Romani ite domum și nemărginita prostie a UEFA

Prefațarea meciul din această seară cu AS Roma (21:45, Dolce Sport) se rezumă la o întâmplare care demonstrează, iarăși, că UEFA are și influențe mai puțin dorite asupra fotbalului actual.

Suporterii lui FC Bayern, aceiași care au realizat splendida coregrafie la turul semifinalei cu Lyon, au vrut să facă ceva similar și acum. Fanii urmau să afișeze mesajul Romani ite domum (Romani, plecați acasă!, în latină), inspirându-se din celebra satiră cinematografică “Viața lui Brian”. Brian era un evreu contemporan cu Isus care, pentru că nu-i suporta pe romani, s-a apucat să scrie pe zidul Ierusalimului “Romani, plecați acasă!”. Nestăpânind perfect limba latină, comite câteva greșeli gramaticale și, ghinion maxim, este descoperit de o patrulă romană. Conducătorul acesteia îi dă pe loc o lecție de latină lui Brian, sub amenințarea sabiei, obligându-l să scrie corect mesajul de mai multe ori. A doua zi, eroul este descoperit de o altă patrulă, este arestat și în cele din urmă crucificat din cauza atitudinii sale antiromane.

Problema este că UEFA a interzis afișarea respectivei coregrafii diseară, pe motiv că mesajul “Romani ite domum” jignește echipa oaspete și pe susținătorii acesteia. Deoarece FC Bayern risca să primească o amendă și chiar să fie depunctată, suporterii bavarezi și-au abandonat planul.

Acum, să mă ierte Dumnezeu, dar fotbalul nu a fost, nu este și sper să nu devină o mănăstire de maici. Coregrafia gândită de fanii lui FC Bayern mustea de ironie și aroganță, dar nu conținea nici un cuvânt jignitor. Deși nu sunt genul de suporter ultras, admir acest fenomen, câtă vreme se manifestă în limite rezonabile.

Ca să vedeți până unde merge prostia UEFA, vă mai povestesc o chestie. La finala Ligii Campionilor, forul continental a interzis un banner al fan-clubului “Dachau-City”, deoarece numele orașului german amintea de vestitul lagăr de concentrare din perioada nazistă, fapt care reprezenta o încălcare a politicii de fair-play!

În încheiere, vă invit alături de mine și de Dan să vedem meciul în café-bar Shakespeare (vis-à-vis de Club A, pe strada Blănari). Cine are chef este așteptat de la ora 21:00.

Let’s drink a little and support our boys against the mighty legions of Rome!

Auf geht’s, ihr Roten!

Reclame

5 comentarii la “Romani ite domum și nemărginita prostie a UEFA

  1. Uefa distruge atmosfera de pe stadioane , este cel putin vorba de exces de zel ! Suporterii lui Bayern ar fi bine sa afiseze un banner care sa atace direct Uefa dak pe romani nu avem voie sa`i primim nici macar cu traditionalul ,,plecati acasa„

  2. UEFA de mult se considera, alaturi de FIFA,printre cele mai puternice organizatii mondiale, si ca atare incearca sa limiteze orice exuberante sau mici ‘iesiri in decor’. Intra-devar este o masura un pic cam dura, dar avand in vedere sangele si caracterul italienilor, parca nu mai este chiar asa stupida limitarea UEFA.
    De o singura treaba mi-i frica astazi, de Burdisso, pentru ca de Muller si Kroos o sa avem mare nevoie anul acesta.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s