Luiz Gustavo: un singur dop, mai multe găuri

Este multifuncţional, poate juca fundaş stânga, stoper şi mijlocaş. În aceste compartimente avem probleme. (Van Gaal, justificând transferul lui Luiz Gustavo)

Din capul locului trebuie să fac două precizări referitoare la această achiziție: 1. mă bucură sosirea brazilianului; 2. nu cred că un fotbalist poate da acelaşi randament pe orice post.

Pe timpuri, tatăl meu, mare pasionat de mecanică, îşi repara propria maşină şi pe cele ale prietenilor folosind piese de la alte mărci, dacă nu găsea originale. Învăţasem, de exemplu, că o bucşe de Lada mergea aproape perfect şi la Dacia. Cârpeala ţinea ceva vreme, dar o Dacie cu piese de Lada se strica întotdeauna mai repede decât o Dacie cu piese de Dacia.

Ce vreau să spun cu asta: Luiz Gustavo nu ne va oferi aceleași satisfacții, indiferent de partitura pe care o va interpreta. Se întâmplă ca până și banalele dopuri de plută să nu se potrivească de la o sticlă la alta, darămite jucătorii încercați pe mai multe posturi! Așa cum un dop ia forma recipientului pe care l-a astupat, recăpătându-și greu sau deloc forma inițială, tot așa un fotbalist excelează pe un singur post, nu pe mai multe.

Mi-ar plăcea să-l văd pe Gustavo jucând la închidere, unde s-a obișnuit de multă vreme și unde găurile noastre au dimensiunea urechii unui ac în comparație cu hăurile căscate pe zona centrală a apărării, unde doar un stoper de meserie s-ar descurca cu adevărat. Mai pe scurt, sper ca anunțata pereche de fundași centrali Breno – Badstuber să dea satisfacție și să nu-l oblige pe brazilian la o reconversie profesională.

P.S. – așa cum Vlad ne-a anunțat deja într-un comentariu la postul precedent, Rummenigge a declarat că nu vom mai face nici o achiziție în această iarnă. Să recapitulăm, prin urmare, mutările de până acum: a venit Luiz Gustavo (23 de ani, Hoffenheim, 15 milioane de euro, contract până în 2015, 5-6 milioane de euro salariu), a plecat definitiv Demichelis (Malaga, 3 milioane de euro), iar Alaba a fost împrumutat până la finalul sezonului la Hoffenheim, pentru a căpăta experiență. Neclare rămân situațiile lui Van Bommel și Braafheid: pleacă acum sau rămân până la vară?
Reclame

16 comentarii la “Luiz Gustavo: un singur dop, mai multe găuri

 1. Era sa uit…. sper ca Gustavo o sa faca pereche cu Schweini ca mijlocas defensiv unde e o gaura cat casa din cauza prestatiilor foarte slabe de care au dat dovaca van Bommel si Ottl…. dar mai raman gaurile din centrul apararii de unde inca lipseste Badstuber si gaura de pe partea stanga a apararii unde nici Pranjic nici Contento nu dau randamentul dorit.

 2. In-cre-di-bil! Deci nu Berlinul e capitala Germaniei, ci Munchen, dar marea mea dilemă e ce statistică au consultat ei, de le-a ieșit că Alaba a jucat 3 meciuri pentru Hoffenheim. Mersi mult, Ionuț! Mă gândesc să pun poza pe blog, dar n-am drepturi de autor.

 3. Sunt de aceeasi parere… Un fotbalist, si mai ales unul tanar, are nevoie de meciuri in picioare pe acelasi post ca sa-l stapaneasca din ce in ce mai bine… Schimbarea postului in functie de necesitate are iz de carpeala (e foarte bun exemplul cu modul de reparare al Daciei)…
  Acum, sigur, exista si exceptii… Unii fotbalisti chiar pot juca mai multe posturi, cu randament cel putin apropiat dar acestia sunt rari… Imi place sa cred sau vreau sa cred (pana la proba contrarie) ca Gustavo e unul din ei…

 4. Se pare că Luiz Gustavo va juca mai degrabă ca fundaş stânga, până la sfârşitul sezonului, mai ales dacă Van Bommel nu va pleca în această iarnă.
  Altfel, ce exemple de fotbalişti care au dat acelaşi randament pe posturi diferite îmi poţi da, Alex?

 5. Van Gaal a lăsat să se înţeleagă că Luiz Gustavo poate juca azi fundaş stânga, mâine stoper şi poimâine închizător. Pornind de aici, exemplul tău nu e foarte potrivit, pentru că Matthaus n-a fost sucit pe posturi într-un interval relativ scurt de timp. Nu a fost trezit dimineaţa şi i s-a spus ”azi joci libero”, după ce ieri jucase mijlocaş, iar alaltăieri – fundaş stânga.

 6. Uite unul autohton: Chivu… fundas central, fundas stanga, mijlocas la inchidere… Daca nu ma insel sunt chiar posturile pe care le acopera Gustavo… Poate ca nu a dat exact acelasi randament dar oricum, randament apropiat…

 7. Aoleu, nu-mi mai aminti de Schweinsteiger ca mijlocaş de bandă, că mă apucă durerile de cap! :) Pe vremea aia făcea 1 meci bun şi 5 proaste. Exemplul lui Chivu e bun, deşi românul joacă de cele mai multe ori mediocru spre bine, decât bine spre foarte bine, indiferent de rol.

 8. Uite-l si pe favoritul meu… Salihamidzic… a jucat atacant, mijlocas stanga si dreapta, fundas stanga si dreapta :D remember cand il inebunea pe Roberto Carols ca indiferent pe ce banda se muta Brazzo era acolo ? :)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s