Un interviu interesant cu Hoeness

Din când în când, Süddeutsche Zeitung publică un mega-interviu cu unul din reprezentanții lui FC Bayern. Așa s-a întâmplat sâmbătă, când protagonist a fost Uli Hoeness. L-am tradus, pentru că mi s-a părut interesant. Contextul dialogului rămâne actual, chiar dacă între noi și BVB nu mai sunt 16 puncte, ci “doar” 14.

SZ: Cu o săptămână în urmă, la acel 1:1 de la Wolfsburg, ați fost văzut din nou suferind în tribună, cu un nou fular alb-roșu la gât.

Hoeness: Fularul e mereu același, cel vechi. Soția mi-l spală când e nevoie, nu vă faceți griji.

SZ: Dar trebuie să ne facem griji pentru starea dumneavoastră sufletească, după acest start ratat în retur?

Hoeness: Îmi vine greu să mă obișnuiesc că ideea că, într-o măsură mai mare sau mică, nu mai avem șanse la titlu după 18 etape. Așa ceva aproape că n-am trăit în ultimii 30 de ani.

SZ: În sezonul care a urmat Campionatului Mondial din 1974 FC Bayern a stat la fel de prost în clasament.

Hoeness: Sigur, au existat asemenea faze. În 1975, când am terminat pe locul 12, explicația a fost simplă: în 1974 câștigasem totul, exista o anumită sațietate. Ne-am concentrat pe meciurile importante din Cupa Campionilor Europeni, pe care am reușit să ne-o apărăm la final.

SZ: Se poate face o paralelă cu sezonul actual? Până acum, lucrurile stau asemănător în Liga Campionilor.

Hoeness: Nu. Anul trecut am avut mare succes, este adevărat, dar nu am fost atât de obosiți ca în 1974, când am jucat, cred, 107 meciuri. Atunci am bifat și 30 de partide amicale. Cu o zi înainte de startul campionatului am participat la un turneu în Bilbao, iar a doua zi am pierdut cu 6:0 la Offenbach, o nou-promovată. Acea situație nu poate fi comparată cu cea de acum.

SZ: În cazul acesta, ce explicație există pentru handicapul de 16 puncte față de Dortmund?

Hoeness: Greu de spus. Atmosfera din lot a fost super în cantonamentul de iarnă, Robben și Ribéry au fost din nou apți și i-au încântat pe toți, dar am jucat la Wolfsburg, contra unei echipe mediocre, și am făcut iar doar 1:1. A fost un șoc pentru mine.

SZ: Dormiți prost după astfel de meciuri?

Hoeness: Dacă aș fi fost acasă, era altceva. De data asta, însă, mi-a fost foarte greu, mai ales pentru că eram încă sub impresia victoriei Borussiei Dortmund la Leverkusen, pe care o văzusem la televizor în Wolfsburg. Mi-e greu să accept neputința. Să fii obligat să reacționezi în campionat, nu să acționezi, chestia asta nu se potrivește pentru FC Bayern.

SZ: Cum reacționați? Înainte, în cei 30 de ani ca manager, puteați merge de pe banca de rezerve direct la vestiar, la sfârșitul meciurilor, pentru a cere explicații.

Hoeness: N-am făcut niciodată așa ceva, imediat după meci asta nu ajută la nimic. Ca președinte, nu mai intră în atribuțiile mele analiza meciurilor în vestiar. Îmi fac griji, dar nu mai vreau să țin discursuri.

SZ: Dacă înainte mergea prost, managerul Hoeness răspundea cu transferuri.

Hoeness: E o prostie că crezi că transferurile ar fi, acum, o soluție. Văzând echipa la Wolfsburg, știu că nu mai avem nevoie de nimeni, pentru a o învinge pe Borussia Dortmund. Sunt sută la sută convins, că peste câteva etape îi vom bate la München. Unu-la-unu Dortmund nu este echipa mai bună. Mai buni suntem noi, clar! Numai că nu o arătăm și pe teren, chestie care mă pune pe gânduri.

SZ: Totuși, și datorită calității Borussiei este obligată FC Bayern să o felicite deja pentru titlu.

Hoeness: Asta doar pentru că noi le-am făcut viața ușoară celor din Dortmund. Nu putem creea presiune, presiunea lipsește pur și simplu. Tare aș vrea să știu ce s-ar fi întâmplat dacă învingeam cu 3:0 la Wolfsburg. Așa, însă, Borussia nu are de ce să-și facă griji în privința noastră. Așa făceam noi înainte, cu adversarii noștri.

SZ: Nu puteți fi un pierzător fair-play și să lăudați Borussia?

Hoeness: Sunt buni, fără îndoială. Dacă vor deveni campioni, voi fi primul care îi felicită. Au făcut o treabă excelentă la toate nivelurile și au transformat greutățile în virtute, cu mulți jucători tineri. Au un concept. În plus, toată lumea știe impresia mea despre antrenorul Jürgen Klopp, deoarece am vrut să-l aduc la noi încă din 2008, în locul lui Jürgen Klinsmann.

SZ: De ce ați eșuat în 2008?

Hoeness: M-am autoconvins că ar trebui să încercăm aventura Klinsmann. Avusesem anterior, o înțelegere cu Klopp, după care l-am rugat să ne înțeleagă, când ne-a venit ideea cu Klinsmann. Că a fost o mare greșeală, e o chestie știută acum. 

SZ: Va fi reactivată cândva această înțelegere cu Klopp, care atunci a fost prea tânăr pentru FC Bayern?

Hoeness: Nu are sens acum să încep o discuție despre antrenori sau să-l lăudăm în continuare pe Klopp.

SZ: Poate avea Borussia succes pe termen lung cu Jürgen Klopp?

Hoeness: Depinde dacă își vor păstra echipa, de cum se vor descurca în cupele europene și de cum se vor prezenta la anul, din postura de campioni.

SZ: Mai dețineți cele 5.000 de acțiuni la Borussia Dortmund?

Hoeness: Da, normal. Sunt precum Warren Buffett: dacă am cumpărat ceva, îl păstrez vreme îndelungată. O acțiune depinde de succesul economic, așa că valoarea ei va crește puternic, dacă Dortmund va juca în Liga Campionilor. Acțiunile de la FC Bayern vor fi la apogeu anul acesta, chiar dacă nu vom câștiga campionatul, pentru că situația noastră economică este mai bună ca niciodată.

SZ: Pentru suporteri, însă, decisiv este clasamentul.

Hoeness: Cunoaștem situația neplăcută din prezent. De ce s-a întâmplat asta, în condițiile în care avem cel mai bun lot din istoria clubului? Discutăm între noi permanent despre asta, dar momentan nu găsim o explicație plauzibilă pentru ceea ce vedem pe teren.

SZ: Ce reproșuri ar putea fi făcute băncii tehnice, care nu reușește deocamdată să folosească la maxim resursele celui mai bun lot din Bundesliga?

Hoeness: Vorbim, totuși, despre un moment anume, iar acesta nu este hotărâtor pentru mine. Eu fac aprecieri pe perioade mai lungi. Dacă doi, trei ani la rând n-am avea șanse în fața Borussiei Dortmund, atunci aș fi de-a dreptul nervos. Faptul că altcineva devine campion după un an super de-al nostru, asta ni s-a mai întâmplat.

SZ: Ce vede specialistul Uli Hoeness din tribună?

Hoeness: Că nu reușim să marcăm mai multe goluri, deși ne creem foarte multe ocazii și că nu mai putem ține de un 1:0 într-o zi proastă. Pe timpuri, asta era o caracteristică a lui FC Bayern. Acum nu ne mai iese.

SZ: Nici când vine vorba de marcarea golului de 2:1 în ultimele secunde.

Hoeness: În tur am avut mult ghinion din cauza accidentărilor, dar acest argument nu mai este valabil acum. Avem cel mai bun 11 și oboseala acumulată la Mondial nu mai poate fi o scuză. Trebuie să fie clar: pentru FC Bayern, acest sezon a început la 1 ianuarie.

SZ: Nu vă temeți că legenda lui FC Bayern dispare?

Hoeness: Nu. O legendă se contruiește în mulți ani. Vremea trece repede, dar un mit, o legendă nu dispare într-un an. Un an e prea puțin. În plus, situația clubului nostru este mult prea bună, pentru a se întâmpla așa ceva.

SZ: Adversarii au prins din ce în ce mai mult curaj: e de ajuns o singură fază și meciul o ia razna.

Hoeness: Da, dar acestea sunt întrebări pentru antrenor. Președintele este doar observator. Eu doar constat faptele.

SZ: Când veți interveni energic?

Hoeness: Când voi simți că este în pericol calificarea în Liga Campionilor. Atunci voi deveni neliniștit. Așa a fost și în cazul lui Klinsmann.

SZ: Mai ales că finala din 2012 se dispută la München. Dacă FC Bayern nu reușește să…

Hoeness: Nu, așa ceva nu se poate întâmpla, nu are voie să se întâmple.

SZ: Impresia este că ceva nu funcționează în echipă: Mark van Bommel a fost multă vreme liderul, dar acum destinul său este incert și el nu a exclus posibilitatea unui transfer în această iarnă. O echipă simte, când căpitanul ei șovăie.

Hoeness: Ar fi posibil să se pună piciorul în prag în această chestiune.

SZ: Cum? Clubul nu vrea să-l oprească pe Van Bommel, al cărui contract expiră în vară.

Hoeness: Până la 31 ianuarie situația va fi lămurită. Nu trebuie să facem din țânțar armăsar, din cauza câtorva zile.

SZ: Van Bommel are un impresar nou, foarte energic. Se spune că ar avea oferte de la Wolfsburg, de la AC Milan, de la Liverpool.

Hoeness: Noi cunoaștem adevărul și acesta nu este un joc pe calculator, cum cred mulți. Așteptați și veți vedea.

SZ: De luni bune, FC Bayern comite greșeli grave în apărare. Până acum ați susținut, împotriva opiniei majorității, că asta nu se întâmplă din cauza calității fundașilor.

Hoeness: Așa este. Aud mereu: Mats Hummels! N-am fi fost scutiți de griji nici dacă îl aveam pe Hummels, pe care îl apreciez foarte mult, ca om și ca jucător. Este unul din fotbaliștii buni ai lui Dortmund, care a fost crescut la noi, dar nu ne-ar putea rezolva problemele.

SZ: Atunci, de ce nu reușește apărarea lui FC Bayern să fie mai sigură, mai compactă? Poate din cauza ideii frumoase a lui Van Gaal, care mizează pe un joc ofensiv și curajos, dar fără un concept defensiv clar?

Hoeness: Nu vreau să discut despre analize sportive.

SZ: Thomas Kraft, pe care Van Gaal l-a pus în poartă, în locul lui Butt, este mai bun decât Manuel Neuer?

Hoeness: Cine poate răspunde? Van Gaal a avut mereu o părere bună despre Kraft, dar decizia lui a fost surprinzătoare și pentru mine.

SZ: A sabotat astfel antrenorul planul dumneavoastră, de a-l aduce la München pe Manuel Neuer?

Hoeness: Nu mă preocupă această problemă. Nici Kraft și nici Neuer nu au deocamdată contract cu noi după 1 iulie 2011.

SZ: În acest moment, Neuer nu poate spune nimic referitor la asta, dacă nu are acordul conducerii lui Schalke. Poziția dumneavoastră în această privință a fost mereu clară: cel mai bun portar german – Manuel Neuer – trebuie să vină la cel mai bun club.

Hoeness: Da, și deocamdată nu mai am ce să adaug, pentru că sunt adeptul continuității opiniilor. În ceea cel privește pe Kraft, doar atât: antrenorul își permite să ia o asemenea decizie absolut independent. Ce crede Butt despre asta e secret.

SZ: Și clubul, nu antrenorul, decide cine pleacă și cine vine în vară?

Hoeness: Da, noi alcătuim lotul, ținând cont de opinia antrenorului. Ce face el cu lotul respectiv, e responsabilitatea lui. La FC Bayern a funcționat mereu, totuși, principiul potrivit căruia, dacă antrenorul nu dorește un anumit jucător, atunci nu îl luăm.

SZ: Van Gaal se consideră drept observatorul tinerilor: caută și promovează talente precum Kraft, economisind milioanele de euro ale clubului. Este aceasta sarcina primară a unui antrenor la FC Bayern?

Hoeness: Bună întrebare! Christian Nerlinger a făcut, relativ recent, o afirmație foarte bună în această privință: FC Bayern nu este un club care formează jucători. El trebuie să aibă succes.

SZ: Recent, în Peluza Sud a putut fi văzut un banner anti-Neuer și pro-Kraft. Ar putea reprezenta un obstacol în cazul transferului lui Neuer?

Hoeness: Fan-clubul respectiv s-a dezis, în scris, de acea acțiune. Dacă 10, 20 de oameni fac așa ceva, asta nu va influența luarea unei decizii, deși sunt un democrat convins.

SZ: Echipa îl susține puternic pe Van Gaal. Jucători ca Schweinsteiger și Müller îl laudă pe antrenor nu doar de ochii lumii, ci aduc și argumente.

Hoeness: Cel mai bun argument este clasamentul, întotdeauna. Din această perspectivă nu sunt foarte liniștit.

SZ: Afirmațiile jucătorilor pot fi interpretate și ca replică la critica lansată de dumneavoastră la adresa lui Van Gaal, la sfârșitul lui octombrie. Ați spus atunci că nu ține cont de sfaturile altora.

Hoeness: Dar aceea nu a fost o critică la adresa muncii sale, ci la adresa sistemului din club. Funcția îmi permite să fac asemenea observații, când consider că este cazul.

SZ: În același timp, atmosfera familială și armonia în interiorul clubului au fost mereu importante pentru dumneavoastră. Mai beți un pahar de vin roșu împreună cu Van Gaal?

Hoeness: Comunicarea și amiciția cu Van Gaal sunt cât se poate de bune. Cu puțin timp înaintea Crăciunului am participat la o cină, alături de ceilalți conducători ai clubului. Ne-am despărțit, pentru a pleca în vacanță, în cele mai bune relații.

SZ: Și după aceea a aprins Van Gaal petarda sa de Revelion: schimbarea portarilor.

Hoeness: Da, Van Gaal este Van Gaal, o accentuează mereu chiar el. Când îl angajezi, trebuie să știi și să respecți asta și să te aștepți aproape mereu la surprize.

SZ: Este orgoliul lui Van Gaal prea mare pentru FC Bayern? Vă temeți că poate ridica un stat în stat, la club?

Hoeness: Nu, Van Gaal este parte a unui club cu structuri foarte puternice. În plus, nu poți avea succes dacă nu ai păreri proprii solide. Mă întreb numai dacă trebuie să treci cu capul prin zid de fiecare dată.

SZ: A fost prea devreme prelungit până în 2012 contractul său?

Hoeness: Nu, aceasta a fost o decizie luată în unanimitate de conducerea clubului. Există însă o mică îndoială referitoare la munca antrenorului, îndoială apărută din cauza situației din clasament.

SZ: Christian Nerlinger, urmașul dumneavoastră în funcția de manager, colaborează zilnic cu Van Gaal. Cum îi apreciați munca?

Hoeness: Deocamdată lucrăm foarte bine unul cu altul, iar eu nu fac aprecieri la finalul fiecărui sfert de an. Este de un an în funcție și mai are contract un an și jumătate.

SZ: O perioadă de probă?

Hoeness: Nu o consider astfel. Celui care urmează într-o funcție unuia ca mine, care a avut-o timp de 30 de ani, trebuie să-i acorzi suficient timp, pentru a-ți putea da seama de ce poate.

SZ: Totuși, în urma acestei schimbări a amuțit în München celebrul «Departament Atac», cu atacurile sale psihologice la adresa celorlalte cluburi.

Hoeness: Asta nu mai aparține funcției de președinte. Ca manager îmi puteam permite să pun presiune, chiar și în interiorul clubului.

SZ: V-au oferit cei din Dortmund mai puține motive de atac, decât altădată Schalke sau Bremen?

Hoeness: Trebuie să recunosc că, momentan, sunt foarte deștepți. Dacă am fi fost la numai patru sau cinci puncte în spatele lor, poate că i-aș fi spus una sau alta managerului lor. Acum, însă, n-ar avea nici un rost.

SZ: Preferați, așadar, să vă vedeți de treabă și să rezolvați propriile probleme?

Hoeness: Da, trebuie să ne adunăm forțele. Avem încă destule obiective care pot transforma un sezon aparent prost într-unul mai mult decât acceptabil: locul 2 în Bundesliga, un parcurs bun în Liga Campionilor și o finală frumoasă de Cupa Germaniei la Berlin și totul ar fi ok pentru mine. Pe 22 ianuarie nu poți face un bilanț.

SZ: A fost prea apreciat marele succes din sezonul precedent?

Hoeness: Nu, a fost extraordinar și nu trebuie să ne ascundem după deget. Dar în al doilea an, când intervine rutina, se vede dacă sistemul funcționează. Cu un handicap minor față de primul loc n-aș fi avut vreo problemă, dar nu cu o distanță de 16 puncte.

SZ: La un bilanț provizoriu avem impresia că președintele lui FC Bayern este prea liniștit în noua sa funcție.

Hoeness: Știți ceva: să joci teatru, să faci scene nu prea mai merge astăzi. În trecut se putea. Jucătorii de astăzi nu stau nemaipomenit la capitolul putere psihică, trebuie să-i îmbrățișezi mereu și să le spui că totul a fost super. În bună măsură pe asta se bazează și succesul selecționerului Germaniei.

Reclame

Un comentariu la “Un interviu interesant cu Hoeness

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s