Extremismul se combate prin interzicerea cheliei

Pe 17 septembrie 1997, adică cu exact 13 ani și 2 luni în urmă, s-a petrecut un incident neplăcut pe care șefii clubului au încercat să-l combată cu o măsură aparent rizibilă.

Înainte de startul partidei cu Beșiktaș din Liga Campionilor, fanii din peluza sudică au scos la iveală mii de pungi inscripționate cu Aldi, numele lanțului de magazine cu prețuri mici, de la care cumpărau în special emigranții turci, și au scandat zeflemitor la adresa suporterilor oaspeților: “Puteți să vă duceți la Aldi!”.

A fost picătura care a umplut paharul răbdării lui Hoeness, confruntat des în acea perioadă cu astfel de manifestări din partea susținătorilor și chiar a jucătorilor (în același an, la Oktoberfest, Matthäus i-o trântește de la obraz unui turist olandez care insista să-l fotografieze: “Ai lui Adolf au uitat de tine”).

Managerul de atunci îi va cere lui Carsten Jancker să-și lase părul să crească, pentru a contracara acțiunile și scandările cu tentă xenofobă și neonazistă ale fanilor, care vedeau în atacantul nostru – probabil datorită aspectului său fioros (chelie, 1,93 m și 93 kg) – prototipul soldatului credincios Reich-ului milenar.

Cine trebuie să fie Führer-ul nostru? Carsten Jancker! – fusese strigarea auzită nu o dată din rândul suporterilor lui FC Bayern. Jucătorul n-a fost deloc încântat de ideea șefilor, dar a acceptat-o în cele din urmă și a renunțat temporar la celebra tunsoare la zero, chiar dacă a continuat să pară nedumerit și să protesteze timid.

Eu mă ocup de copiii orfani din România. Face așa ceva un extremist de dreapta? E chiar atât de rău să ai capul ras? Și alți fotbaliști sunt tunși la zero. De ce sunt adus mereu în discuție când este vorba de extrema dreapta?” se lamenta Carsten Jancker în paginile ziarelor.  

Patru săptămâni și-a lăsat uriașul atacant părul să crească, după care s-a ras din nou în cap, din cauza unui amănunt deloc de neglijat: nu mai marcase deloc de când acceptase să devină “pletos” :)! Și cum e greu să te împotrivești superstițiilor unui fotbalist, Hoeness & Co. n-au mai insistat.

De atunci, Jancker a mai renunțat din când în când la chelie, dar niciodată n-a mai făcut-o la cerințele altora. “Cum îți porți părul trebuie să fie decizia personală a fiecăruia, s-a justificat mai târziu proprietarul podoabei capilare cu ajutorul căreia clubul își adusese fanii pe calea cea dreaptă.

Cine vrea să-l vadă pe Jancker în acțiune să dea click AICI.

Reclame

2 comentarii la “Extremismul se combate prin interzicerea cheliei

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s