Interviul pentru care a fost amendat Lahm

Interviul cu Philipp Lahm, publicat sâmbătă de influentul Süddeutsche Zeitung, a făcut valuri în presa germană şi în interiorul clubului. Pentru că a vorbit pe şleau, în public, despre situaţia echipei, vicecăpitanul lui FC Bayern a fost amendat cu o sumă-record. Chiar dacă nu-i împărtăşesc toate opiniile, consider că a meritat efortul de a traduce integral acest material care nu conţine trageri de timp şi pase inutile în spate. Citiţi-l, apoi discutăm.   

SZ: Acum aţi fi putut juca la Barcelona, dar în primăvara lui 2008 aţi refuzat oferta, preferând să prelungiţi cu FC Bayern. Regretaţi această decizie?

Lahm: Nu o regret deloc, pentru am crezut întotdeauna că aici, la FC Bayern, se pot întâmpla lucruri frumoase. Şi de ce ar trebui să plec, dacă eu cred că pot avea ce-mi doresc aici, acasă la mine, la clubul meu la care am ajuns cunoscut? Dar normal că situaţia trebuie analizată critic.

SZ: Situaţia e critică de săptămâni bune: vă paşte eliminarea prematură din Liga Campionilor.

Lahm: Dacă vrei să compari echipa noastră cu alte formaţii de top din Europa, e clar că acestea sunt foarte bine dotate pe şapte, opt posturi-cheie cu jucători de top, iar nouă ne lipseşte acest lucru. Dacă vrea să se măsoare cu Barcelona, Chelsea sau Manchester United, FC Bayern are nevoie de o filosofie de joc. Acesta trebuie să fie şi obiectivul clubului.

SZ: Totuşi, clubul a investit masiv în ultimii ani.

Lahm: Da, dar eu cred că în trecut chestia cu transferurile nu a mers cum ar fi trebuit. O cauză poate fi şi faptul că în ultima vreme am avut antrenori diferiţi, fiecare cu ideile sale.  Dar un lucru trebuie să fie clar: cluburi precum Manchester United sau Barcelona îşi stabilesc întâi un sistem şi abia apoi cumpără jucătorii potriviţi respectivului sistem. Aduc doar fotbaliştii de care au nevoie şi echipa începe să prindă contur.

SZ: Şi FC Bayern cum face?

Lahm: Noi, de exemplu, l-am luat pe Arjen Robben, pentru că este un jucător foarte bun, de clasă internaţională. Dar nu l-am luat deoarece ne-am zis „Ok, de acum înainte vom juca 4-3-3”. Aşa ceva nu există la noi: clubul să traseze un plan, după care să se construiască ulterior totul.

SZ: Resimţiţi lipsa unei filosofii la FC Bayern, a unei identităţi de joc?

Lahm: Da, pentru că lucrurile ar trebui să se desfăşoare astfel: ok, dacă în următorii ani vom juca 4-3-3, care sunt cei trei jucători de care avem nevoie în linia de mijloc? Pe cele două extreme ofensive le avem deja, Ribéry şi Robben, aşa cum avem şi un atacant cu adevărat bun. Mai mulţi, chiar.

SZ: Atunci, care e problema?

Lahm: Avem nevoie de oameni care să poată fi lansaţi încă din apărare. Nu ne trebuie neapărat un Xavi sau un Iniesta, mereu capabili să-şi scoată din joc adversarii prin dribling. Uitaţi-vă la Chelsea: un Lampard sau un Ballack, care nu prea driblează, dar care îşi interpretează atât de bine posturile, încât îi poţi juca oricând. De fapt, eu cred că cea mai mare problemă a noastră este linia de mijloc. Am fost deja acuzaţi că jucăm cu prea multe pase în spate.

SZ: Asta e dorinţa lui Van Gaal, el pretinde posesia.

Lahm: Corect, şi acest aspect este important, dar noi ar trebui să începem să jucăm mai mult ofensiv. Numai că pe cine să jucăm? Cine este acel jucător care primeşte mingea, o preia corect, se uită în faţă şi oferă o pasă bună mai departe? Asta se întâmplă rar la noi.

SZ: Deficitul creativ din linia de mijloc a lui FC Bayern, care există deja de mulţi ani.

Lahm: Şi apoi îl iei, de exemplu, pe Timoşciuk, un fel de al doilea număr 6 – dar brusc, după transferul lui Robben, joci cu un singur număr 6!

SZ: Şi uite aşa a devenit costisitorul Timoşciuk cam inutil.

Lahm: Sau chiar joacă pe postul lui, dar nu pe postul de mijlocaş dreapta.

SZ: Cu alte cuvinte: desele pase inutile sunt consecinţa lipsei de idei?

Lahm: Cum am spus deja, posesia este foarte importantă. Şi Barcelona are o posesie foarte bună, numai că ei au şi jucători care la un moment dat spun „Ok, acum mergem să atacăm”. Asta este ce ne lipseşte nouă. Mă uit la meciurile noastre din ultimele săptămâni şi mă întreb „Cine trebuie să facă asta la noi?”. Şi am vorbit doar despre un post. Poate că în Bundesliga este suficient, dacă eşti bine dotat pe postul respectiv. Pe plan internaţional, însă, ai mereu nevoie de cel puţin opt jucători foarte buni pe posturile lor, siguri pe ei. Nu văd aceşti opt jucători la noi, iar această lipsă nu este cauzată de fotbalişti, ci de absenţa unei filosofii de-a lungul ultimilor ani.

SZ: În acest context, un alt subiect de dezbatere a fost al doilea post de fundaş lateral, cel de fundaş dreapta, rămas neacoperit din 2007, de la accidentarea lui Sagnol.

Lahm: Da. Acum a venit Braafheid, în trecut fusese împrumutat Oddo, Marcell Jansen a fost aici pentru scurt timp, au mai fost Lell şi Görlitz. Numai că din 2007 nu a mai existat nici un jucător care să îndeplinească aşteptările pe postul respectiv şi să-şi dovedească valoarea la nivel internaţional.

SZ: Şi de aceea aţi preluat postul de scurt timp, pentru că nu există o alternativă valoroasă. Chiar aţi vrut asta, aşa cum se tot vehiculează?

Lahm: Pe dreapta sau pe stânga, în principiu mi-e indiferent. Tot ce vreau este o decizie, în urma căreia să ştiu unde trebuie să joc în următorii ani. Consider că pe ambele posturi randamentul meu este mai mult decât suficient pentru FC Bayern. Că mai faci un joc prost din cincizeci ca fundaş stânga sau dreapta, asta e perfect normal. Dar faptul că Lahm joacă acum pe stânga sau pe dreapta nu are nimic de-a face cu situaţia actuală.

SZ: Care credeţi că sunt cauzele pentru care actuala echipă nu arată cum ar trebui? Există o problemă de scouting, este vina antrenorului sau lipseşte curajul? Sau lipseşte un director sportiv în sensul clasic al termenului, deoarece Uli Hoeness, din cauza numărului tot mai mare de atribuţii de natură economică, nu mai poate îndeplini de unul singur cerinţele funcţiei?

Lahm: O spun încă o dată: la sosirea unui antrenor, clubul trebuie să spună astfel: „Noi jucăm aşa”. La Barcelona nu se mai gândeşte nimeni că ar putea juca 4-4-2. Barcelona este 4-3-3, pur şi simplu! Dimpotrivă, la noi există mulţi jucători pentru care nu mai există un loc liber în sistemul 4-3-3, pe care îl preferă antrenorul. Atacanţii noştri, de exemplu. Avem atacanţi cu adevărat buni, dar în sistemul 4-3-3 doi sau chiar trei rămân mereu pe bancă. Dacă îl cumpăr pe Mario Gomez, atunci trebuie să spun „Ok, deci jucăm cu două vârfuri”. Iar în perioada de pregătire am jucat numai 4-4-2. Apoi, brusc, a venit Robben, un jucător grozav, care ni se potriveşte şi care joacă cel mai bine în 4-3-3.

SZ: Rezumând, FC Bayern trebuie să înceapă să dezvolte o echipă?

Lahm: Absolut, aceasta este părerea mea. Nu trebuie să cumperi jucători doar pentru că sunt buni.

SZ: Sau pentru că au marcat uneori câte două goluri împotriva lui FC Bayern, o strategie plăcută münchenezilor.

Lahm: Exact, şi încă o dată exemplul Barcelona. Catalanii l-ar fi putut păstra şi pe Eto’o lângă Ibrahimovici. Dar nu au făcut-o, pentru că şi-au dat seama că vor juca cu Henry şi Ibrahimovici titulari şi că păstrarea unui atacant de acelaşi calibru pe bancă le poate crea probleme.

SZ: La club există deja un nou director sportiv, Christian Nerlinger, care va prelua atribuţiile lui Hoeness, care, la rândul lui, îl va înlocui pe Beckenbauer în funcţia de preşedinte al clubului. Ce va însemna pentru FC Bayern acest transfer de putere?

Lahm: Sunt convins că Nerlinger este un om capabil să aprecieze corect situaţia. Cred că, începând cu acest antrenor, este un moment potrivit pentru stabilirea unor proceduri noi. Jucătorii sunt apropiaţi de Nerlinger, au discutat mult cu el. Dacă va reuşi cu adevărat să îndeplinească cerinţele postului de director sportiv va fi nemaipomenit. Întrebarea este care va fi poziţia lui în raport cu consiliul de administraţie.

SZ: Probleme există şi acum între consiliul de administraţie şi Karl-Heinz Rummenigge şi Uli Hoeness. Din cauza probabilei eliminări din Liga Campionilor antrenorul este tot mai criticat. Ţinând cont de problemele structurale descrise deja, poate fi considerat antrenorul vinovat pentru această criză?

Lahm: Personal, sunt de părere că trebuia să jucăm mai bine decât o facem, ţinând cont de ce fotbalişti avem în lot. De aceea cred, ca să fie clar, că principalii vinovaţi sunt jucătorii. Antrenorului i se impută două transferuri nereuşite, dar el ştie ce lipseşte echipei. Experimentele şi diversele formule de echipe la care a recurs arată că şi el se află încă în căutări. Mie îmi place însă că pune un mare accent pe tactică. De fapt, este un profesor, de care în trecut nu am avut parte. Cred că avem antrenorul căruia i se poate încredinţa construcţia unei echipe.

SZ: Se pare, însă, că îi face nesiguri pe jucători, din cauza modului său de a fi şi de a lucra cu ei.

Lahm: Cu siguranţă este un altfel de antrenor decât ceilalţi, care au trecut pe aici. Pune foarte mare accent pe disciplină şi pe exactitate şi e uneori dificil pentru mulţi jucători. Dar nu este un neom, nu ne cere imposibilul. Încă are nevoie de timp, dar sunt convins că este un antrenor bun. Sigur, este foarte original, dar este şi un sufletist, chiar dacă nu lasă impresia asta. Am avut deja câteva discuţii cu el şi îl plac ca tip. Dar ştiu şi că mulţi nu se descurcă cu felul său de a fi.

SZ: Se tem jucătorii de el?

Lahm: În cazul multora e încă evident amestecul de respect şi teamă. Şi eu cred că un antrenor nu trebuie să se poarte fel cu toţi jucătorii, dar el învaţă asta. Acum, de exemplu, facem o analiză după fiecare meci: ce am făcut bine, unde am greşit? Unora nu le place să fie criticaţi în faţa întregii echipe: „De ce ai pasat aşa?”, „De ce ai luat decizia să joci astfel?”. Personal, găsesc că acest obicei bun şi absolut normal.

SZ: Totuşi, genul ăsta de analize au existat şi în mandatul lui Klinsmann.

Lahm: Nu, nu a existat aşa ceva, nu se discuta despre asemenea lucruri. De aceea această schimbare de atitudine din partea unor jucători: „Ok, acum mai bine dau o pasă în spate, dar una bună, decât să fiu iar criticat mâine în faţa întregii echipe pentru o pasă greşită”. Ce avem acum este opusul a ceea ce am avut în ultimii ani. Când eu însumi sunt criticat şi când mi se arată, pe înregistrarea meciului, că centrarea a fost prea lungă sau prea scurtă, trebuie să admit: „Da, antrenorul are dreptate!”. Antrenorul, asta ne-o spune mereu, ne critică doar din dorinţa de a scoate ce-i mai bun de la noi. Iar noi ne dorim să fim mai buni! Totul trebuie îmbunătăţit, la urma urmei.

SZ: Sunteţi îngrijorat de faptul că antrenorul pe care îl susţineţi acum ar putea fi demis în cazul unei înfrângeri în faţa lui Schalke?

Lahm: Adevărul este că la FC Bayern trebuie să ai succes, iar asta o ştie şi antrenorul. În Liga Campionilor situaţia nu arată deloc bine pentru noi, în Cupa Germaniei suntem calificaţi în sferturi, iar în Bundesliga vom vedea în următoarele câteva meciuri dacă vom putea reveni repede în vârf sau nu. Şi totuşi, în ciuda rezultatelor de până acum, consider că suntem pe drumul cel bun cu actualul antrenor. În comparaţie cu ultimul sezon am speranţă, deoarece văd că există o structură. Se poate observa o semnătură. Chiar şi aşa, unele lucruri trebuie să se schimbe.

SZ: De exemplu, ca FC Bayern să caute mai ofensiv drumul spre poartă, în detrimentul posesiei?

Lahm: Da, trebuie să jucăm din nou mai ofensiv. Şi ceea ce se întâmplă acum în treimea adversă, este prea puţin. Avem mereu iniţiativa, dar numai patru, cinci ocazii mari de gol pe meci. Asta nu ni s-a mai întâmplat niciodată.

SZ: Există impresia că rar a existat o echipă care să aibă mai mare nevoie să conducă repede cu 1:0 decât actualul FC Bayern.

Lahm: Corect. Aşa, probabil că suporterilor noştri li s-ar fi părut că jucăm mai bine şi poate cântau la pasele repetate ca pe alte stadione, în timp ce adversarul alerga după minge.

SZ: Ce va însemna pentru viitorul d-voastră dacă nu va avea loc dezvoltarea unei echipe, dacă rezultatele nu vor fi cele dorite şi dacă antrenorului nu-i va fi acordat suficient timp?

Lahm: Eu mă simt foarte bine şi iubesc FC Bayern, de aceea vorbesc atât de deschis despre situaţia noastră. Cred că mă aflu într-o poziţie care îmi dă dreptul să vorbesc astfel. Vrem să avem succes şi în Europa şi să câştigăm trofee. Dar când observ că nu se întâmplă nimic, că ceva s-a pierdut pe drum, că a rămas la stadiul de proiect, atunci spun adevăruri neplăcute, dureroase. Nu poţi să ştii dacă şi când vei câştiga Liga Campionilor, e greu de prezis. Dar trebuie să vezi că există un progres, să vezi că poţi ţine pasul cu ceilalţi.

SZ: Dacă nu veţi câştiga Liga Campionilor cu FC Bayern, veţi reuşi să câştigaţi titlul mondial cu Germania, la anul?

Lahm: Deocamdată contează că ne-am calificat şi că am jucat bine în Rusia. Nu am jucat nemaipomenit, dar am jucat bine. Dar şi la naţională există unele lucruri care trebuie îmbunătăţite, ca şi la FC Bayern. Avem probleme mari împotriva echipelor care se apără cu tot efectivul. Nu putem desface uşor nici o apărare, aceasta este problema la naţională şi la FC Bayern.

Reclame

10 comentarii la “Interviul pentru care a fost amendat Lahm

 1. Felicitari pt. curaj Lahm !
  ,…iubesc FC Bayern ….Dar când observ că nu se întâmplă nimic, că ceva s-a pierdut pe drum, că a rămas la stadiul de proiect, atunci spun adevăruri neplăcute, dureroase.`
  Purul adevar deranjeaza de asta a fost amendat Lahm !
  Ma bucur k a spus`o doar asa POATE ai nosti incep sa inteleaga k au pierdut pasul cu Europa si trebuie skibata toata strategia pentru obtinerea marii performantze . Atunci cand te gandesti mai mult la profit decat la rezultatele sportive se poate sa ai dejamagiri in ambele partzii !

 2. Lahm – un om mic cu un suflet mare si o minte pe masura! mi-a placut faptul ca vede o poza mai larga, nu doar ca trebuie sa are benzile :)
  insa cred ca a suparat pe multi si posibil sa fie represalii

 3. Bravo lahm, asta e adevarul, cineva trebuie sa o spuna cu voce tare, lahm si-a asumat acest risc, poate si pentru ca nu are concurent pe post, dar are toata stima si respectul meu! sa-si bage uli amenda undeva!

 4. Şi eu apreciez curajul lui Lahm şi sunt de acord cu majoritatea afirmaţiilor sale, dar amenda primită este absolut explicabilă. Fiecare dintre noi ştie că într-un contract de angajare sau colaborare există multe clauze stricte, unele referindu-se şi la sancţiunile presupuse de încălcarea politicii firmei sau de afectarea imaginii acesteia. Nu purul adevăr deranjează, aşa cum eronat pretinde Gorjanu, ci faptul că acesta a fost exprimat în public. Pentru noi, suporteri sau ziarişti, reacţia lui Lahm e mană cerească, dar gândiţi-vă un pic şi la ce aţi fi făcut dacă eraţi în conducerea clubului.

  Oricum, am scris prea mult despre cât de justificată ori ba este sancţiunea dictată împotriva fotbalistului. De fapt, vroiam să vă pun următoarea întrebare: chiar sunteţi de acord cu absolut TOT ce-a declarat Lahm? Dacă nu, sunt curios în ce punct îl puteţi contrazice.

 5. Cred ca i-a deranjat rau de tot realitatea si cat de bine au reflectat-o afirmatiile vice-capitanului. Poate macar miscarea asta sa-i faca sa se hotareasca la o strategie de durata si sa se si tina de ea.

 6. ce mi se pare mie discutabil este ca l-a cam ferit pe van-gaal. e explicabil avnd in vedere relatia directa, dar totusi el are o vina majora, chiar daca e indirecta, pentru situatia actuala

 7. Apropo de cele macar 7-8 posturi pe care o candidata serioasa la castigarea Ligii Campionilor este obligata sa le aiba acoperite cu jucatori de top, sunt curios cate dintre acestea exista in cazul nostru, dupa parerea lui Lahm. De fapt, Philipp enumara explicit posturile celor doua extreme, postul de atacant central si pe cel de fundas dreapta sau stanga, pe care joaca el. Asadar, doar 4? Ce-as mai adauga eu: un post de fundas central (Demichelis, in forma care l-a consacrat) si cel de al doilea atacant (in cazul in care am juca cu doua varfuri). Ar fi 6, deci.

  @Tm
  Din ce spune Lahm se poate intelege clar ca si antrenorul are partea lui de vina, dar aceasta apartine in proportie mult mai mare jucatorilor, aceasta fiind si parerea mea.

  @Marius Francisc
  Robben a facut o afirmatie diplomatica. Nu e doar vina lor, clar.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s