupra corpului uman. În consecință, răspândirea acestui sport trebuia combătută aprig. Karl Planck, influentul conducător al gimnasticii, i-a dedicat noului sport chiar și un volum provocator, cu titlul «Grosolănia piciorului şi jocul de-a lovirea mingiei sau despre boala englezească». Practicanții noului joc au fost denunțați de Planck ca fiind “maimuțe supuse străinătății”. În ziarul gimnaștilor se scria că “influențele exterioare și străinii, în special de origine engleză, nu au făcut niciodată fericită Germania. (…) Să dispară înrobirea poporului, ca să nu fim nimiciți definitiv!” (Dietrich Schulze-Marmeling, în «Die Bayern. Die Geschichte des Rekordmeisters»)

Reclame

4 comentarii la “De văzut: «Der ganz grosse Traum»

  1. Apropo de ce zicea Adina… Am un prieten anglofil, fan United, pe care îmi face o deosebită plăcere să-l tachinez, spunându-i că ”englezii au inventat fotbalul, dar nemții l-au perfecționat”. Moare când aude asta!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s